Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στην «έξοδο» με 25ετία 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο


Οι «τυχεροί» που ευνοούνται από τις ρυθμίσεις
Την «έξοδο» στη σύνταξη ακόμη και κατά 17 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα αυξημένα όρια ηλικίας, που ισχύουν φέτος, επιτρέπει σειρά ευνοϊκών διατάξεων που είναι σε ισχύ. Των διατάξεων επωφελούνται 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (ΔΕΚΟ και τράπεζες), οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση της 25ετιας, στη συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να αποχωρήσουν μόλις πιάσουν το όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”.
Καθοριστικό είναι ο πολυπόθητος χρόνος ασφάλισης να έχει συμπληρωθεί ακόμα και με πλασματικά έτη, μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από φέτος ισχύουν αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.

Μεγάλοι κερδισμένοι από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εκτιμάται πως είναι οι άνδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετια, τη διετία 2011-2012, σε αντίθεση με τις γυναίκες που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την 25ετια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, αφού στη συνέχεια ξεκινάει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες ανήλικων τέκνων, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης με την έξοδο να γίνεται ακόμα και στα 50, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά, αρκεί να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετια τη διετία 2011-2012.