Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τι θέλει να κρατικοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Τις Τράπεζες και τις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.) θα κρατικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές ενώ θα παγώσουν όλες οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.


Στους γενικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή περιλαμβάνονται οι κρατικοποιήσεις , η υπαγωγή σε εθνικό έλεγχο των τραπεζών, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή επαναφορά υπό κρατικό έλεγχο δημοσίων οργανισμών που έχει σχεδιαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να ιδιωτικοποιηθούν αλλά και των οργανισμών που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί.

Συγκεκεριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε :

Εθνικοποίηση και υπαγωγή υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.) και επαναφορά σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Ο κ. Τσίπρας στις εξαγγελίες του ξεκαθάρισε ότι «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων και η αντικατάστασή του από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Ας σημειωθεί ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αποφασίσει να μην εθνικοποιήσει τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκαν με εθνικά κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είχε, επίσης, αποφασιστεί, να ιδιωτικοποιηθούν οι μεγάλες ΔΕΚΟ που παρουσίαζαν ελλείμματα εκατομμυρίων το τελευταίο διάστημα.
Kafeneio