Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισε η Ρωσική Κυβέρνηση

Μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και οι Ρώσικοι σιδηρόδρομοι

 
 
Η κυβέρνηση της Ρωσίας υιοθέτησε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ομοσπονδιακής περιουσίας. Λόγος γίνεται για την πώληση μετοχικών πακέτων σε μεγάλες μετοχικές εταιρείες, όπως η τράπεζα VTB, η Aeroflot, ο διαχειριστής του εμπορικού στόλου Sovcomflot, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι RZD και άλλες. Μεταξύ αυτών και η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το κράτος πρέπει πλήρως να αποχωρήσει από το κεφάλαιο της Rosneft έως το 2016.


O κατάλογος των κρατικών εγκαταστάσεων προς ιδιωτικοποίηση επικυρώθηκε το 2011. Η σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης ήταν αφιερωμένη στον προσδιορισμό των προθεσμιών. Το πρόγραμμα είναι υπολογισμένο έως το 2016, ωστόσο μεγάλος αριθμός των προσδιορισμένων εταιρειών πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως είτε ενμέρει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Έτσι λοιπόν έως την 1η Σεπτεμβρίου του έτους θα εκτεθούν προς πώληση περίπου 200 μικρές και μεσαίες μετοχικές εταιρείες, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αντρέι Μπελοούσοφ. Προετοιμάζονται προς πώληση πακέτα επτά μεγάλων εταιρειών, όπως η αεροπορική εταιρεία «Sibir». Συνολικά το 2012 σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς 10 εκατομμύρια δολάρια. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε:
Η υπερβολική παρουσία του κράτους στον ανταγωνιστικό τομέα της οικονομίας πρέπει να μειωθεί. Τα συγκεκριμένα όρια και οι όγκοι των πωλήσεων μετοχικών πακέτων των κορυφαίων εταιρειών θα οριστούν με χωριστές αποφάσεις. Πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά κεφαλαίου και τους πιθανούς κινδύνους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε μπροστά.
Η αγορά τώρα είναι πολύ ασταθής, η κατάσταση στην ευρωζώνη δεν εμπνέει αισιοδοξία στους επενδυτές, επισημαίνουν οι ειδικοί. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι μετοχές κατά την πώληση θα υποτιμηθούν, είτε δεν θα είναι καθόλου σκόπιμο να εκτεθούν προς πώληση, σημειώνει ο οικονομολόγος Σεργκέι Χεστάνοφ:
Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς είναι κίνδυνος για την ιδιωτικοποίηση. Εάν σημειωθεί πτώση των παγκόσμιων αγορών, τότε οι σημερινές προγνώσεις μπορεί να χρειαστεί να υποστούν επώδυνες διορθώσεις.
Ένας από τους στόχους της ιδιωτικοποίησης είναι να προσελκυστούν πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν πιο συμφέρον να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση, θεωρεί ο οικονομολόγος Βλαντίμιρ Τιχομίροφ:
Υπάρχει πιθανότητα ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει στο τέλος του χρόνου με μηδενικό έλλειμμα, είτε και μικρό πλεόνασμα. Και η ιδιωτικοποίηση εδώ δεν παίζει κρίσιμο ρόλο.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν συμβολική την απόφαση για ιδιωτικοποίηση του πακέτου μετοχών της Rosneft και σειράς άλλων εταιρειών του ρωσικού κλάδου ενέργειας – υδρογονανθράκων. Το κράτος πρέπει να αποσυρθεί από αυτές έως το 2016. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν αποκλείει τις πωλήσεις πακέτου της Rosneft σε ξένο επενδυτή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ επεσήμανε ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι μεταξύ των εν δυνάμει διεκδικητών μετοχών της Rosneft.
Αλεξάντρα Ντιμπίζεβα, Πολίνα Τσερνίτσα
"Η φωνή της Ρωσίας"