Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Θέμα ημερών η λειτουργία των σταθμών ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ του Προαστιακού


Άλλη μία ιστορία Ελληνικής τρέλας σε τεχνικό έργο. Η εργολαβία από την Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-ΕΤΕΘ-Alstom και αφορά την υποδομή του τμήματος 3 Γέφυρες-ΣΚΑ  έχει φθάσει σχεδόν στην ολοκλήρωση. Τεχνικά το έργο είναι έτοιμο κατά 99%. Από εδώ και έπειτα αρχίζει  το ..πρόβλημα.



ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΜΟΙ …ΚΛΕΙΣΤΟΙ
Οι δύο σταθμοί που περιλαμβάνονται στην εργολαβία ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ & ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ είναι έτοιμοι και μάλιστα εδώ και καιρό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com o λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να ανοίξουν είναι το πρωτόκολλο παραλαβής της παραλλαγής της γραμμής από το cut& cover.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για έλλειψη ηλεκτροδότησης των δύο σταθμών.  Αυτό το ερώτημα καλέσαμε να μας απαντήσει η ΕΡΓΟΣΕ σαν ο φορέας υλοποίησης του έργου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κος Πετρόπουλοςμας απάντησε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κο Πετρόπουλο το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κλείσει το θέμα με την παράδοση της γραμμής και μέσα στον Νοέμβριο οι δύο σταθμοί θα λειτουργήσουν.

Οι δύο σταθμοί ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ και ΛΥΚΟΤΡΥΠΑ βρίσκονται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και Μενιδίου. Η λειτουργία τους θα βοηθούσε την εμπορική λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ενώ λόγω απουσίας άλλου μέσου σταθερής τροχιάς θα προσέλκυαν μεγάλο μέρος των επιβατών από αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η θέση των δύο σταθμών είναι μεταξύ των  σταθμών ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ και ΣΚΑ/ΑΧΑΡΝΑΙ.  Απορίες πάντως  προκαλεί και η στάση των Δήμων που δεν δείχνουν να «κυνηγούν» την λειτουργία των δύο σταθμών του Προαστιακού. Να θυμίσουμε πως παρόμοια προβλήματα είχε ο σταθμός ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ που έμεινε μπλοκαρισμένος για δύο χρόνια.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ..
Η εργολαβία 3 Γέφυρες-ΣΚΑ έχει φτάσει σε ένα σημείο ολοκλήρωσης που αγγίζει το 99%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο  δεύτερος λόγος που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί είναι μία γραμμή ..200 μέτρων. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού στο φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν και η αντικατάσταση μίας σιδηροδρομικής γραμμής 200 μέτρων (ένα μικρό παρακλάδι) που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες μεταφοράς εξοπλισμού σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Ο Δήμος όμως αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο καθώς διεκδικεί το στρατόπεδο! Έτσι η γραμμή ξηλώθηκε για να αντικατασταθεί αλλά όταν επιχειρήθηκε η στρώση της νέας γραμμής ο εργολάβος βρήκε μπροστά του τα φορτηγά του Δήμους που εμπόδισαν τις εργασίες.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μιλώντας για αυτό το θέμα  μας είπε πως  τέτοιες ενέργειες  δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οργανισμό και πως πρέπει να δοθεί λύση για να λήξει και αυτό το ζήτημα.

Έτσι έχει μείνει μετέωρο αυτό το μικρό μέρος του έργου, ο εργολάβος παραμένει εγκλωβισμένος και δεν μπορεί να παραδώσει το έργο ενώ και η ΕΡΓΟΣΕ δεν μπορεί να παραλάβει το έργο και να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο.

ypodomes.gr