Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Σφικτά χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις


Μάχη με τον χρόνο θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει διαρθρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες εκκρεμούν βάσει Μνημονίου από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και αυτό καθώς η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές αποτελούν προαπαιτούμενα (prior actions) ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Προσθέτουν, όμως, πως η η τρόικα θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που δυσκολεύει σε μέγιστο βαθμό το όλο εγχείρημα.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών , δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης (όπως η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ).
Επίσης, περιλαμβάνονται κινήσεις που σχετίζονται με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως θα πρέπει να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης για μεμονωμένα ακίνητα ή ομάδες ακινήτων του Δημοσίου που θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν για αξιοποίηση εντός του τρέχοντος έτους, να καταρτιστεί στρατηγική για ενιαίο σύστημα μεταφορών και logistics στα λιμάνια, να υποβληθεί σχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και να καθοριστεί η διαδικασία έκδοσης αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ώστε να διασφαλίζεται η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων ή την προώθηση νομοθετημάτων.
«Η»