Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι

Οι 1.200 είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ και οι 800 επίορκοι

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας έχουν τεθεί από χθες τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ετέθησαν σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή άλλων ειδικών διαδικασιών επιλογής, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε φάση διερεύνησης ευθυνών για βαριά αδικήματα περί την υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 2.000 διαθεσιμότητες του 2012 (θα ακολουθήσουν επιπλέον 25.000 το 2013) οι 1.200 θα προέρχονται από τη δεξαμενή των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 800 από τη δεξαμενή των «επιόρκων».
Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ως προς τις διαθεσιμότητες θα είναι ταχείες και οι διευθυντές προσωπικού των φορέων και υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν διορία πέντε ημερών προκειμένου να αποστείλουν τις σχετικές λίστες στο υπουργείο.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο καταργούνται αυτοδίκαια οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, που δεν προσελήφθησαν μέσω διαγωνισμών ή προκήρυξης θέσεων, όπως ενδεικτικά όσοι προσελήφθησαν μέσω των διαδικασιών μονιμοποίησης συμβασιούχων του νόμου Παυλόπουλου. Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, στον ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία και τη Γ.Γ. Πολιτισμού. Επίσης, εξαιρούνται οι υπάλληλοι, ο/η σύζυγος των οποίων τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία, ο/η σύζυγος ή το παιδί των οποίων έχει αναπηρία άνω του 67% και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 67%, είναι πολύτεκνοι ή προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας. Για να τεθούν οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα, να μην ξεπερνούν το 25% του συνολικού αριθμού τακτικών υπαλλήλων των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας και το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού της εκάστοτε υπηρεσίας.
Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου στους υπαλλήλους θα καταβάλλεται το 75% του μισθού τους. Το προσωπικό μπορεί να μετατάσσεται, να μεταφέρεται, να μετακινείται προσωρινά ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης. Εάν μετά το πέρας του ενός έτους δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, θα απολύονται. Σημειώνεται ότι η μη αποστολή των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός πέντε ημερών χαρακτηρίζεται πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πρόστιμο, ίσο με το 1/4 των αποδοχών των υπαλλήλων. Εξάλλου, απαντώντας στην άρνηση πολλών φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ να αποστείλουν καταλόγους, πηγές του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης διευκρίνιζαν ότι η διαθεσιμότητα ισχύει αυτοδίκαια από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνεπώς, όπως έλεγαν, η καθυστέρηση υποβολής των καταλόγων «απλώς εγκλωβίζει τους εργαζομένους για περισσότερο χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μειωμένου μισθού».
Επιτακτικός στόχος
Στο υπουργείο επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν, τελικώς, απολύσεις, ενώ ο υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε οι μετακινήσεις να είναι «όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια, μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις». Επιτακτικός στόχος είναι η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων από υπηρεσίες στις οποίες κατά τεκμήριο πλεονάζουν προς υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη, όπως ασφαλιστικά Ταμεία όπου εντοπίζονται κενά. Χθες το πρωί, μέλη της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας.
"Καθημερινή"