Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ξεκινά η εγκατάσταση του συστήματος Wi-fi στο Μετρό της Αθήνας

Μελλοντικά, αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα  εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του  ΟΣΕ.


Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Wi-Fi σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, και έτσι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η λειτουργία του.Οι σταθμοί οι οποίοι θα διαθέτουν -μάλλον- δωρεάν internet για το κοινό θα είναι οι εξής:
Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς, και Νερατζιώτισσα.Η εγκατάσταση Wi-Fi   είχε εξαγγελθεί τον Ιούλιο  του 2011   από τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Ραγκούση και προέβλεπε τη λειτουργία του μέσα σε ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες.  
 Κατοχυρώθηκε στην εταιρεία HELLAS ON LINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με συνολικό συμβατικό τίμημα μηδέν 0€ και επιπλέον απόδοση
στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ του 100% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του έργου. Δεν είναι γνωστό ακόμη πως θα προκύψουν έσοδα από την εκμετάλλευση του δικτύου αφού σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες η χρήστη του internet θα είναι δωρεάν.
Μελλοντικά, αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ, και σε επιλεγμένους σταθμούς Λεωφορείων. Επίσης, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και εντός των συρμών του Μετρό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια χρήσης της διαδρομής.
Παράλληλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ανακοινώσει τη βελτίωση του σήματος κινητής τηλεφωνίας και mobile internet σε αμαξοστοιχίες στην γραμμή Αθήνας -Θεσσαλονίκης
Wi-Fi σε σταθμούς του Μετρό προσφέρεται σε πολλά δίκτυα του Μετρό ανά τον κόσμο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ανάλογο σύστημα στο Μετρό του Λονδίνου ξεκίνησε την λειτουργία του μόλις χθες  σε τέσσερις σταθμούς και θα είναι δωρεάν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.