Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Νόμος είναι το... κέρδος

«Ριζοσπάστης»
Λένε οι κομμουνιστές ότι οι νόμοι και τα διάφορα νομικά πλαίσια υπάρχουν στον καπιταλισμό για να ικανοποιούνται τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και κάποιοι απαντούν ότι οι κομμουνιστές είναι υπερβολικοί και σε όσα λένε ενυπάρχει η πολιτική σκοπιμότητα. Αλλά όποιο νομοθέτημα και αν αποφασίσει να εξετάζει κάποιος, όποιο μέτρο και ρύθμιση αν επιλέξει να αναλύσει, η οσμή της επιχειρηματικής σκοπιμότητας, του κέρδους, του ατομικού οφέλους για κάποιες ομάδες επιχειρηματιών, είναι έντονη και σαφώς διακριτή.

Τελευταίο παράδειγμα. Με τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή οι επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα στη χώρα μας και σχεδιάζουν τον κύριο όγκο των εμπορευμάτων αυτών να τον εξάγουν σε κάποια άλλη χώρα, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Επειδή τα Μέσα Ενημέρωσης των αστών δεν παρουσιάζουν αυτές τις ειδήσεις, οι αναγνώστες του «Ρ» ας ξέρουν ότι αυτή η τροπολογία, είναι μια τροπολογία φωτογραφικού χαρακτήρα, προωθήθηκε στη Βουλή μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί η μεταφορά κινέζικων εμπορευμάτων στη Δυτική Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, χωρίς να επιβαρύνονται με ΦΠΑ!!!
Με αυτή την έννοια δεν ήταν τυχαία ούτε καν η στιγμή που προωθήθηκε η σχετική τροπολογία. Ηταν η παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην COSCO και την HP για τη μεταφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών παραγωγής Κίνας και η μεταφορά τους με αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.
Ποιος κερδίζει από την τροπολογία; Η COSCO, η HP και οι... υποψήφιοι μνηστήρες του ΟΣΕ, που τους δίνεται η δυνατότητα να τζιράρουν τόσα και τόσα εκατομμύρια ευρώ χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο.