Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εφάπαξ. 22 Ταμεία ακολουθούν το Δημόσιο

Η διαφορά σε σχέση με τις εισφορές για τον ΟΣΕ είναι – 50,54 %

Οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και τους 52.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη κάνει αίτηση και είναι στην αναμονή για περισσότερα από δύο χρόνια.
Γ. Βρούτσης: 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της σύμβασης θα διατεθεί για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Δραστικές περικοπές έρχονται στα εφάπαξ που χορηγούν 23 Ταμεία, με την αρχή να γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περικόπτεται κατά 22,67% και μάλιστα είναι η δεύτερη μείωση στους τελευταίους οκτώ μήνες.
Οι περικοπές θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα 22 ταμεία πρόνοιας, τα οποία χορηγούν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές. Μάλιστα το «μαχαίρι» θα μπει άμεσα και δεν αναμένεται να δοθεί περίοδος χάριτος για την προσαρμογή.
Ουσιαστικά από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεκινά ο «χορός» των μειώσεων στο εφάπαξ, ενώ στη συνέχεια οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν και στα μερίσματα. Τη μείωση του βοηθήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είχε μειωθεί κατά 20% πέρυσι τον Νοέμβριο. Τώρα έρχεται και νέο «κούρεμα» κατά 22,67%, με τις απώλειες σωρευτικά (και από τις δύο μειώσεις) να φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ!
Αναδρομική ισχύς
Οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση και είναι στην αναμονή. Πρόκειται για 52.000 δημοσίους υπαλλήλους, που περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης.
Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πολλά έτη ασφάλισης και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος για 33 χρόνια (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) πριν από τις περικοπές δικαιούταν 54.953,68 ευρώ. Με τη μείωση του Νοεμβρίου το ποσό του εφάπαξ που θα έπρεπε να πάρει ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος περιορίστηκε στα 43.984,5 ευρώ.
Τελικά, μετά και τη νέα περικοπή θα περιοριστεί στα 34.013 ευρώ, δηλαδή μέσα σε οκτώ μήνες είδε το βοήθημα να μειώνεται κατά 20.940 ευρώ.
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα σε άλλα 22 Ταμεία, που καταβάλλουν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές. Στους φορείς αυτούς συγκαταλέγονται τα ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των φαρμακευτικών εργασιών, των νομικών, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Ταμεία δημοσίων υπαλλήλων
Στα 2 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Aπό την άλλη, υπάρχουν 12 φορείς Πρόνοιας που χορηγούν χαμηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τα Ταμεία των εργαζομένων στα λιπάσματα, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της Εμπορικής Τράπεζας (όπου το Νοέμβριο μειώθηκε το βοήθημα) και των συμβολαιογράφων (όπου η απόκλιση φτάνει το 126,53%).
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι είχε τεθεί μια σειρά προτάσεων, όπως η αύξηση των εισφορών, η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης αλλά και των ασφαλισμένων (π.χ. με υποχρεωτική υπαγωγή στο ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων).
Τελικά, ωστόσο, το υπουργείο προχώρησε στη μείωση του βοηθήματος και αναμένονται σχετικές παρεμβάσεις και σε άλλα Ταμεία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
«Εθνος»