Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι προοπτικές των σιδηροδρομικών έργων στην Θεσσαλία στην Ειδική Επιτροπή της βουλής


Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε  για σημαντικά θέματα της Κεντρικής Ελλάδας συμμετείχε και ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης. Συγκεκριμένα, τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή ήταν: α) η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, β) η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και γ) η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Ο.Σ.Ε. Βόλου – Λάρισας. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ο.Σ.Ε. στην Κεντρική Ελλάδα (Πρόγραμμα Jessica).



 Για το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι κακώς έμεινε εκτός ΕΣΠΑ. Ειδικά για το Βόλο, όπως είπε, αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι θα συμβάλλει στη στήριξη του τουρισμού, στην κατακόρυφη αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών, στην ενδυνάμωση του αναπτυξιακού διπόλου Βόλου-Λάρισας, ενώ θα αποτελέσει επίσης το πρώτο βήμα για την αναβίωση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου με σύγχρονους όρους και την ενοποίηση του θεσσαλικού χώρου. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη σύσκεψη που έγινε στις 20.1.2012 στο Βόλο, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλου, κατά την οποία υπήρξε ευρεία σύγκλιση και τελικά επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 22.105.600 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο έργα: α) Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής και σταθμών και β) εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο δήμαρχος Βόλου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει έστω και μικρή εκταμίευση πόρων μέσα στο 2012, προκειμένου το έργο να ενταχθεί ως συνεχιζόμενο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2013 και να μην απενταχθεί λόγω οικονομικής στενότητας.
 Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού
Παναγιώτης Θεοφανόπουλος δεσμεύτηκε ότι όντως θα υπάρξει εκταμίευση έως το τέλος του έτους, περίπου 30.000 ευρώ, και στις αρχές του 2013 θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση των έργων. Μέχρι το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε, ενώ δεσμεύτηκε επίσης ότι αν η δαπάνη υπερβεί τα 22 εκατ., το επιπλέον ποσό θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΣΕ.
 Τέλος, έγινε ενημέρωση για τα έργα που σχεδιάζει η ΓΑΙΑΟΣΕ στο Δήμο Βόλου: α) την ανάπτυξη πάρκου αναψυχής και αθλητικού κέντρου στο πρώην αμαξοστάσιο Νέας Ιωνίας, προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ και β) ανάπτυξη εγκαταστάσεων αναψυχής και εστίασης στο σταθμό Βόλου, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Ν. Ιωαννίδης επισήμανε ότι στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα βρεθούν επενδυτές.