Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής στην Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα ζητά η ΔΗΜ.ΑΡ.


Την σύγκληση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής ζήτησαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργος Κυρίτσης, Πάρις Μουτσινάς, Θωμάς Ψύρρας και Δημήτρης Αναγνωστάκης, με θέμα τα μεγάλα έργα υποδομής στην Κεντρική Ελλάδα. 
Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρη Σαμπαζιώτη, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., ζήτησαν να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, η αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής του ΟΣΕ Βόλου-Λάρισας και η αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στην Κεντρική Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή των 4 βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ.  έχει ως εξής.
«Στην εποχή της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά με συνεχιζόμενη ύφεση 25% και πλέον πραγματική ανεργία πάνω από 30%, φαίνεται καθαρά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, των αναγκαίων και άμεσων μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα και της ανάπτυξης που θα αποτυπώνεται σε ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Η ανάπτυξη έχει κατ’ αρχήν σχέση με την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομών της χώρας και τις σαφείς προτεραιότητες ανάπτυξης των τομέων παραγωγής, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής ολοκλήρωσης του διεθνούς ανταγωνισμού και του διεθνούς καταμερισμού εργασίας (πρωτογενής τομέας, τουρισμός – ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, τομέων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών. Στο χώρο της κεντρικής Ελλάδας, μεταξύ των άλλων, έχει σχεδιαστεί και ωριμάσει η εκτέλεση κάποιων σημαντικών έργων:
1.Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65
2.Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου
3.Η ηλεκτροκίνηση της γραμμής του ΟΣΕ Βόλου – Λάρισας (Θεσσαλονίκη)
4.Αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στην κεντρική Ελλάδα (πρόγραμμα Jessica)
1. Το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου κεντρικής Ελλάδος Ε-65 είναι ένα καθαρά αναπτυξιακό έργο καθώς διασχίζει τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και εκτός των άλλων προσφέρει πρόσβαση στα Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα κ.λ.π. Παρά την τεράστια σημασία του για την εθνική οικονομία (15.000 νέες θέσεις εργασίας), οδηγείται προς ματαίωση σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τεχνικής εταιρείας ΓΕΚ – Τερνα κ. Γιώργο Περιστέρη. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα καταβάλλει αποζημίωση 850 – 980 εκ. ευρώ.
2. Από το ΓΕΑ και την ΥΠΑ εκπονείται μελέτη για την αναβάθμιση των δύο κεντρικών διαδρόμων και των τροχοδρόμων του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, ώστε να υποδέχεται μεγάλα αεροσκάφη με πλήρες φορτίο. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του αεροδρομίου στο εξωτερικό. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ και θα εξασφαλισθεί ή από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή από τα χρήματα της Πολιτικής Αεροπορίας.
3. Η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου-Λάρισας είναι έργο προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2011. Το έργο θα εκτελεσθεί από κοινού από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ με αυτεπιστασία και θα συντελέσει στην ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροκίνησης Λάρισας - Θεσσαλονίκης. Είναι έργο ώριμο και πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση του έως το τέλος του 2012, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να συνεχίσει και να υλοποιηθεί σύντομα. Εφόσον δε, προβλεφθεί στον άμεσο σχεδιασμό η υλοποίηση της σύνδεσης του Βόλου με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου (ηλεκτροκίνηση) και η ηλεκτροκίνηση Βόλου-Καρδίτσας-Τρικάλων αναβαθμίζεται η περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
4. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ Κεντρικής Ελλάδας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Jessica. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Jessica θα περιλαμβάνουν έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στους τομείς: αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα ενέργειας κλπ. και θα προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης, οι αποδόσεις των επενδύσεων θα επανεπενδύονται σε νέα έργα αστικής ανάπτυξης, ανακυκλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τους δημόσιους πόρους και προωθώντας τη βιωσιμότητα και τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού και εθνικού δημόσιου χρήματος.
Για την προώθηση των παραπάνω έργων παρακαλούμε να συγκληθεί η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και να κληθούν οι υπεύθυνοι από τους εμπλεκόμενους φορείς.
trikalanews