Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το τρένο του μέλλοντος είναι εδώ...

Ευρώπη – ΗΠΑ σε μία ώρα; Κι όμως... Το τρένο του μέλλοντος υπόσχεται θαύματα εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις.
Μπορεί ο Φιλέας Φογκ να χρειάστηκε 80 ημέρες για να κάνει το γύρο της Γης με το αερόστατό του, όμως το τρένο του μέλλοντος, που θα πραγματοποιεί ταξίδια- αστραπή σε ολόκληρο τον κόσμο, θα κινείται σε σωλήνες κενού αέρα! Τα βαγόνια θα έχουν τη μορφή κάψουλας ενώ κατά την διαδρομή δεν θα υπάρχει τριβή.

Ερευνητές από ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσει να λάβει σάρκα και οστά η επαναστατική αυτή ιδέα: τα βαγόνια - κάψουλες δεν θα κινούνται σε ράγες αλλά μέσα σε σωλήνες κενού αέρα, όπου δεν θα υπάρχει καθόλου τριβή.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των τρένων είναι ότι μπορούν να αναπτύξουν ιλιγγιώδη ταχύτητα», υποστηρίζει ο Ερνστ Φράνκελ, καθηγητής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Οι ταχύτητες τις οποίες μπορεί να αναπτύξει ένα τρένο που κινείται σε σωλήνες κενού αέρα είναι μέχρι 930 χλμ χιλιόμετρα την ώρα, επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας ήταν τόσο ενθαρρυντικά που ανοίγουν το δρόμο για την δημιουργία μίας σιδηροδρομικής γραμμής,όπου τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητα 480 χλμ ανά ώρα κάνοντας την διαδρομή Ευρώπη -Β. Αμερική σε μία ώρα.

Σενάρια όπως το «ζω στο Λονδίνο, αλλά εργάζομαι στη Νέα Υόρκη» θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα, αφού θα χρειάζεται μόνο μία ώρα για να μετακινηθεί κανείς από τη μία πόλη στην άλλη, ή, ουσιαστικά, από τη μία ήπειρο στην άλλη!

Οι σχεδιαστές που δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς θα είναι πολύ ασφαλέστερο, πολύ φθηνότερο και πολύ πιο αθόρυβο από τα σημερινά τρένα ή αεροπλάνα.



"Πρώτο Θέμα"