Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΟΣΕ: Τα φωτοβολταϊκά αυξάνουν τα έσοδα του Οργανισμού

Έναν από τους μεγαλύτερους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς της χώρας ισχύος 1MW θα εγκαινιάσει επίσημα αύριο Πέμπτη η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ
Της Μαρίας Μόσχου
 
Έναν από τους μεγαλύτερους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς της χώρας ισχύος 1MW θα εγκαινιάσει επίσημα αύριο Πέμπτη η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πρόκειται για σταθμό που κατασκεύασε η ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία παράλληλα σχεδιάζει την ανάπτυξη και νέων πάρκων σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου με στόχο να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ηλεκτροκίνησης με ενέργεια που θα παράγει η ίδια εξοικονομώντας σημαντικά κεφάλαια για τον ΟΣΕ

Το έργο, που κατασκευάστηκε σε στέγη ακινήτου του ΟΣΕ στο Θριασιο Πεδίο χρηματοδοτήθηκε 100% από πόρους της ΓΑΙΑΟΣΕ, και ολοκληρώθηκε από την εταιρεία J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. σε διάστημα 4 μηνών. Η διασύνδεσή του στο δίκτυο έγινε την 1η Ιουνίου του 2012 και αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία του ΟΣΕ έσοδα πάνω από 550.000 ευρώ το χρόνο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αύξηση της κερδοφορίας της ΓΑΙΑΟΣΕ και τον περιορισμό των ελλειμμάτων του ΟΣΕ Α.Ε.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε στέγη κτιρίου στην Αττική, έναν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και το πρώτο μεγάλο έργο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
Παράλληλα, η λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού θα συμβάλει στην αποφυγή ρίπων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ίσων με 1.500 τόνων CO2 ετησίως, που αντιστοιχούν στην ποσότητα που απορροφάται από 2000 στρέμματα δάσους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι κατά τις πέντε πρώτες μέρες λειτουργίας του πάρκου, η παραγωγή ενέργειας ξεπέρασε τις 27ΜWh, που αντιστοιχεί σε έσοδα για την ΓΑΙΑΟΣΕ της τάξεως των 10.000 ευρώ.
Το έργο αποτελεί μέρος του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ μέσω της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ειδικότερα, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει προωθήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων περίπου 32ΜW, μέσω τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού.
ΜΕΛΕΤΗ
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ήδη εκπονήσει μελέτη από την οποία εντοπίσθηκαν εκτάσεις περίπου 2.600 στρεμμάτων γηπέδων και κτιρίων που κρίθηκαν κατάλληλες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127MW οι οποίες και είναι στη διάθεση ιδιωτών επενδυτών που θα καταθέσουν προτάσεις εκμετάλλευσης στην ΓΑΙΑΟΣΕ. Ήδη ιδιώτες έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για την εκμίσθωση ακινήτων με σκοπό την εγκατάσταση άνω των 24MW σε ακίνητα που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ.
Η εταιρεία στοχεύει τα πάρκα που θα καταδικαστούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξυπηρετεί την ηλεκτροκίνηση του ΟΣΕ.
Η μελέτη της ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλα τα πρανή σημεία του δικτύου αλλά και στις γέφυρες cut & cover που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς ηλεκτρικούς οι οποίοι διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο.
Σήμερα το δίκτυο του ΟΣΕ είναι ηλεκτροκίνητο από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι τμήμα της ηλεκτροκίνησης των τρένων να γίνεται με παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα πενταετίας.
Ο ΟΣΕ στρέφει το επενδυτικό του βλέμμα στα φωτοβολταϊκά πάρκα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί με νέο τρόπο την ακίνητη περιουσία του και να αντλήσει έσοδα για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό γιατί πλέον η αξιοποίηση των ακινήτων του κρίθηκε ανεπιτυχείς μέσα στο 2011 καθώς τα ακίνητα που επιχειρήθηκαν να αξιοποιηθούν δεν κατάφεραν να προσελκύσουν προσφορές ανάλογες με τις αντικειμενικές αξίες ή την αξία τους βάση των λογιστικών προτύπων.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας τα έσοδα που θα έχει κάθε χρόνο ο ΟΣΕ από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και την μίσθωση των ακινήτων του αναμένεται να φτάνουν τα 800 χιλ. ευρώ.
ΕΣΟΔΑ
Παρά την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας και την αυξανόμενη επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς ακινήτων κατά το έτος 2011, η ΓΑΙΑΟΣΕ κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά το έτος 2011 διαμορφώθηκε στα 3.716.155 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47% σε σχέση με το 2010, και τα κέρδη, μετά φόρων, στα 1.168.189 ευρώ, αυξημένα κατά 24%.
"Η" Online