Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Colliers: Κομβικό σημείο εμπορίου η Ελλάδα

..Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων, όπως ο Ε65 και οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού που οδηγούν σε χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών σιδηροδρομικών μεταφορών (Πάτρα -Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας) μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες των ευρωπαϊκών κεντρικών αγορών..
Η Ελλάδα χάρη στη στρατηγική τοποθεσία της έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κομβικό σημείο εμπορίου αλλά χρειάζεται να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της.

Η δυναμική της Ανατολικής Ευρώπης και η αυξημένη οικονομική κλίμακα της Ασίας πρόκειται να κινητοποιήσουν νέες γραμμές εφοδιασμού και απαιτήσεις υποδομών κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη Βιομηχανίας και Logistics white paper της Colliers International.

Η Ελληνική Βιομηχανική και Logistics Αγορά


Η Ana Vukovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Colliers International Ελλάδας σχολιάζει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να
αναβαθμίσει το ρόλο της στο διεθνές εμπορικό δίκτυο λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας ανάμεσα στις ηπείρους της Αφρικής μέσω του Σουέζ, της Ασίας και της Ευρώπης. Ωστόσο, η αναμενόμενη ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης επιτρέπει στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας να έχουν συμπληρωματική σημασία. Παρά το ότι το διεθνές μερίδιο της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δέκα έτη, επηρεάζοντας την μεταφορική υποδομή της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει τις προγραμματισμένες αναπτύξεις της προκειμένου να ενισχύσει τη παρουσία της στο παγκόσμιο ανταγωνισμό και ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου»
Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων, όπως ο Ε65 και οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού που οδηγούν σε χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών σιδηροδρομικών μεταφορών (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας) μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες των ευρωπαϊκών κεντρικών αγορών.

Επιπλέον, η αναμενόμενη ανάπτυξη του οργανωμένου χώρου logistics των 235,000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι θα τονώσει την εγχώρια δραστηριότητα και θα σχηματίσει μια πύλη για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπροσθέτως, η Cosco και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π) παρουσιάζουν σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά την απόδοση του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά. Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Π ΑΕ (προβλήτα Ι) παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξεως του 45.63%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη σχετική διεύθυνση. Πρέπει να τονιστεί ότι η νέα πύλη (προβλήτα ΙΙΙ) πρόκειται να συνδεθεί μέσω σιδηροδρομικού συρμού με το έργο του Θριασίου. Αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού (ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων) και νέα έργα κατασκευών θα λάβουν χώρα τα επόμενα 3-4 χρόνια για τις προβλήτες Ι & ΙΙΙ και αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την χωρητικότητα και την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού.

Αναδυόμενοι Κόμβοι Εμπορίου


Λόγω της διαρκούς μεταβολής στην παγκόσμια κατανομή του εμπορίου, το μερίδιο της Κίνας και της Ινδίας εκτιμάται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά την επόμενη δεκαετία ασκώντας σημαντική επίδραση στην εφοδιαστική υποδομή της Ευρώπης. Συνεπώς προβλέπεται αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, σε σχέση με την παραδοσιακή διαδρομή εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δεδομένης της πίεσης για μείωση των επαγγελματικών και περιβαλλοντικών εξόδων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η Colliers προβλέπει ότι η αύξηση του εμπορίου με την Ασία θα ξεκινά μέσω των νοτιότερων σημείων εισόδου της Ευρώπης – μέσω της θαλάσσιας οδού της διώρυγας του Σουέζ και της σιδηροδρομικής σύνδεσης μέσω της Κωνσταντινούπολης.

Νέα Κατανάλωση και Παραγωγικά Κέντρα στην Ευρώπη

Τα χαμηλά επίπεδα κόστους εργασίας, οι σημαντικοί μεταφορικοί σύνδεσμοι μεταξύ της Γερμανίας και της κεντρικής Ευρώπης και οι διαφοροποιούμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στην ώθηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση των υποδομών και η ανάπτυξη των εφοδιαστικών αλυσίδων στην εν λόγω ζώνη. Συνολικά, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε παραγωγική δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιαστεί στη Γερμανία και στην Πολωνία, οι οικονομίες των οποίων θα παραμείνουν ανταγωνιστικές. Επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η ισχυρή παρουσία της Τσεχίας και της Ρουμανίας, χώρες που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν σημαντικότερες αυξήσεις σε σχέση με τις κατά πολύ μεγαλύτερες οικονομίες των δυτικών Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τουρκία Κύριος Συντονιστής Εμπορίου

Η Τουρκία πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Η ανάπτυξη και λειτουργία λιμανιών βαθέων υδάτων της χώρας θα συμβάλλει στο να διευκολυνθεί η αύξηση της δραστηριότητας μεταφόρτωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Κωνσταντινούπολη έχει ήδη ενσωματωθεί στο διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι επιπλέον 14.336 χλμ ράγες που είναι προγραμματισμένες για κατασκευή μέχρι το 2023 θα ωθήσουν την αύξηση των μεταφορών μέσω των νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης.

Κύριος Παράγοντας η Υποδομή για την Προβλεπόμενη Οικονομική Ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης

Οι μεγάλες αυξήσεις στη κλίμακα κατανάλωσης και παραγωγής της Ανατολικής Ευρώπης, που εκτιμάται να παρουσιαστούν την επόμενη δεκαετία, θα ασκήσουν αυξανόμενες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιλογές όπως η μεταφορά κατευθείαν στη Tricity ή η χρήση κόμβων μεταφορτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξυπηρέτηση των λιμανιών της Βόρειας Αδριατικής θα αποτελέσουν τη βέλτιστη λύση σε σύγκριση με τη δραστηριότητα logistics γύρω από κεντρικά λιμάνια όπως του Αμβούργου. Τα σχέδια επέκτασης αυτών των “αναδυόμενων” λιμανιών μαζί με μια ταυτόχρονη βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, θα προωθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους, ως αναπτυσσόμενα εφοδιαστικά κέντρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα έλθουν εις πέρας.

Αναδυόμενα Κέντρα Διανομών 2020
- Γκντανσκ / Γκντύνια
- Λοτζ
- Κατοβίτσε / Βρότσλαβ
- Μπρατισλάβα / Μπρνο
- Κόπερ και Τεργέστης
- Σμύρνη
- Βελιγράδι / Νις
-Κωνσταντινούπολη, πρόκειται να αναπτυχθεί σε σημαντικό κόμβο
- Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, πρόκειται να εξελιχθούν σε σημαντικούς κόμβους
Euro2day