Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τρικαλα. Ολοκλήρωση διαβάσεων σε Σαράγια και Γκαζέλο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ- όπως και το έργο Κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης.



Του Αποστόλη Ζώη

Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αφενός η κατάργηση των υφιστάμενων ισόπεδων διαβάσεων στις θέσεις «Σαράγια» και «Γκαζέλο» και η ασφαλής μετακίνηση πεζών και μικρών οχημάτων.
Δύο σημαντικά έργα που αφορούν σιδηροδρομικές υποδομές στο νομό μας εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Ειδικότερα πρόκειται για το έργο: «Ολοκλήρωση Κατασκευής δυο Κάτω Διαβάσεων στις Θέσεις Σαράγια και Γκαζέλο του Δήμου Τρικκαίων και Κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (Α.Σ.Ι.Δ.) στη Σιδ/κη Γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα», συνολικού προϋπολογισμού 3.585.450,00 ευρώ, με Δικαιούχο την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ.»
Στόχος
Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αφενός η κατάργηση των υφιστάμενων ισόπεδων διαβάσεων στις θέσεις «Σαράγια» και «Γκαζέλο» και η ασφαλής μετακίνηση πεζών και μικρών οχημάτων. Παράλληλα εξασφαλίζεται η συνέχεια στον πολεοδομικό ιστό και τις εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής λειτουργίες της πόλης των Τρικάλων, αλλά και η επίτευξη ασφάλειας στη διέλευση των συρμών και των οχημάτων στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας.
Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής των Κάτω Διαβάσεων πεζών και μικρών οχημάτων στις θέσεις «Σαράγια» και «Γκαζέλο» του Δήμου Τρικκαίων, στις χιλιομετρικές θέσεις (Χ.Θ.) 57+617 και Χ.Θ. 58+860 της Σιδηροδρομικής Γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, που είχαν μείνει ημιτελείς από την παλαιότερη εγκατεστημένη εργολαβία. Όπως και η κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (ΑΣΙΔ) στη θέση όπου η Εθνική Οδός Τρικάλων – Καλαμπάκας συναντά τη Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας.
Σημειώνεται ότι με την έγκριση αυτή του περιφερειάρχη, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της πρότασης που υποβλήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην Πρόσκληση Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας «16: Σιδηροδρομικό Δίκτυο», του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Θεσσαλίας» του Ε.Π. «Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013». Το ανωτέρω έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι με τις δυο αυτές παρεμβάσεις στηρίζουμε στην πράξη το Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο, για να προσθέσει:
«Πρόκειται για υποδομές απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών και για την αναβάθμιση των μετακινήσεών τους. Με τα έργα αυτά ωφελούνται άμεσα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, οι χρήστες της Εθνικής Οδού Τρίκαλα – Καλαμπάκα καθώς και οι χρήστες του σιδηροδρόμου γενικότερα».
ΠΗΓΗ Η ΕΡΕΥΝΑ