Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Οι γραμμές στο υπόγειο- Το μετρό στη Σταυρούπολη


Ρεπορτάζ Τίμος Φακαλής
 Ξεκινά στις αρχές του χρόνου η υπογειοποίηση των διαβάσεων στις γραμμές του τρένου στο ύψος της Μενεμένης όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γεν γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Ταυτόχρονα όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας στις αρχές του 2013 θα δημοπρατηθούν και οι μελέτες επέκτασης του μετρό προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία.

Το έργο υπογειοποίησης είναι συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ,. ευρώ και αφορά την κατασκευή υπόγειας οδού από την οδό Μοναστηρίου προς το ξενοδοχείο Grand Hotel μέχρι και την Αγία Παρασκευή και αντιστρόφως. Το 70-80% της μελέτης είναι έτοιμο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.
Η υπογειοποίηση των γραμμών έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2013.
Όπως εξηγεί στο agelioforos.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου το συγκεκριμένο έργο θα μειώσει το χρόνο μετακινήσεων προσωπικού και εμπορευμάτων, θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα των οχημάτων και θα εκμηδενίσει τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν 600.000 ευρώ από την αντικατάσταση των δίφραχτων που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφαλείας.
 Στο μεταξύ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η επέκταση του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες. Σύμφωνα με τον Στράτο Σιμόπουλο οι μελέτες επέκτασης προς Σατυρούπολη, Ευκαρπία, Πολίχνη θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2013, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την περιοχή