Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ακίνητα με... 1 ευρώ το τετραγωνικό μισθώνει η ΓΑΙΑΟΣΕ!


Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Το... δόγμα «κάλλιο πέντε και στο χέρι» εφαρμόζουν στην ΓΑΙΑΟΣΕ, τη θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ, που αναπτύσσει και διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των ελληνικών σιδηροδρόμων. 

Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μισθώσεις ακινήτων έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι της τάξης του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο! 
Για πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης, καταγράφονται τέτοιου είδους τιμήματα μίσθωσης ακινήτων. 
Οι αποφάσεις, που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr, αφορούν σε μισθώσεις κρατικών ακινήτων και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα χαμηλά τιμήματα δικαιολογούν γιατί ο πήχης για έσοδα από αξιοποίηση των λεγόμενων κρατικών «φιλέτων» παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός. 

Αποφάσεις 

Στις 7 Νοεμβρίου, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησε, ύστερα από διαγωνισμό, στη διετή μίσθωση έκτασης 1.250 τ.μ. στο σιδηροδρομικό σταθμό Πειραιά, προς 1.200 ευρώ το μήνα. 

Ο μισθωτής, που είναι εταιρεία, θα αξιοποιεί την έκταση ως χώρο στάθμευσης οχημάτων. 

Στις 5 Δεκεμβρίου, η θυγατρική του ΟΣΕ αποφάσισε τη μίσθωση διώροφης κατοικίας, με εμβαδό 1ου και 2ου ορόφου 67,50 τ.μ. και 35 τ.μ.μ αντίστοιχα, όπως και οικοπέδου 788 τ.μ. στον Πλαταμώνα. 
Το μηνιαίο τίμημα της μίσθωσης που είναι διάρκειας ενός έτους ανέρχεται στα 255 ευρώ. 
Ένα ακόμη “asset” της ΓΑΙΑΟΣΕ αφορά κτήριο 133 τ.μ. στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγίου Στεφάνου, το οποίο μισθώθηκε (29/11), για ένα χρόνο, προς 500 ευρώ το μήνα. Το κτήριο «συνοδεύεται» από τέσσερις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, διαστάσεων 2,5 μέτρα επί 5 μ. 
Προς… 263 ευρώ το μήνα και για διάστημα ενός χρόνου, μίσθωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ διώροφο σπίτι με εμβαδό ισογείου και ορόφου 62,55 τ.μ., με βεράντα 180 τ.μ., ημιυπαίθριο χώρο 36τ.μ. και περιβάλλοντα χώρο 5.500 τ.μ. στον Πλαταμώνα. 

Τι αναφέρει η ΓΑΙΑΟΣΕ

Τα ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα προκαλούν εύλογες απορίες, τις οποίες το Capital.gr έθεσε σε στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ. 
Όπως αναφέρουν, οι μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων αποφασίστηκαν, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. 
«Τα συγκεκριμένα τιμήματα ήταν τα μεγαλύτερα που προσφέρθηκαν. Για παράδειγμα, στον τελευταίο διαγωνισμό για την έκταση στον Πειραιά, το προσφερόμενο ποσό ήταν 1.100 ευρώ. 
Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΟΣΕ, όπως αυτών που μισθώθηκαν είναι προβληματικά, χρήζουν ανακαίνισης ή δεν διαθέτουν πολεοδομικούς όρους. Και είναι προτιμότερο να εισπράττουμε λίγα, παρά μηδενικά έσοδα» σημειώνουν πηγές του οργανισμού. 
Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις μίσθωσης των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελούν μικρογραφία του πολυδιαφημισμένου εγχειρήματος αξιοποίησης των «ασημικών»… 




Πηγή:www.capital.gr