Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ξάνθη: Έκλεισε τα 100 και... συνεχίζει με κέφι και αισιοδοξία - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

"Έβλεπα τα τρένα να περνάνε και σκεφτόμουν πότε θα έρθει η δική μου η σειρά να πάρω το τρένο για την πατρίδα"

Στην ηρεμία του πνεύματος και τη ψυχική και πνευματική υγεία κρύβει το μυστικό της  
μακροζωίας της η κυρία Αθηνά Κεμενέ, που πριν από μερικές ημέρες συμπλήρωσε αισίως έναν αιώνα ζωής.

Γεννημένη στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου του 1912 η κυρία Αθηνά, κόρη μεγαλοεργολάβου, κουβαλάει στις πλάτες της ένα πολύπαθο ταξίδι ζωής γεμάτο συγκινήσεις, στιγμές χαράς και λύπης, διανθισμένο με κακουχίες και εμπειρίες που σαν απόσταγμα μνήμης μεταλαμπαδεύει ως πνευματική της κληρονομία στις επόμενες γενιές. 
Γνωστή και ως Μινέρβα ή Ντεκού, όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday,  έχασε τον άντρα της πολύ νωρίς και έμεινε μόνη με την τετράχρονη κόρη της, δίνοντας τη δική της μάχη με τη ζωή. 

Γνώρισε τον έρωτα στα χρόνια της κατοχής ενώ αναπολώντας στιγμές από τότε περιγράφει με αφοπλιστική γλαφυρότητα τον τρόμο και τον φόβο που διακατείχε τόσο την ίδια όσο και το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. 


Αναμνήσεις μιας ζωής… σε κάδρα φωτογραφιών!

Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην κάμερα του ThrakiToday.com πως στην προσπάθεια της να βγει έξω τη νύχτα και ενώ οι Γερμανοί κατακτητές είχαν επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη ανήμπορη γυναίκα για να γλιτώσει από τις δυσμενείς επιπτώσεις της παράβασης του απαγορευτικού.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της το αφιέρωσε στη ραπτική, τεχνική που ανέπτυξε με ιδιαίτερη αφοσίωση και μεράκι και από την οποία κατάφερε να θρέψει και να μεγαλώσει την κόρη της, ενώ έζησε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. 


"Έβλεπα τα τρένα να περνάνε και σκεφτόμουν πότε θα έρθει η δική μου η σειρά να πάρω το τρένο για την πατρίδα" λέει η ίδια, αναπολώντας τις στιγμές της ξενιτιάς με "τη νοσταλγία για την πατρίδα" να την φέρνει πάλι πίσω στην Ελλάδα, όπου ζει σήμερα ευτυχισμένη με την οικογένεια της. 
Σήμερα η κυρία Αθηνά ζει στη Διομήδεια Ξάνθης, και όπως εξηγεί η ίδια "που γης και πατρίς".
Ο θεσμός της οικογένειας παραμένει για την ίδια πηγή ζωής, απολαμβάνοντας τη συντροφιά της κόρης της, της εγγονής και της δισέγγονης της.

ΦΩΤΟ από το ThrakiToday




ThrakiToday