Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Αντιπαράθεση για την πώληση των ΔΕΚΟ



Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να περάσει από τη Βουλή με επείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το ελάχιστο όριο του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθει και τους υπόλοιπους κυβερνητικούς εταίρους.

Στην αρμόδια Επιτροπή όπου τέθηκε χθες το θέμα, η ΔΗ.ΜΑΡ., με την βουλευτή του κόμματος Ασημίνα Ξηροτύρη όχι μόνο έλαβε διακριτές αποστάσεις, αλλά δημοσιοποίησε την δυσκολία της να υπερψηφίσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ έθεσε προϋποθέσεις και όρους, υπογραμμίζοντας ότι η επιβεβλημένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι «λευκή επιταγή». Ο αρμόδιος ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα σε κλίμα έντασης αποφάσισε ομόφωνα να κατατεθεί τροπολογία τριών σημείων, αξιώνοντας, κάθε αποκρατικοποίηση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ενώ το πλαίσιό τους και η σχετική διακήρυξη να εγκρίνονται από τη Βουλή, όπως και οι αντίστοιχες συμβάσεις.
Μάλιστα η αποδοχή αυτή της τροπολογίας ετέθη ως προϋπόθεση για την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Ενδεικτική της διάχυτης αμηχανίας ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος νωρίτερα , μιλώντας στο νομοσχέδιο αναγνώρισε «ο ρόλος μας είναι αναγκαστικά, αμυντικός.... Για κάθε αποκρατικοποίηση υπάρχουν σκληρά ιδεολογικά ζητήματα και συγκεκριμένα, Τι, Πόσο και Πώς πουλάμε. Η Βουλή δεν μπορεί να παραγνωριστεί και πρέπει να απαντήσει και στα τρία ζητήματα».
Στο ίδιο κλίμα και η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗ.ΜΑΡ., κατέθεσε τις επιφυλάξεις του κόμματός τους λέγοντας «αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάθε ΔΕΚΟ, είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτήν τη στιγμή να δεχθούμε σήμερα, αυτήν εδώ την πρόταση..., δεν έχουμε το στρατηγικό σχέδιο για να πάμε σε διαπραγμάτευση και με αυτήν τη γενική ρύθμιση αφαιρούμε προστιθέμενη αξία από τις δημόσιες επιχειρήσεις».
Στην παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ότι το σχέδιο που ζητά η ΔΗ.ΜΑΡ. είναι διατυπωμένο στο ΕΣΠΑ καθώς και ότι η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων θα προέλθει από την αξιοποίηση γης και όχι από πώληση εισηγμένων μετοχών, η κ. Ξηροτύρη επέμεινε στις επιφυλάξεις και εκτίμησε πως το σχετικό άρθρο κινείται στα όρια της συνταγματικότητας .

"Η"