Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Φωτογραφικός διαγωνισμός για να «μοιραστούν» 315 εκατ. ευρώ!

Συμπαιγνίες και ύποπτες μεθοδεύσεις, που καθιστούν «φωτογραφικό» τον διαγωνισμό της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ για την κατασκευή υποδομής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από Ροδοδάφνη μέχρι Ψαθόπυργο, καθώς και της σήραγγας Παναγοπούλας, που έγινε 2 μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καταγγέλλει με επιστολή της η Μηχανική ΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο διαγωνισμός πρέπει να κηρυχτεί άκυρος, καθώς οι όροι της διακήρυξής του είναι αντίθετοι με την κοινοτική νομοθεσία και μπήκαν για να μπορούν να πάρουν μέρος μόνο συγκεκριμένες εταιρείες! Έτσι, ουσιαστικά αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό η Μηχανική, η οποία είχε την τεχνογνωσία αλλά και την εμβέλεια, όχι μόνο να εκτελέσει όπως έπρεπε τα έργα, αλλά και να κάνει σημαντικές εκπτώσεις!
Συγκεκριμένα η Μηχανική ΑΕ αναφέρει:
«• Οι τεχνικοί όροι που τέθηκαν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό και ειδικότερα ο συνδυασμός του απαιτούμενου μήκους σήραγγας με τη ζητούμενη διατομή, είναι τόσο εξειδικευμένος ώστε να δημιουργεί φωτογραφικές διαγωνιστικές συνθήκες, περιορίζοντας υπερβολικά και δυσανάλογα τον αριθμό των εταιρειών που δύνανται να συμμετάσχουν, χωρίς καν να επιτρέπει την κάλυψη με το ίδιο αποτέλεσμα, επί τη βάσει ανάλογων συνδυασμών (δεδομένου άλλωστε ότι καμία σήραγγα δεν είναι όμοια άλλης).
• Η παραβίαση της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ, με βάση την οποία η εμπειρία από την εκτέλεση παρόμοιων έργων που δύναται μια αναθέτουσα αρχή να θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής δεν είναι απρόθεσμη, αλλά απαιτείται να αφορά σε έργα εκτελεσθέντα την τελευταία πενταετία. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση και για ευνόητους λόγους, θέσατε ως προϋπόθεση εμπειρία κατασκευής που αφορά σε έργα ενός ιδιαίτερου συνδυασμού μήκους και διατομής, χωρίς όμως κανένα χρονικό περιορισμό, σε αντίθεση αφενός με τα οριζόμενα στην κείμενη κοινοτική νομοθεσία και αφετέρου με την απαίτηση της ίδιας διακήρυξης για την εμπειρία που τίθεται ως προϋπόθεση συμμετοχής για τις αλλοδαπές εταιρείες, να έχουν δηλαδή εκτελέσει αντίστοιχα με το δημοπρατούμενο έργα κατά την τελευταία πενταετία, προκειμένου να αποδείξουν την ισοτιμία τους με τις εταιρείες 7ης τάξεως του ΜΕΕΠ».
Εξάλλου, όπως τονίζει στην επιστολή προς την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, ζήτησε έγκαιρα τη χορήγηση διευκρινήσεων για τις εγγυητικές επιστολές και για άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν…
Για τον λόγο αυτό η εταιρεία ζητά από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ να μην προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού μέχρι να διατυπωθεί η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία έχει προσφύγει.
Όμως η υπόθεση, όπως αποκαλύπτουν νεότερα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει… μεγάλο βάθος. Γιατί φαίνεται πως όλη η… ιστορία έγινε για να «μοιραστούν» οι δύο όμιλοι που «μπήκαν» στον διαγωνισμό τα 315 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που έχει προϋπολογιστεί το έργο! Κι ενώ έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια, η δημοπράτηση έγινε λίγο μετά τις εκλογές, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε κυβέρνηση και οι «νταβατζήδες» βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν… πάρτι!
Η… υποψία πως υπήρξε προσυνεννόηση για τον διαγωνισμό έγκειται στο γεγονός ότι η νικήτρια κοινοπραξία (Άκτωρ - Άβαξ - Ιντρακάτ) έδωσε έκπτωση 5,2% και η άλλη (TEΡΝΑ - Μοχλός - ΑEΓΕΚ) έδωσε έκπτωση 1,65%!
Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν έκαναν καμία έκπτωση τη στιγμή που στο μεγαλύτερο έργο που δημοπρατήθηκε πριν από λίγους μήνες, την κατασκευή της γραμμής του Μετρό από Χαϊδάρι για Πειραιά, πολλαπλάσιας αξίας από το έργο του ΟΣΕ, δόθηκε έκπτωση 21,5%!
Οι προκλητικές και προσυνεννοημένες όμως εκπτώσεις και οι «φωτογραφικές διατάξεις», που έφεραν τον διαγωνισμό στην αγκαλιά των εθνικών εργολάβων και κατάγγειλε η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, είναι η κατάληξη μεθοδεύσεων τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν δύο απόπειρες δημοπράτησης του εν λόγω έργου.
(Το Παρόν)