Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση 25% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ


Εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο

 «Αυγή»

Τις διαδικασίες ένταξης στο Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που θα επιφέρει μείωση κατά μέσο όρο 25% στις αποδοχές τους, προβλέπει η εγκύκλιος που απέστειλε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατ' εφαρμογή του Μνημονίου


Η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο / βαθμολόγιο που θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, από την 1η Ιανουαρίου, εξομοιώνει τους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ με τους αντίστοιχα μειωμένους στον στενό δημόσιο τομέα, επιφέροντας νέα απώλεια στα εισοδήματά τους, καθώς ήδη έχουν υποστεί μειώσεις που φθάνουν ώς και το 48% των αποδοχών τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζόμενων στα Μέσα Μεταφοράς, που έχουν προαναγγείλει ήδη απεργιακές κινητοποίησες για τον λόγο αυτό την προσεχή βδομάδα.
Η εγκύκλιος καθορίζει την ένταξη στο ενιαίο βαθμολόγιο / μισθολόγιο "του προσωπικού των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της διοίκησής τους". Το υπουργείο απαιτεί απο τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης, προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία την 1η Ιανουαρίου. Για την κατάταξη στους νέους βαθμούς "θα ληφθεί υπόψη μόνο η προϋπηρεσία που έχει αναγνωρισθεί μέχρι 31-12-2012. Τυχόν προϋπηρεσία που δεν έχει αναγνωρισθεί μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα αναγνωρισθεί μετά την κατάταξη του υπαλλήλου στους νέους βαθμούς". Σημειωτέον, για την ως άνω κατάταξη, από τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας αφαιρείται ο χρόνος της διαθεσιμότητας ή της αργίας.
Επίσης, δεν υπολογίζεται στον συνολικό χρόνο πραγματικής υπηρεσίας το μισό του πέραν της δεκαετίας χρόνου, που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας. Για παράδειγμα, για την κατάταξη υπαλλήλου κατηγορίας Π.Ε. με συνολικό χρόνο υπηρεσίας είκοσι (20) έτη κατά την 1.1.2013, εκ των οποίων τα πέντε (5) έτη διανύθηκαν με το τυπικό προσόν της κατηγορίας Π.Ε. και τα δεκαπέντε (15) έτη με το τυπικό προσόν της κατηγορίας ΔΕ, θα υπολογισθούν τελικά: 5 +10 + 5/2 (το μισό πέραν της δεκαετίας) = 17,5 έτη. Άρα ο εν λόγω υπάλληλος θα καταταγεί στον βαθμό Γ της κατηγορίας ΠΕ.
Οι διευθύνσεις προσωπικού υποχρεούνται το αργότερο ώς τις 15 Ιανουαρίου να ενημερώσουν το ΥΔΜΗΔ ότι έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις.