Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

2η θεματική εκδρομή πραγματοποίησαν στην Πελοπόννησο οι φίλοι του τρένου σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δείτε εικόνες


Το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη θεματική σιδηροδρομική εκδρομή στο δίκτυο της Πελοποννήσου,  στο τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα-Πύργος έπειτα από συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ. Η σύνθεση της αμαξοστοιχίας πλαισιώθηκε από δύο ιστορικές αλλά και διαχρονικές δηζελάμαξες τύπου ALCO, εκ των οποίων η μια είναι πρόσφατα ανακατασκευασμένη και τέσσερα βαγόνια (μια επιβατάμαξα και τρείς σκευοφόροι).

Ταξίδεψαν 60 επιβάτες, μαζί με το αναγκαίο προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ, μεταξύ αυτών φίλοι του Σιδηρόδρομου και αριθμός Ευρωπαίων εκδρομέων οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό ταξίδι στην Πελοπόννησο.
Η πανέμορφη διαδρομή.

Οι τυχεροί επιβάτες απόλαυσαν μια συγκλονιστική εμπειρία «επάνω» στις ράγες σε μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικά διαδρομές της Ευρώπης. Η αναχώρηση από τηνΤρίπολη έγινε το πρωί του Σαββάτου και οι επιβάτες βρέθηκαν σύντομα να περνούν το υψηλότερο σιδηροδρομικό σημείο της χώρας στα 814 μέτρα (υψόμετρο) στο πέρασμα του Καλογερικού.

Το τραίνο έπειτα κατηφόρισε στον κάμπο της Ασσέας περνώντας από την εντυπωσιακή λίθινη οκτάτοξη πέτρινη γέφυρα του Μάναρη , πέρασε δίπλα από τις  πηγές του ποταμού Αλφειού και σύντομα εισήλθε στο φαράγγι της Νικολακάκαινας για να περάσει στον κάμπο της Μεγαλόπολης.
Η αμαξοστοιχία διασχίζοντας το παρθένο δάσος καστανιών και αγριοβελανιδιών στο Λεοντάρι, έφτασε στο πανέμορφο χωριό των Χράνων όπου και πραγματοποιήθηκε στάθμευση για γεύμα. Οι τοπικές λιχουδιές και η φιλοξενία των κατοίκων διατήρησαν το κέφι των επιβατών στα ύψη.    
                                                                                                                   
Στη συνέχεια το τραίνο «εξαφανίστηκε»  μέσα στις κατάφυτες πλαγιές του Ίσσαρη, γεμάτες από πλατάνια, βελανιδιές και καστανιές. Σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή πέρασε μέσα απο πέντε σήραγγες και πάνω απο εννέα γέφυρες, μια εξ αυτών και η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Πελοπόννησο, η γέφυρα του Φτερόλακκα.

Το ταξίδι συνεχίστηκε σε παράλληλη πορεία προς τον ποταμό Τζαμή -ο οποίος πηγάζει λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από τις γραμμές στο εντυπωσιακό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας-και έδωσε στους επιβάτες την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ομορφιές της φύσης και φυσικά να έχουν μια όμορφη θέα των εγκαταλειμμένων παλαιών νερόμυλων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.
Βγαίνοντας πλέον στον πλούσιο κάμπο της Μεσσηνίας, οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια στάθμευση στον πανέμορφο και τέλεια διατηρημένο σταθμό τουΖευγολατιού όπου στο παραδοσιακό καφενεδάκι του γεύτηκαν το τοπικό ονομαστό παραδοσιακό παστέλι.
Η άφιξη στην Καλαμάτα.
Το τραίνο με τους επιβάτες έφτασε αργά το απόγευμα στην Καλαμάτα όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και τοπικοί φορείς με συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας καθώς και πλήθος κατοίκων. Από κάθε σημείο της πόλης που περνούσε η αμαξοστοιχία προκαλούσε ενθουσιασμό και συγκίνηση στους κατοίκους της πόλης. Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα, να περιηγηθούν την πόλη, το ιστορικό εντυπωσιακό σιδηροδρομικό πάρκο στην περιοχή του λιμανιού και να διανυκτερεύσουν.
Το πρωί της Κυριακής το εκδρομικό τραίνο αναχώρησε για το Καλόνερο όπου και έγινε στάθμευση μισής περίπου ώρας και μετά ακολουθώντας την ακτογραμμή της δυτικής Πελοποννήσου με τις πανέμορφες παραλίες πέρασε από την λίμνη του Καϊάφα, διέσχισε έπειτα τον ποταμό Αλφειό πάνω στην μακρύτερη σιδηροδρομική γέφυρα στην Πελοπόννησο και έφτασε στο όμορφο λιμάνι του Κατακόλου όπου και οι επιβάτες είχαν το χρόνο να γυρίσουν την πόλη και να γευματίσουν στα γραφικά ταβερνάκια.
Αργά το απόγευμα έγινε η επιστροφή των ταξιδιωτών από τον Πύργο με λεωφορείο για την Αθήνα.

ΣΣ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ευχαριστεί το μέλος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας κ. Βασίλη Χωριάτη για τη ευγενική χειρονομία του να παραχωρήσει στην εταιρία,  μέρος της  φωτογραφικής και κινηματογραφικής καταγραφής του ταξιδιού.