Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Από οικογένεια σιδηροδρομικών ο νέος Πάπας Φραγκίσκος ο Α'


 Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Συντηρητικός, πιστός στις χριστιανικές αρχές, παράλληλα όμως ταπεινός με αποστροφή στη δημοσιότητα και τα αξιώματα, κοντά στους φτωχούς και τα προβλήματά τους. Και φυσικά, όπως όλοι σχεδόν στην Αργεντινή, λάτρης του ποδοσφαίρου... Αυτός είναι ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α΄ ή κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες, ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Σπούδασε Χημεία και πήρε πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας προτού αναδειχθεί επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής, το 1998. Προκειμένου να μπορέσει να σπουδάσει εργάστηκε ακόμα και ως... υπάλληλος σεκιούριτι.
Εξελέγη καρδινάλιος το 2001, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης στη χώρα του, στηλιτεύοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του «αχαλίνωτου καπιταλισμού» στις ζωές εκατομμυρίων ομοεθνών του.
Έχοντας ενταχθεί ήδη από το 1958 στην Αδελφότητα των Ιησουιτών, ο Μπεργκόλιο ακολουθεί συντηρητική γραμμή σε όλα τα επίμαχα θεολογικά θέματα. Ήρθε μάλιστα σε ανοιχτή ρήξη με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, για τα φιλελεύθερα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή της, αναφορικά με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφύλων και τις αμβλώσεις.
Παρόλα αυτά, έχει κερδίσει τη λαϊκή αποδοχή με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στις παραγκουπόλεις των φτωχών- κάποτε φέρεται να έπλυνε τα πόδια παιδιών που είχαν προσβληθεί από AIDS- και τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του. Κατοικούσε σε ένα από διαμέρισμα, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούσε μέσα μαζικής μεταφοράς, μαγείρευε μόνος του...
Φαίνεται πάντως πως η ιεραρχία δεν ήταν από την αρχή της ζωής του στα σχέδια του νεαρού Μάριο. Παλιά ήταν αρραβωνιασμένος, όπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα ο ίδιος, όταν δήλωσε ότι πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του.
Μια ακόμα από τις πληροφορίες που κάνει τον γύρο του κόσμου είναι ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο υπέστη, σε ηλικία 21 ετών, αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονίας -κάτι που δεν φαίνεται να επηρεάζει ωστόσο τα ιερατικά του καθήκοντα.
Αυτός είναι ο νέος Πάπας, ο πρώτος Πάπας από τον... Νέο Κόσμο, ο πρώτος που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα των Καθολικών και κατάγεται από την αμερικανική Ήπειρο.

«Η»