Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Απόφαση υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας: εκτός ΕΟΠΥΥ το ΤΑΥΤΕΚΩ!

Αίσθηση προκαλεί απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη να αναστείλει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές την ένταξη του Ταμείου των τραπεζικών στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν είχε ενημερωθεί καν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που είναι υπεύθυνη για τον ΕΟΠΥΥ.


Γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ότι επιχειρείται μια πολιτική διαφοροποίηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ως γνωστόν παρουσιάζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Τι λέει η απόφαση και ποιοι κλάδοι υγείας μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ;
Με απόφαση τόσο του υπηρεσιακού Υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη όσο και του προέδρου του Ταμείου γίνεται αναστολή της ένταξης των τομέων υγείας ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ και ΤΑΠΤΠΓΑΕ του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ έως 31.12.2012 “καθώς έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας και την μετατροπή του σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου”.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο του προέδρου του ΤΑΥΤΕΚΩ Χρήστο Μπουρσανίδη οι συγκεκριμένοι τομείς υγείας θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως μέχρι 30.4.2012 δηλαδή σύμφωνα με τις διαδικασίες που υπήρχαν.
Για τις συνταγές φαρμάκων θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ για τα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις δε θα χρησιμοποιείται το e-diagnosis αλλά θα γίνονται με τη διαδικασία που ίσχυε πριν διαφορετικά δε θα γίνονται δεκτά.
Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για την ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί πριν αποφασισθεί η αναστολή. Όπως και να χει οι τελικές αποφάσεις προφανώς και θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
iatropedia