Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Καταφύγιο λαθρομεταναστών ο σιδηροδρομικός σταθμός

Τρόπους για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τους 200 λαθρομετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, μετατρέποντάς τον σε μία ιδιότυπη κατασκήνωση, αναζητούν οι τοπικοί φορείς.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα του Έβρου, και αφού διέμειναν στα κέντρα κράτησης του νομού, αφέθηκαν ελεύθεροι με έγγραφο προσωρινής διαμονής, που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Ωστόσο επιχειρούν να επιβιβαστούν σε τρένα και να μεταβούν στην Αθήνα, όπου πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να διαφύγουν νέα σύλληψη. Έτσι εγκαταστάθηκαν στο σταθμό, πλένουν τα ρούχα τους στη βρύση που βρίσκεται δίπλα από το σταθμαρχείο και τα απλώνουν στα κάγκελα και στις αποβάθρες. Παράλληλα αναζητούν περιστασιακή εργασία, ώστε να εξασφαλίσουν χρήματα, για να εκδώσουν εισιτήριο.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις των περίοικων, οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο κινδύνων για τη δημόσια υγεία και διαμαρτύρονται για τον αντίκτυπο που θα έχει στους επισκέπτες του νομού η εικόνα που παρουσιάζει ο σταθμός.
Οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν σύσκεψη στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης υπό την προεδρία του δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη, στην οποία αναζητήθηκαν τρόποι για την άμεση μετακίνηση των λαθρομεταναστών και την αποτροπή στο μέλλον ανάλογου φαινομένου. Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις και θα επαναληφθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ζητούν επιπλέον συνοριακούς φύλακες
Η αύξηση της διέλευσης λαθρομεταναστών από τον Έβρο σύμφωνα με την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων του νομού δημιουργεί την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα των τμημάτων συνοριακής φύλαξης τους θερινούς μήνες. Η Ένωση ζητά την πρόσληψη τουλάχιστον 500 συνοριοφυλάκων, και μέχρι να προσληφθούν, να αποσπαστούν περίπου 200 άτομα για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών.