Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι


Του Χρήστου Χαϊκάλη
Από τα όσα διάβασα στην ε­φημερίδα «Ο ΤΥΠΟΣ» και από τον ημερήσιο Τύπο, με γέμισε θλίψη η απόφαση της κυβέρ­νησης για την ιδιωτικοποίηση των Σιδηροδρόμων.'
Παλαιότερα ο Σιδηρόδρομος αποτελούσε το πιο καλύτερο, περήφανο, αξιοπρεπές και α­γαπημένο κρατικό συγκοινω­νιακό μεταφορικό μέσο επιβατών  και εμπορευμάτων, με την επίσης περήφανη ονομασία Σι­δηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ).,

Από όποιο Σταθμό περνούσε ο Σιδηρόδρομος γινότανε πα­νηγύρι και έτρεχαν οι κάτοικοι με ενθουσιασμέ φωνάζοντας: «Έρχεται το τραίνο». Στο σταθμό Αθηνών πολλοί  άνθρωποι νέοι, γέροι και παιδιά, όχι μόνον οι επιβάτες, πήγαι­ναν στις αποβάθρες για να δουν και να χαιρετίσουν το τραίνο που φεύγει.
Στο σταθμό της Οινόης (το παλιό Σχιματάρι) νέοι πουλού­σαν τα ωραία τους,  σουβλάκια με το  τοπικό χωριάτικο ψωμί.
Στο σταθμό , Θηβών προσέφεραν στους  επιβάτες τις ω­ραίες πολύχρωμες και μυρω­δάτες τουλίπες που πλημμύρι­ζαν στα χωράφια των Θηβών και της Σφίγγας.
Στη Λειβαδιά εκτός, από τα σουβλάκια τους διαλαλούσαν ανάλογα την εποχή και τα φρούτα ή τους καρπούς της  περιοχής των σταφύλια, σύκα, ελιές κ.λπ.
Στο Λειανοκλάδι οι επιβάτες δεν μπορούσαν να αποφύγουν τον πειρασμό να μη γευθούν τους φημισμένους μοσχομυρωδάτους κουραμπιέδες Λα­μίας «Μπουσίου».
Στις  Αγγείες  νέοι και νέες με τα χωματένια κανατάκια τους δρόσιζαν τους επιβάτες με δροσερό νερό της περιοχής τους.
Στον παλαιό Φάρσαλο, ο χαλβάς Φαρσάλων και τα μυ­ρωδάτα παστέλια δεν μπορούσαν να μην ικανοποιήσουν τη γεύση των επιβατών.
Όλα αυτά, από όσα θυμάμαι, συνέβαιναν όταν περνούσε α­πό τούς σταθμούς των το «με­γάλο θεριό», ο Σιδηρόδρομος μέχρι να φθάσει στη Λάρισα τον μεγάλο και επιβλητικό σταθμό, του « τραίνου της Λά­ρισας».
Επειδή και εγώ προέρχομαι από τους Κρατικούς Σιδηρο­δρόμους, στους οποίους υπη­ρέτησα 37 έτη, που μου άφη­σαν τόσες  αναμνήσεις, εύχο­μαι ολόψυχα οι νέοι μας να ξα­ναδούν και να ξαναζήσουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του «τραίνου μας»,  σαν τον παλιό καλό καιρό.


Εφημερίδα «Συνταξιούχος σιδηροδρομικός»