Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Aποκρατικοποιήσεις: Η δημόσια περιουσία στο λαό - Μια αιρετική πρόταση

.. Μετρό, Προαστιακός, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κ.α., θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ.. 

http://ad.doubleclick.net/imp;v1;f;269598049;0-0;0;95676061;1%7C1;53271318%7C53198157%7C1;;cs=k;%3fhttp:/ad.doubleclick.net/dot.gif?%5btimestamp%5d
Toυ Πέτρου Δούκα 


Ύστερα από αυτά τα απίθανα που αποφασίζονται γιά την Κύπρο, και την χωρίς επαρκή  περίσκεψη 'μερική δήμευση' όλων των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο, αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς να ζυγίσουνε τις καταστροφικές επιπτώσεις, όχι μόνο γιά το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατάφεραν να αποτελειώσουν 'μονοκονδυλιά', αλλά και γιά το παγκόσμιο τραπεζικό, χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό σύστημα, η κατάσταση της οικονομίας μας γίνεται ακόμα πιό κρίσιμη. 



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γιά να γλυτώσουν €5 δισεκ. επιπλέον ενισχύσεις προς την Κύπρο, επέλεξαν λύση που από μόνη της θα προκαλέσει απώλειες στις διεθνείς αγορές πάνω από 1 τρισεκατομ. €, πέρα από τις αρνητικότατες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την ανεργία.  

Όποια εναλλακτική πρόταση προτιμηθεί τώρα, η ζημιά που έχει γίνει δεν μαζεύεται! Ο καθένας μπορεί πλέον να υποθέσει πως "αφού έγινε δήμευση στη Κύπρο, γιατί να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, ή την Ισπανία, την Ιταλία, κλπ." 

Νομίζω πως δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο, και πως οι καταθέτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία!   
Ελπίζω και πως οι Ευρωπαίοι λογιστές-ηγέτες πρέπει να πήραν ένα μάθημα!  
Ακόμα και αν η Κύπρος αφορά ούτε το 0,3% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, οι επιπτώσεις μιάς κοντόφθαλμης πολιτικής, μπορεί να προκαλέσουν υπερπολλαπλάσιες καταστροφές στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Αυτό, είναι κάτι που η Κυβέρνησή μας πρέπει να αξιοποιήσει! 

Στα δικά μας τώρα: Γιά την ανάταξη της οικονομίας μας, θα χρειαστεί εμείς οι ίδιοι να βρούμε ριζοσπαστικότερες και εξυπνότερες λύσεις.  

Δυστυχώς, και εκεί υστερούμε. Η παραγωγή ιδεών στη Χώρα μας θυμίζει την έρημο Ατακάμα! 

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, εμείς δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!  
Πρέπει να φτιάξουμε καλύτερο κλίμα, έστω και αν εύλογα πει κανείς, "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια"! 
Τρία χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει καμία ουσιαστική αποκρατικοποίηση! Είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να ενεργοποιηθούμε! 

Και όσοι βάλλουν υπογραφές θα φοβούνται μήπως μιά επόμενη Κυβέρνηση τους στείλει στα Δικαστήρια γιά "ξεπούλημα τις Δημόσιας περιουσίας σε τιμές κάτω της πραγματικής τους αξίας" και άντε να βγάλλεις άκρη. 

Μέχρι πολύ πρόσφατα, κάποια στελέχη διέρρεαν πως «δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τώρα που οι τιμές στο Χρηματιστήριο και οι αξίες είναι τόσο καθηλωμένες. Ας περιμένουμε λίγο!» Πάρ’τ’αυγό και κούρευτο, δηλαδή. 

Τα ίδια έλεγαν όταν το 2005 αποκρατικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια η μετοχή της κατέρρευσε στο 1€! Τα 9 δισεκατ ευρώ που απώλεσαν οι Γάλλοι επενδυτές θα τα είχαν -και αυτά- χρεωθεί οι Έλληνες φορολογούμενοι! Τα ίδια και με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στα 26 ευρώ. Μετά η μετοχή κατέρρευσε μέχρι τα 2,8 € πριν συνέλθει κάπως στα 6€! 

- ΠΡΟΤΕΙΝΩ στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και τον Στέλιο Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ (άνθρωπο έμπειρο, έντιμο και ικανό), να εξετάσουν πως, αντί το Κράτος μόνο να ζητάει από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους προσφέρει τίποτα αντίστοιχο σε αξία, να τους προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου. 

-ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας. Έτσι (με διάφορες παραλλαγές) πέρασαν τα κράτη αυτά από τον κομμουνισμό στην ανοικτή οικονομία. 

-Αντί λοιπόν να τσακωνόμαστε γιά το ποιά είναι η ‘πραγματική’ αξία κάθε ΔΕΚΟ και όλα να προχωράνε με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική περιουσία -που σήμερα αποτελματώνεται και απαξιούται- στους πολίτες.  

Απ´ τα συρτάρια των γραφείων των Υπουργών κατ’ευθείαν στα σπίτια των Ελλήνων...  

Πως; Προτείνω: 
α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο. 
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ (εγώ ο ίδιος είχα περάσει σχετικό νόμο το 1993) 
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, ύστερα όμως από μιά περίοδο cooling-off. Δηλαδή να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες οι μετοχές ύστερα από μιά περίοδο 8-14 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχουν γίνει γνωστά πιό πολλά από όλα τα σχετικά με την κάθε εταιρεία κι τις προοπτικές της! 

-Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (αφού διασπαστούν σε 10 εταιρείες για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου τους), Λιμάνια (ανά δέσμες 3 λιμανιών η κάθε μία δέσμη), Αεροδρόμια (ανά δέσμες 7 αεροδρομίων η κάθε μια δέσμη, -χαίρομαι που το Υπουργείο έχει υιοθετήσει αυτή τη πρόταση που είχα υποβάλλει στη Κυβέρνησή μας από το 2005!), Μετρό, Προαστιακός, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κ.α., θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ. 

-Τα ίδια και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Το κεφάλαιο που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, να μοιρασθεί στα 11 εκατομ. και κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και Ελληνόπουλο να πάρει από όσες μετοχές του αναλογούν. 

Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, τους πολύτεκνους, και εντοπιότητας. 

-Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνοντο κατευθείαν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς. 

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 
(1) οι πολίτες θα αισθανθούν, επιτέλους, πως συμμετέχουν σε κάτι. Η απρόσωπη κρατική περιουσία θα γίνει άμεσα ‘δική τους’. 
(2) ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ, οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας. 
(3) θα τονωθεί το χρηματιστήριο που είναι βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης. 
(4) θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού, επιτέλους, θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία! 
(5) με την απόκτηση αυτής της περιουσίας, θα προκληθεί και το λεγόμενο wealth effect, όπου δηλαδή, ο κάθε πολίτης θα νοιώθει έστω και στοιχειωδώς ευπορώτερος και αυτό θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της καταναλωτικής και της επενδυτικής του ψυχολογίας! 
(6) επιτέλους αυτός ο πλούτος θα ξεφύγει με πολύ πιό γρήγορους ρυθμούς, από την ιδιοκτησία του Δημοσίου, την απαξία, και τις κομματικές ακρίδες που πλαισιώνουν τα ΔΣ, και κάνουν τα κουμάντα. 


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;  
ΠΡΟΤΕΙΝΩ, όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του –που θα έχει παραλάβει δωρεάν- μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται ‘αυτοτελώς’ για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί.... Το υπόλοιπο 70% να μένει –αφορολόγητο πλέον- στη τσέπη των συμπολιτών μας.... 


Το ίδιο να γίνει και γιά την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών! 
Τι προτείνω: Εφόσον, ο Ελληνικός λαός και ο Έλληνας φορολογούμενος καλούνται να αποπληρώσουν ΟΛΟ το συσσωρευμένο Δημόσιο χρέος και το κόστος των δανείων που θα πάρουμε γιά τη χρηματοδότηση της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας (δηλ. η επανακεφαλαίωση), θα πρέπει να γίνει με έκδοση ΜΟΝΟ κοινών μετοχών (προφανώς και με δικαίωμα προτίμησης γιά τους παλαιούς μετόχους), σε τιμή περίπου στο 40-50% του μέσου όρου των τιμών τους στο Χρηματιστήριο, των τελευταίων 50 ημερών. 


Και όχι μόνο: Οι νέες μετοχές που θα εκδωθούν κατά την διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης, να δωθούν δωρεάν στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες (αφού αυτοί θα πληρώσουν όλους τους φόρους γιά να εξυπηρετηθεί το τεράστιο χρέος και το κόστος της επανακεφαλαίωσης). 

Όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές θα μπορεί να τις αγοράσει ελεύθερα ως μικροεπενδυτής μέσω του Χρηματιστηρίου, ή αν στοχεύει στην απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας και του ελέγχου κάποιας από αυτές, με Δημόσια Προσφορά (όπως ορίζει η νομοθεσία) από τους πολίτες στους οποίους θα έχουν δωθεί δωρεάν με βάση την παραπάνω Πρόταση. Όταν κάποιος πολίτης πουλήσει τις μετοχές (που έλαβε δωρεάν) στο Χρηματιστήριο, το 30% να φορολογείται αυτοτελώς και να αποτελεί (επιτέλους), έσοδο του Δημοσίου." Κάποιοι από τους νυν μεγαλομετόχους των τραπεζών, ίσως 'διαμαρτυρηθούν' ότι έτσι αφελληνίζονται οι τράπεζες! Αντίθετα, με την πρότασή μου, διασφαλίζεται και ο ιδιωτικός και ο Ελληνικός τους χαρακτήρας!  

Και οι νυν τραπεζίτες θα μπορούν πιό εύκολα να επανακάμψουν στις τράπεζές τους μέσω της ανοικτής χρηματιστηρικής αγοράς, παρά με το σημερινό υπερπολύπλοκο και σχεδόν unworkable σχέδιο, κυρίως ύστερα από το αρνητικότατο κλίμα λόγω των εξελίξεων στη Κύπρο!


newpost.gr