Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η λεηλασία των μετάλλων


.. Στην αρχή ήταν τα καλώδια του ΟΣΕ. Χιλιάδες μέτρα καλωδίων εκλάπησαν και εξακολουθούν να κλέβονται για να αφαιρεθεί ο χαλκός..

Tης Δωρας Αντωνιου

Πόσο αποτιμάται η αξία ενός ήρωα; Για κάποιους, 6 ευρώ το κιλό, όσο «πιάνει» ο ορείχαλκος στο ιδιότυπο χρηματιστήριο μετάλλων, που εσχάτως ανθεί. Η ορειχάλκινη σύνθεση της προτομής του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του τον Μάιο του 2006 σε αερομαχία και αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, ήταν, όπως όλα δείχνουν, το κίνητρο των αγνώστων που αποφάσισαν πριν από μερικές ημέρες να την κλέψουν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί στα Χανιά.
Ο θόρυβος που ξέσπασε και η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα ανάγκασαν τους δράστες να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για τήξη της προτομής και πώληση του μετάλλου. Βρέθηκε χθες το πρωί αφημένη δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων.
Η αύξηση των τιμών μετάλλων διεθνώς, ιδιαίτερα του χαλκού, κατέστησε τη συλλογή και μεταπώλησή τους ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα. Στη χώρα μας, ωστόσο, λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος. Σε 24ωρη βάση οι κάδοι απορριμμάτων ψάχνονται και ξαναψάχνονται από διερχομένους, που μαζεύουν ό,τι μεταλλικό βρουν.
Οι οργανωμένες συμμορίες σκραπ, όμως, στα παράνομα χυτήρια των οποίων καταλήγουν όλες αυτές οι ποσότητες μετάλλων, δεν περιορίζονται στα πεταμένα και άχρηστα. Αλλωστε, εκεί οι ποσότητες είναι σχετικά μικρές και η καθαρότητα των μετάλλων όχι δεδομένη. Στρέφουν την προσοχή τους εκεί που μπορούν να βρουν καθαρό και πολύ μέταλλο. Στην αρχή ήταν τα καλώδια του ΟΣΕ. Χιλιάδες μέτρα καλωδίων εκλάπησαν και εξακολουθούν να κλέβονται για να αφαιρεθεί ο χαλκός. Ακολούθησαν τα καπάκια από φρεάτια στις πόλεις και οι μετασχηματιστές και τα καλώδια της ΔΕΗ, κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες, που έβγαλαν περιπολίες αγροτών στην ύπαιθρο. Το θράσος των συμμοριών σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε στην απόπειρα, τον περασμένο Οκτώβριο, να διαλύσουν και να κλέψουν μεταλλική γέφυρα του ΟΣΕ, στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης. Εσχάτως, στόχος τους γίνονται τα νεκροταφεία, απ’ όπου αφαιρούνται πάσης φύσεως μεταλλικά και μπρούντζινα αντικείμενα.
Η δράση των κυκλωμάτων αυτών δεν είναι ούτε ευκαιριακή ούτε αποσπασματική. Η συλλογή, με κάθε τρόπο και από οπουδήποτε, μετάλλων είναι η αποκλειστική δραστηριότητά τους. Γίνεται μεθοδικά, οργανωμένα και αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μόλις πριν από μερικές ημέρες εντοπίσθηκε στην Ηγουμενίτσα φορτηγό γεμάτο σκραπ βάρους αρκετών τόνων, προερχόμενο από παράνομα χυτήρια, χωρίς, όπως είναι αναμενόμενο, κανένα παραστατικό.
Ως οργανωμένο έγκλημα, λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, πολύ περισσότερο, δε, όταν αφορά τη λεηλασία υποδομών της χώρας, την καταστροφή περιουσιών, αλλά και την προσβολή συμβόλων.
"Καθημερινή"