Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΔΕΣΚ - ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας


Σε ανακοίνωση της η συνδικαλιστική παράταξη ΔΕΣΚ-Σιδηροδρομικών –ΠΑΜΕ –Σ   Β. Ε αφού επισημαίνει την  οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, καυτηριάζει την στάση του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στα  προβλήματα τους.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΔΕΣΚ-Σιδηροδρομικών
Συνάδελφοι, 
η επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης στο λαό συνεχίζεται  από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενες,  παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων που την απαρτίζουν. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά εφ΄ όσον τα κόμματα που την απαρτίζουν (και όποια κόμματα και να συμμετείχαν) είναι δεσμευμένα στην Ε.Ε. και στις αποφάσεις της - που τα ίδια ψήφισαν - στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πρέπει να ξεσηκωθούμε.                                                                 Ιδιωτικοποιήσεις γίνονταν και πριν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται και τώρα καθ’ υπόδειξη της τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και του ΔΝΤ, με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, μια και ξεκαθαρίζεται συνεχώς  το νομικό πλαίσιο και οι αντεργατικοί νόμοι, ώστε οι επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, να πατήσουν σε εξαθλιωμένους πολίτες. (Το αδύνατο κράτος για το λαό σημαίνει δυνατό κράτος για τους κεφαλαιοκράτες). Τομείς όπως, Υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, ενέργεια, επικοινωνία, μεταφορές, κλπ  δρομολογούνται να τους εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες αυξάνοντας τα κέρδη τους και την επιρροή τους στην κοινωνία,  ξεζουμίζοντας το λαό, και παραμερίζοντας στο περιθώριο όσους δεν θα έχουν χρήματα.
Πρέπει να αντιδράσουμε                                                                                 Με την κατάργηση των ΣΣΕ και το ενιαίο μισθολόγιο που προωθείται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα μειωθούν περισσότερο οι μισθοί,( άρα  και οι  συντάξεις και το εφάπαξ).                                                                                Με το πνεύμα της διαθεσιμότητας και της εναρμόνισης της νομοθεσίας στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ανοίγουν την πόρτα στις απολύσεις, ώστε οι επενδυτές κεφαλαιοκράτες, να έχουν λυμένα τα χέρια, όταν πάρουν τους τομείς που τους ενδιαφέρουν για τα κέρδη τους, να απολύουν, να εφαρμόζουν ελαστικές μορφές απασχόλησης ή να κάνουν ιδιωτικά συμφωνητικά, εκμεταλλευόμενοι την πείρα μας, (και αγνοώντας τις ανάγκες μας ), σε όποιο κλάδο και επίπεδο μόρφωσης και αν βρισκόμαστε.
Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τον ΣΣΒΕ, που σε κάθε ΔΣ κυριαρχεί η λογική του «άντε να τελειώνουμε», «η ΠΟΣ πρέπει να πάρει θέση για το τάδε ή το δείνα πρόβλημα». Πάντα ο ΣΣΒΕ, ανάλογα με το γεωγραφικό του εύρος και τον αριθμό των μελλών και των υποψηφίων του, ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Αν συνεχίσει έτσι, θα εξελιχθεί σε λέσχη αναξιοπαθούντων σιδηροδρομικών.                                                                                          Πριν ένα χρόνο κλάπηκαν από πλημμελή φύλαξη του ταμία 9500 ευρώ. Και στο ΔΣ και στη συνέλευση αντιπρόσωπων, η ΔΕΣΚ έβαλε σε ψηφοφορία «τα χρήματα να βρει τρόπο και να τα επιστρέψει ο ταμίας ή παράταξη που τον όρισε». Από πέρυσι το πρόβλημα παραμένει, πολλοί συνάδελφοι συνεχώς ρωτάνε και η ΔΕΣΚ το επισημαίνει κάθε μήνα στην ψήφιση των οικονομικών. (περιμένουμε να δούμε και την έκθεση της  ελεγκτικής επιτροπής). 
Στις 26-11-2012 στο ΔΣ του ΣΣΒΕ μπήκε από την ΔΕΣΚ σε ψηφοφορία, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «για κατάργηση των μνημονίων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατιγηκής2012 -2015 των εφαρμοστικών νόμων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων». Το αποτέλεσμα (μετά από ένα μήνα μελέτης)  Υπέρ: 3. Κατά: 8.  Λευκά: 2. Παρών: 3.  Η πρόταση,  οι υπογραφές  και η στήριξη των σωματείων έχουν σαν στόχο να γίνουν εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων για πίεση προς την κυβέρνηση και για ξεκαθάρισμα στις  μνημονιακές  και αντιμνημονιακές κορώνες ώστε να γνωρίζει ο λαός ποιος δουλεύει ποιόν.
Συναδέλφισες  συνάδελφοι                                                                              αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σκ με γνώμονα τα ευρύτερα προβλήματά μας( και όχι μόνο τα ατομικά) δηλαδή με ταξικό προσανατολισμό, θα ψηφίζουμε θα βρίζουμε και θα ανακυκλώνουμε ξανά και από χειρότερη βάση τα προβλήματά μας.                                                                             Διαχείριση στην ίδια πολιτική και συνδικαλιστική ρότα όχι μόνο δεν θα καλυτερέψει αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων και θα επιφέρει καινούργιες απογοητεύσεις (αυτό θέλουν και οι συμβιβασμένες πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες , γι’ αυτό και τόσα χρόνια ακολουθούν την πολιτική του συμβιβασμού και του εφικτού).                                       
Χρέος μας προς τα παιδιά μας να αντισταθούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, με μονομερή διαγραφή του χρέους,  αποδέσμευση από την ΕΕ (γιατί όσο παραμένουμε το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο), με πρωταγωνιστή το λαό να παίρνει αποφάσεις μέσα από συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς στις γειτονιές.