Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πάτρα: Αφιλόξενος ο προαστιακός για τα ΑΜΕΑ

Αδύνατη η πρόσβαση σε αναπηρικά καρότσια και καροτσάκια με βρέφη εκτός και αν τα σηκώσουν στα χέρια οι …επιβάτες!!!
Χωρίς μηχανική πρόσβαση για τα καρότσια των ΑΜΕΑ, αλλά και τα βρέφη , είναι οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου στην Πάτρα. Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, ότι παρά το ειδικό μπουτόν με την ανάλογη σήμανση που υπάρχει στις πόρτες εισόδου επιβατών, αυτό το μόνο που προσφέρει είναι περισσότερο χρόνο ανοίγματος.Θα περίμενε κανείς από ένα τρένο αγορασμένο από την Ελβετία πριν από έξι περίπου χρόνια, να υπάρχει η μηχανική υποδομή που θα προσέφερε με την χρήση του μπουτον, απρόσκοπτη και εύκολη επιβίβαση σε καρότσια ΑΜΕΑ και καροτσάκια βρεφών.Η ανυπαρξία αυτού του μηχανισμού έχει καταστήσει απαγορευτική την χρήση του τρένου από μια μερίδα συμπολιτών μας και από τις μητέρες με βρέφη, ενώ σε περίπτωση που αποφασίσουν να κινηθούν με αυτό θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι επιβάτες, ώστε να σηκώσουν με τα χέρια τα καρότσια τόσο στην επιβίβαση, όσο και στην αποβίβαση.Μάλιστα η απόσταση από τις υπάρχουσες ράμπες του ΟΣΕ με το δάπεδο του συρμού είναι αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα ακόμα και άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας να δυσκολεύονται.
Το ερώτημα πάντως παραμένει και θέλει απάντηση:
Οι συρμοί αγοράστηκαν χωρίς αυτόν τον απαραίτητο για την εποχή μας εξοπλισμό, η κάτι άλλο συμβαίνει και τέλος αυτός που υπέγραψε την προμήθεια με αυτή την έλλειψη, αισθάνεται ότι έκανε το σωστό;
Best news

Μια εικόνα χίλιες λέξεις







Οι σιδηροδρομικοί «ξεσκονίζουν» τους νόμους

Σε αγώνα εύρεσης νόμων που μπορούν να βοηθήσουν στην γρηγορότερη συνταξιοδότηση τους έχουν επιδοθεί οι σιδηροδρομικοί η όποιοι βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης τους. Έτσι όσοι έχουν στο παρελθόν επιδοτηθεί με ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αναζητούν τρόπους ώστε αυτός ο χρόνος της ανεργίας να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος, βέβαια με την ανάλογη εξαγορά. Αν αυτό γίνει τότε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα βγει νωρίτερα στην σύνταξη. Συμφώνα με το ΤΑΠΟΤΕ τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν είναι:
1 Αίτηση, όπου θα αναφέρεται πόσο χρόνο επιθυμεί να αναγνωρίσει ο/η ασφαλισμένος/η, πότε ασφαλίστηκε πρώτη φορά στο Δημόσιο (σε οποιοδήποτε φορέα) και πότε θα συνταξιοδοτηθεί και με ποιο νόμο.
2 Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 όπου θα αναφέρεται 1) ότι το προς αναγνώριση χρονικό διάστημα δεν έχει αναγνωριστεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ή το δημόσιο. 2) τον τρόπο πληρωμής που επιθυμεί να εξαγοράσει τον ανωτέρω χρόνο (εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, εάν ο/η ασφαλισμένο^ η έχει λάβει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
3 Α (Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα για το χρόνο ασφάλισης, ώστε να προκύπτει το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
Β) Βεβαίωση από τον εργοδότη ή τους εργοδότες πριν και μετά του χρονικού διαστήματος ανεργίας.



Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Επαναλειτουργεί το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Βελιγράδι-Τεργέστη-Βενετία

Την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δρομολογίου, που ενώνει τη σερβική πρωτεύουσα, Βελιγράδι με τις ιταλικές πόλεις Τεργέστη και Βενετία, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Ενέργειας της Σερβίας, Μιλουτίν Μρκόνιτς και εκπρόσωποι του ιταλικού οργανισμού σιδηροδρόμων. Όπως είπε ο κ. Μρκόνιτς, με την «επανεκκίνηση» της συγκεκριμένης γραμμής, ο απαιτούμενος χρόνος για τη μετάβαση από την αφετηρία (Βελιγράδι) στον τελικό προορισμό (Βενετία) και αντίστροφα, διαμορφώνεται σε περίπου επτά ώρες. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ιταλικού οργανισμού σιδηροδρόμων, Μάουρο Μορέτι επισήμανε ότι ο οργανισμός εξετάζει όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, ούτως ώστε, το σιδηροδρομικό δρομολόγιο να εκτελείται χωρίς πρόβλημα και βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Βελιγράδι, Αρμάντο Βαρίτσιο υπογράμμισε ότι η Σερβία «βρίσκεται στη ‘καρδιά’ της ανάπτυξης των Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι η Σερβία αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο της Ιταλίας.
Zougla.gr

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρομικών- ΠΑΣΚ-Σ

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ Σ.Σ.Ε 2011
Συνάδελφοι.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010 οι Διοικήσεις των εταιρειών, με εξώδικη πρόσκληση κάλεσαν την ΠΟΣ σε διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των τριάντα ημερών σύμφωνα με το νόμο5891. στέλνοντας παράλληλα την πρόταση τους για το νέο μισθολόγιο που μείωνε τις τακτικές απο¬δοχές πλέον των είδη μειώσεων κατά 20% και τους κανονισμούς Εργασίας Η διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας με τη συμμετοχή της ΠΑΣΚ-Σ και της ΔΑΚΕ αφού οι άλλες παρατάξεις δεν ήθελαν συμμετοχή στο διάλογο, με ομόφωνη απόφαση απέρριψε την πρόταση καθώς με αυτήν οι αποδοχές των εργαζομέ¬νων μειώνονταν από 25 ως 45% απορρίπτοντας συγχρόνως και την πρόταση για τους κανονισμούς. Ύστε¬ρα από τη συμβουλή κορυφαίων νομικών αποφασίστηκε η συμμετοχή στο διάλογο ώστε να μην υπάρξει διακοπή των διαπραγματεύσεων με υπαιτιότητα της ομοσπονδίας, το προεδρείο επανήλθε στις συζητήσεις καταθέτοντας παράλληλα πρόταση με την οποία ζητούσε να μην υπάρξει καμιά μείωση των τακτικών απο¬δοχών των εργαζομένων αλλά και παράταση των χρονικών ορίων των διαπραγματεύσεων. Επίσης ζήτησε τη δημιουργία μεικτής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΣ και υπηρεσιακών στελεχών προκειμέ¬νου να ετοιμαστεί κοινό κείμενο κανονισμού εργασίας

Μετά από πολλές συναντήσεις, καθώς ο διάλογος με την άλλη πλευρά ήταν δύσκολος εξ αιτίας του γε¬γονότος ότι σε κάθε επί μέρους πρόταση της ΠΟΣ έπρεπε να γίνονται συνεννοήσεις με το Υπουργείο, φτά¬σαμε στο σημείο να δοθεί κείμενο ως τελική οικονομική πρόταση των Διοικήσεων την παρασκευή 11 Μαρ¬τίου και επί του οποίου θα έπρεπε να απαντήσει η ομοσπονδία. Η ΠΟΣ έθεσε υπ' όψη των οργάνων της την πρόταση και αποφασίστηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου η επιστροφή του κειμένου με βελτιώσεις από την πλευρά της ομοσπονδίας . εκτός από το θέμα που αφορούσε τους συναδέλφους μηχανοδηγούς για το οποίο η ΠΟΣ διατύπωσε μια διαφορετική πρόταση, την επόμενη ακριβώς ημέρα την Τετάρτη 16 Μαρτίου εστάλη το κεί¬μενο της ΠΟΣ ως κείμενο με το οποίο η ομοσπονδία θα υπέγραφε τη σύμβαση οι Διοικήσεις σαν να ήταν έτοιμες από καιρό χαρακτήρισαν την πρόταση της ομοσπονδίας «οικονομικά καταστροφική» και με εντολή του Υπουργείου όρισαν Διοικητικά Συμβούλια με θέμα τη νομοθέτηση συλλογικής σύμβασης με άλλο κεί¬μενο το οποίο προέβλεπε μειώσεις των τακτικών αποδοχών κατά 10% σε όλους, ένταξη του προσωπικού στις μισθολογικές κατηγορίες σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα, κατάργηση των επιδομάτων θέσης-ευθύνης - στελεχών και συνακόλουθα δραματικές μειώσεις στο εφ1 άπαξ σε όσους θα εντάσσονταν στα μισθολογι¬κά κλιμάκια της ΥΕ. παράλληλα επανέφερε τα μειωμένα μισθολογικά κλιμάκια της πρότασης του Δεκεμβρί¬ου και το κείμενο κανονισμού Εργασίας στην αρχική του μορφή. Από εκείνη τη στιγμή σήμανε συναγερμός για το προεδρείο της ΠΟΣ. Με ολονύκτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στον προεδρείο της ΠΟΣ. τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ οι οποίοι πίεσαν το Υπουργείο ώστε να αναβάλλει τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, να αποσυρθεί το σχέδιο συλλογικής σύμβασης με νόμο και να γίνουν αλλαγές του κειμένου που είχε δοθείως πρόταση στις 11 Μαρτίου Έτσι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου η ΠΟΣ με τις ψήφους της ΠΑΣΚ-Σ αποφάσισε την υπογραφή, καθώς η ΔΑΚΕ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην ψηφίσει υπέρ της πρότασης της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης, παράλληλα και πριν την οριστική υπογραφή το προε¬δρείο της ΠΟΣ συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή υπουργό Εργασίας ο οποίος αποδεχόμενος το πρόβλημα που δημιουργείται με το εφ1 άπαξ. δεσμεύτηκε ότι θα λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία

Συνάδελφοι.

Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογούσε η παράταξή μας αποφάσισε την υπογρα¬φή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011. Μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη Μια απόφαση που απαιτούσε βαθύ προβληματισμό καθώς από αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η επαγγελματική ζωή όλων των συναδέλφων μας Η ΠΑΣΚ-Σ δεν μπορούσε να «κρυφτεί» πίσω από τους σιδηροδρομικούς Αποφάσισε με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στο σιδηροδρομικό κόσμο, ο εύκολος δρόμος θα ήταν όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, να αρνηθεί την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και να μεταθέσει τις ευθύνες , το σενάριο από εκείνη τη στιγμή ήταν δεδομένο. Η κυβέρνηση θα νομοθετούσε, οι σιδηροδρομικοί θα έμπαιναν σε δια¬δικασίες αγωνιστικών κινητοποιήσεων με όσους άντεχαν μέχρι το τέλος και θα φτάναμε στο «δια ταύτα» της επόμενης μέρας με τους συναδέλφους να βρίσκονται με μειωμένες αποδοχές σε σχέση με αυτές της 1-1- 2011 από 10 μέχρι 17% στην καλύτερη περίπτωση όπως φαίνεται και στα παραδείγματα που παραθέτουμε παρακάτω. Είχαμε τέτοιο δικαίωμα; Δεν θα κρίνουμε τη στάση της ΔΑΚΕ στο τελευταίο Δ.Σ. Εκτιμώντας τη στάση της απολογιστικά όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ότι βοήθησε στο να οδηγηθούν τα πράγματα ως την τελική πρόταση με την οποία δεν περικόπτονται τακτικές αποδοχές από τους εργαζόμενους Αυτή η σύμβαση υπογράφτηκε μέσα σε ένα πρωτόγνωρο για τους σιδηροδρομικούς και τον σιδηρόδρομο περιβάλλον. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί αγνοεί την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία μέσα στην οποία βρισκόμαστε και γι' αυτούς τους λόγους η παράταξή μας έχει τοποθετηθεί και πρόσφατα και στο πα¬ρελθόν. παρ' ότι δεν τα «φάγαμε μαζί» όπως ισχυρίζεται ο ανεκδιήγητος κ. πάγκαλος, ωστόσο η κοινωνία κα¬θοδηγούμενη από την προπαγάνδα των MME «πείστηκε» ότι οι σιδηροδρομικοί αμείβονται πλουσιοπάροχα.

Συνάδελφοι.

Μια άρνηση της υπογραφής θα σηματοδοτούσε εξελίξεις όχι μόνο με δραματικές επιπτώσεις στα εισοδή ματά μας αλλά ακόμη και για την επαγγελματική μας υπόσταση. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί οπαδοί - υπάλ¬ληλοι συμφερόντων, της θεωρίας ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να κλείσει. Η άρνηση της υπογραφής και η νομοθέτηση της σύμβασης θα οδηγούσε στην οριστική απεμπόληση του δικαιώματός μας να διαπραγματευ¬όμαστε Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων των προηγούμενων χρόνων με το νόμο 5891 κατεδαφίστηκαν. Η επιλογές ήταν δύο. Ή θα αφήναμε την Κυβέρνηση να «χτίσει» για λογαριασμό μας ή θα αποφασίζαμε να χτίσουμε εμείς για μας από μια ανεκτή βάση. προτιμήσαμε το δεύτερο. Κάποιοι ακόμη και σήμερα «μακριά νυχτωμένοι» πιστεύουν ότι η απειλή της νομοθέτησης ήταν μπλόφα Είχαμε το δικαίωμα να ρισκάρουμε με «το ψωμί των παιδιών» των σιδηροδρομικών, Η άρνηση της υπογραφής θα σηματοδοτούσε την εμπλοκή σε κινητοποιήσεις. Με ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να τελεί υπό τον ιδιότυπο διωγμό των μετατάξεων, πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι αυτές οι κινητοποιήσεις; και αντί να δημι¬ουργούμε γεγονότα θα τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα Αυτό βολεύει κάποιους αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε η συντριπτική πλειοψηφία των σιδηροδρομικών Η υπογραφή της σύμβασης δεν δίνει «συγχωροχάρτι» στην κυβέρνηση και στις επιλογές της. Με την υπογραφή δεν λύνονται μονομιάς τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο, ο δρόμος θα είναι μακρύς και επί¬πονος για να μπορεί να λειτουργεί, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τον κρατούν σε λειτουργία και όχι οι φωστήρες της ρ r ice w ace mouse στους οποίους αφέθηκε η τύχη του. Ας το καταλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το πείραμα της Ολυμπιακής δεν άντεξε ούτε ένα χρόνο. παραθέτουμε παραδείγματα τακτικών αποδοχών προκειμένου ο κάθε εργαζόμενος να κατανοήσει καλύ¬τερα τις διαφορές

31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β.Μ 984 885.6 1215.08 1313.6

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 698.11 628.29

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ 118.96 107.06 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ 142.49 142.49

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 142.49 142.49

Η/Υ 43.64 39.27

ΤΕΧΝΙΚΟ 43,64 39.27

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 471.58 670.87



ΣΥΝΟΛΟ 2275.37 2086.51 1782.86 2088.47

Μειωση 303.65(14.55%)


ΤΕΧΝΙΤΗΣ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β Μ 984 885.6 1215.08 1612

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 698.11 628.29

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ 118.96 107.06 ΚΑΤΑΡΓΕΠΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ 14249 142.49

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 94.99 94.99

Η/Υ 4364 39.27

ΤΕΧΝΙΚΟ 43.64 39.27

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 431.84 324.97



ΣΥΝΟΛΟ 2227.87 2039.01 1743.12 2040.97

Μείωση 295.89(14.51%)

ΥΠΟΠΡΟΒΤΑΜΕΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β Μ 1050.19 945.17 1836.13 2046.4

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 745.06 670.55

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ 223.09 200,78 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 94.99 94.99

Η/Υ 43.64 39.27

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 116.61 104.95

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 58.47 52.62

ΣΠΟΥΔΩΝ 359.05 323.15

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 171.5 385.08



ΣΥΝΟΛΟ 2793.14 2533.52 210383 2535.48

Μείωση 429.69(16.96%)

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β Μ 1103.13 99 2 97 1783.73 1988

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 733.71 660 34

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 142.99 142.99

Η/Υ 45.23 40.7

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 102.04 102.04 96.2 104

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 88.15 79.33

ΣΠΟΥΔΩΝ 367.37 330.63

ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 801.98 721.78

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 238.08 980.24



ΣΥΝΟΛΟ 3384.6 3070.78 2118.01 3072.24

Μείωση 952.77(31.02%)

ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑΡΧΗΣ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β Μ 1050.19 945.17 1215 08 1612

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 791.63 712.46

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ 223.09 200.78 ΚΑΤΑΡΓΕΠΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ 189.98 189.98

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 94.99 94.99

Η/Υ 4364 39.27

ΤΑΚΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ 192.03 17282

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 724.14 743.47



ΣΥΝΟΛΟ 2687.59 2457.51 2035.42 2459.47

Μείωση 422.09(17.17%)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ

31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

Β Μ 968.12 871.3 1423.02 1538.4

ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 600.98 540.88

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ 118.96 107.06 ΚΑΤΑΡΓΕΠΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ 94.99 94.99



η/υ 43.64 39.27

οικογενειακο 102.04 102.04 96.2 104

προσωρινο επιδομα 116.61 104.95

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 63.23 220.05



συνολο 2045.34 1860.49 1582.45 1862.45

Μείωση 278.04(15.00%)





ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ME1HN ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ
Σταθμάρχης
β μ 984 885.6 1491.1 1612

χρονο επιδομα 698.11 628.3

επιδομα 0 εσ ησ 118.96 107.06 καταργειται ενσωματωνεται

επικινδυνο 94.99 94.99

ανθυγιεινο 94.99 94.99

η/υ 43.64 39.27

οικογενειακο 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 77.73 238.21



συνολο 2136.73 1952.25 1665.03 1954.21

Μείωση 287.22(14.70%)





ΣΥΝΟΔΟΣ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ

β μ 976.05 878.44 1457,06 1575.2

χρονο επιδομα 649.19 584.27

επικινδυνο 189.98 189.98

ανθυγιεινο 94.99 94.99

η/υ 43.64 39.27

οικογενειακο 102.04 102.04 96.2 104

λειτουργικο 67.21 60.49

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 205.63 272.24



συνολο 2123.1 1949.48 1758.89 1951.44

Μείωση 190.59(10.00%)

ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΠΕ

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 31/12/2010 ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν.3899 ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ

β μ 1007.83 907.04 1783.73 1988

χρονο επιδομα 670.32 603.29

επιδομα 0 εσ ησ 163.56 147.2 καταργειται ενσωματωνεται

σπουδων 335.63 302.06

ανθυγιεινο 94.99 94.99

λειτουργικο 208.25 187.42

βιβλιοθηκης 29.24 26.31

η/υ 45.23 40.7

οικογενειακο 102.04 102.04 96.2 104

ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 161.9 321.01



συνολο 2657.09 2411.05 2041.83 2413.01

Μείωση 369.22(15.30%)



Συνάδελφοι.

Είναι γεγονός ότι αυτή η σύμβαση αφήνει «ανοιχτές πληγές» σε κάποιους κλάδους. Είναι γεγονός ότι απέχει πολύ για να χαρακτηριστεί νίκη. πρόκειται για «μη ήττα» Απευθυνόμαστε σε όλους τους σιδηροδρο¬μικούς και σε όσους έχουν διάθεση ν' ακούσουν, Η σύμβαση αυτή αφήνει παράθυρο ανοιχτό για να διαπραγ¬ματευτούμε την επόμενη φορά με καλύτερους όρους. Μας δίνει δυνατότητα να διορθώσουμε τις αδικίες. Δίνει τη δυνατότητα σε όσους συνταξιοδοτούνται άμεσα να μην έχουν επιπλέον απώλειες στη σύνταξη. Δεν απευθυνόμαστε φυσικά σε όσους φουσκώνουν τα μυαλά τους με κομματικό αέρα. Δεν απευθυνόμαστε σ' αυτούς που πιστεύουν ότι είχαμε τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου του κράτους και δεν τα χρησιμοποιή¬σαμε. Δεν απευθυνόμαστε σ' αυτούς που πιστεύουν ότι η εργατική τάξη «θα πάει στον παράδεισο» με την εγκαθίδρυση λαϊκής δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν απευθυνόμαστε σ'αυτούς που «κοιμήθηκαν» το Μάιο του 2009 και «ξύπνησαν» το Μάρτιο του 2011. δεν αντιλήφθηκαν τι συνέβη στην Ελλάδα όλο αυτό το διά¬στημα και ζητούν συγκρίσεις με προηγούμενες Συλλογικές Συμβάσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ-Σ



Προβληματισμός για τους όρους επαναλειτουργίας του τρένου για την Φλώρινα

Λύσεις σε νομικούς, λογιστές και επαγγελματίες του Επιμελητηρίου, για τους όρους επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Θεσσαλονίκης, αναζητούν οι φορείς της περιοχής, μετά τις προτάσεις που τους παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την επαναλειτουργία της γραμμής, με την προϋπόθεση πως η τοπική κοινωνία θα συμμετέχει στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας, με 200.000 ευρώ ετησίως από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 200.000 ευρώ από τη ΔΕΗ και άλλες 200.000 ευρώ από τους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου μαζί. Παράλληλα, η χρηματοδότηση της κεντρικής εξουσίας θα φτάσει τις 600.000 ευρώ από τις επιχορηγήσεις για τις άγονες γραμμές.Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι φορείς της Φλώρινας καλούνται να απαντήσουν σχετικά με το αν θα δεσμευτούν για τα παραπάνω και, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, η επαναλειτουργία της γραμμής προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα.
zougla.gr


Άμεση λύση στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες


Σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΣΕ Αποστολόπουλος Βασίλης

Πολλά και ποικίλα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους 10.000 συνταξιούχους σιδηροδρομικούς της χώρας. Πέραν των οικονομικών προβλημάτων που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τον μπαμπούλα Τρόικα να επιβάλλει το ΛΑΦΚΑ, να κόβει δώρα και να δούμε πού θα φτάσει αυτή η μειωτική κατρακύλα, οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί βρίσκονται σε απόγνωση εδώ και τρεις μήνες με την αναστολή πληρωμών των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών τους.Στην φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς της περί εξυγίανση των χρεωμένων οργανισμών, μεταξύ αυτών και του ΟΣΕ, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα από τις συγχωνεύσεις των θυγατρικών που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, με αποτέλεσμα να καταργούνται λειτουργικές υπηρεσίες, που είχαν ως αντικείμενο να πληρώνουν τις δαπάνες των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών μας, σε όλες τις επαρχίες από Αλεξανδρούπολη μέχρι Καλαμάτα. Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τους χιλιάδες σιδηροδρομικούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους, να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, από τον Έβρο στην Θεσσαλονίκη και από Καλαμάτα στην Αθήνα, προκειμένου να εισπράξουν την αμοιβή των 20 ευρώ θεράποντος ιατρού και των φαρμάκων τους που έχει γράψει. Οι ανεύθυνες και αβασάνιστες αποφάσεις των αρμοδίων οδηγούν τους 15.000 σιδηροδρομικούς σε απόγνωση και μαρασμό. Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Μεταφορών και Δικτύων θα πάρουν θέση στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα και θα δώσουν λύση μετά και τις θετικές εισηγήσεις εκ μέρους του προέδρου ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπουρσανίδη Χρήστου, για την οριστική λύση του προβλήματος. Οι μόνοι που δεν φταίνε για το πού οδηγήθηκε η χώρα μας σήμερα είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που πλήρωναν όλα τα χρόνια για να έχουν μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μεταχείριση του Έλληνα σιδηροδρομικού και ιδιαίτερα του συνταξιούχου, που εάν διαβάσουμε λίγο ιστορία θα μάθουν οι νεότεροι διοικούντες του τόπου μας ότι έχουν δώσει το αίμα τους για να στηρίξουν αυτόν τον πολύπαθο σιδηρόδρομο κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλειάς, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο αλλά και σε όποια άλλη μορφή δοκιμασίας της χώρας μας. Ευθύνες για το πού οδηγείτε σήμερα ο ελληνικός σιδηρόδρομος έχουν οι εκάστοτε διοικητές, παιδιά των εκάστοτε κυβερνήσεων, που εισέπραξαν τους μεγάλους μισθούς και τίποτα δεν προσέφεραν για τον σιδηρόδρομο και τον οδήγησαν από τον κακό στο χειρότερο.
"ΟΤΥΠΟΣ"

Αντίο Κώστα Σίνγκο στο ατελείωτο ταξίδι…

Στις 19/2/2011 έφυγε από την ζωή ο εξαιρετικός συνάδελφος μηχανοδηγός (μηχανοστασιάρχης) Σίνγκος Κώστας.
Οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί έχασαν έναν συνάδελφο που τον διέκρινε ο ήρεμος και γεμάτος ανησυχία για την κοινωνία χαρακτήρας του, η άριστη τεχνική του κατάρτιση, η εργατικότητα και μεθοδικότητα στη δουλειά του. Με ένα αινιγματικό χαμόγελο εξέφραζε πάντα τη διαφωνία του.
Εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του στον σιδηρόδρομο, εκφράζουμε την οδύνη μας για τον άδικο χαμό ενός νέου και χρήσιμου συναδέλφου, εξαιρετικού οικογενειάρχη και ακούραστο σιδηροδρομικό.
Ο σύνδεσμος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους.
Καλό ταξίδι συνάδελφε Κώστα, θα σε θυμόμαστε πάντα…

Και στον πρώην αρχιελεγκτή Χρηστάκη Ιωάννη

Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, έφυγε από τη ζωή ο εξαιρετικός συνάδελφος, πρώην αρχιελεγκτής Χρηστάκης Ιωάννης. Τον συνάδελφο διέκρινε η περηφάνια που εργάζονταν στον Σιδηρόδρομο, καθώς και η άψογη συμπεριφορά και ειλικρίνεια στην εργασία του.
Το Δ.Σ. του συνδέσμου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ εύχεται στην οικογένειά του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το χαμό ενός άξιου οικογενειάρχη.Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία έδωσε 100 ευρώ για ενίσχυση του Σωματείου.
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ Γ.
"Ο ΤΥΠΟΣ"

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα των συνταξιούχων σιδηροδρομικών «Ο ΤΥΠΟΣ»


Κυκλοφόρησε το δεύτερο ανανεωμένο φύλο της εφημερίδας «ο ΤΥΠΟΣ» των συνταξιούχων Σιδηροδρομικών την οποία εκδίδει η Ομοσπονδια των συνταξιούχων σιδηροδρομικών. Η εφημερίδα παρά των μικρό αριθμό σελίδων καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τους απόμαχους των σιδηρόδρομων. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί μικρά και μεγάλα θέματα που τον απασχολούν καθώς άρθρα και απόψεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών επιχειρεί και άνοιγμα στην νέα τεχνολογία με την δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με όνομα otipos.blogspot.com. Καλή επιτυχία

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τρένο παρέσυρε και σκότωσε πεζό


Θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα μέσα στην Αθήνα.


Περί τις 16:30, πεζός άνδρας προσπάθησε να διασχίσει κάθετα τη σιδηροδρομική γραμμή, κοντά στην Ιερά οδό, από σημείο εκτός των προβλεπομένων διαβάσεων του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να τραυματιστεί θανάσιμα από διερχόμενη αμαξοστοιχία κενή φορτίου, που κατευθυνόταν από τον Πειραιά προς την Αθήνα.Η διοίκηση του ΟΣΕ εκφράζει τη θλίψη της προς τους οικείους του θύματος.
Zougla.gr

Οι μηχανοδηγοί διαφωνούν με την υπογραφή της νέας ΣΣΕ στον ΟΣΕ

Σε ανακοίνωση της, η ΠΕΠΕ αναφέρει: «Το σωματείο των μηχανοδηγών δηλώνει την ξεκάθαρη διαφωνία του με την συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Π.Ο.Σ. και των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Διαφωνούμε γιατί
• «Νομιμοποιείται» ο νόμος 3891, αποτελέσματα του οποίου είναι , το κλείσιμο του ½ σιδηροδρομικού δικτύου και η διάλυση του εναπομείναντος , η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων , οι μετατάξεις 120 μηχανοδηγών και 2500 σιδηροδρομικών , η καταρράκωση των εργασιακών σχέσεων και ο διαχωρισμός σε νέους και παλαιούς εργαζόμενους στον όμιλο ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
• Επιπλέον των μειώσεων του 20% που επέβαλλαν οι νόμοι 3833/3845/3899 καθώς και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού , μειώνεται εκ νέου έως και 20% το εισόδημα όσων συμμετέχουν στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών αφού αποδοχές που συνδέονταν με αυτήν καταργούνται , και στην θέση τους καθιερώνονται υψηλά επιδόματα για τους ασκούντες διευθυντικά καθήκοντα.Όλα τα παραπάνω εντάσσονται και υπηρετούν την πολιτική του συστήματος , που ιδιωτικοποιεί τις σιδηροδρομικές μεταφορές .Οι εργαζόμενοι στην έλξη στηρίζουν το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και παλεύουν για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών και της Ελληνικής Οικονομίας στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή ".

ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε.Π.Ε.
Ο Πρόεδρος
ΕΠΑΜ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΒΑΣΙΛ. ΤΟΥΡΛHΣ

Νέα ονόματα μετατασσομένων υπαλλήλων του ΟΣΕ δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Περισσότερα πατήστε εδώ
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=12f024b04a1694fc&mt=application/pdf&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3D0a08da3142%26view%3Datt%26th%3D12f024b04a1694fc%26attid%3D0.1%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbRH3hbZ-TTNlPjxpJusoAgA5VKVbg


 Οι μετατάξεις συνεχίζονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, καθώς με τη χθεσινή ανακοίνωση ακόμη 200 μετακινήσεων σιδηροδρομικών, ο συνολικός αριθμός όσων έχουν μεταταγεί μετά βίας αγγίζει τις 250 από τις συνολικά 1.673 που έχουν προγραμματιστεί.

«Καθημερινή»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ


23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ

Συναδέλφισσες. Συνάδελφοι,
Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και διαλόγου (επίτης ουσίας διάλογος κωφών), υπογράφτηκε η ΕΣΣΕ στις 23 Μαρτίου 2011.Οι υπογραφές μπήκαν από τις Διοικήσεις ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από τπν πλειοψηφία της Π.Ο.Σ. (την ΠΑΣΚ-Σ), η οποία ανέλαβε πέρα από τη συνδικαλιστική ευθύνη και την.... Πολιτική!!! Οι άλλες τρεις παρατάξεις (ΔΑΚΕ-Σ, ΠΑΜΕ-Σ και ΣΕΚ) ψηφίσαμε Ο Χ I στην υπογραφή της ΕΣΣΕ 2011 στο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. που έγινε στις 21/3/2011.
Εμείς ως ΔΑΚΕ μετά την ψήφιση του Νόμου με υπευθυνότητα συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις επενδύοντας στη λύση του προβλήματος που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το αρμόδιο Υπουργείο, και όχι στο ίδιο το πρόβλημα.Έως ότου φτάσουμε όμως στην υπογραφή αξίζει να μνημονεύσουμε από τη μεριά των Διοικήσεων την παρελκυστική και εκβιαστική λογική που σε κάθε συνάντηση έφερνε διάφορα σενάρια στο τραπέζι του διαλόγου με τους μισθούς πάντα προς τα κάτω. βάζοντας διάφορα διλλήματα περί νομοθέτησης και εκβιάζοντας για περαιτέρω περικοπή τακτικών αποδοχών, ακροβατώντας πάντα ανάμεσα σε ΥΠΕΘΟ και Υπουργείο Υποδομών, με μπαλαντέρ βέβαια την εταιρεία συμβούλων που έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο Υποδομών, και που δεν ξέρουμε τελικά ποιων συμφέροντα πρεσβεύει. (Με την υπογραφή της σύμβασης, καταλάβαμε ποιών συμφέροντα εξυπηρετεί, αυτών που θεσμοθετούν τη ΦΘΗΝΗ ΜΙΣΘΟΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ).
Από την άλλη μεριά η πλειοψηφία της Π.Ο.Σ. (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) προσήλθαμε στις διαπραγματεύσεις με γνώμονα τη διασφάλιση όλων των τακτικών μας αποδοχών που αντικρίζουν στ η σύνταξη και καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, και φυσικά το δικαίωμα της διεκδίκησης δικαστικώς όλων των μειώσεων από τους ν.3833, 3845, 3899, οι οποίοι μείωσαν έως και 30% σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μονομερώς τις αποδοχές μας.Εκμεταλλευόμενοι πάντα το αρνητικό, οικονομικό περιβάλλον που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε με την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της αλλά και τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, οι Διοικήσεις και το Υπουργείο στις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις πίεζαν για περαιτέρω μειώσεις τωναποδοχών μας και παρουσίαζαν διάφορες προτάσεις υποκρύπτοντας πάντα διάφορες παγίδες.Τον αγώνα των διαπραγματεύσεων η ΔΑΚΕ-Σ τον έδινε με την παρουσία της και όχι με την απουσία της. Με πραγματικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους σιδηροδρομικούς καταθέσαμε τις θέσεις μας και τις αντιρρήσεις μας, δυστυχώς όμως. σε «ώτα μη ακουόντων». Είχαν ξεπεράσει κάθε όριο συνέπειας, κρίσης και υπευθυνότητας με ότι μας πρόσφεραν για υπογραφή.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
ΗΔΑΚΕ-ΣδενψήφισετηνΕΣΣΕγιαμιασειράαπό λόγους πουαποτελούσανγιαόλους κόκκινη διαχωριστική γραμμή στα πλαίσια βέβαια μιας συνδικαλιστικής πρακτικής που λειτουργεί με όρους κινήματος και όχι με πολιτικούς όρους.
Οι λόγοι που δεν ψηφίσαμε για υπογραφή είναι γιατί:
1. Διαχωρίζει τους Σιδηροδρομικούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, και σε πλήρους και μερικής απασχόλησης.
2. Καταργεί όλες τις προηγούμενες ΕΣΣΕ και ότι κατακτήθηκε μαζί με αυτές, και επικυρώνει το ν.3891 ταφόπλακα για το Σιδηρόδρομο και τους Σιδηροδρομικούς.
3. Δεν διασφαλίζει το εφάπαξ, στην ΥΕχάνονταςοισυνάδελφοιτουλάχιστον 15%, και μερίδα συναδέλφων της ΜΕ τουλάχιστον 5%, ενώ διασφαλίζει και με το παραπάνω το εφάπαξ στην ΠΕ_4 και ΠΕ_5.
4. Το ανθυγιεινό και επικίνδυνο δεν καταγράφεται εκτός προσωπικής διαφοράς όπως το ζητήσαμε και το παραπέμπει σε απόφαση των Δ.Σ. των Εταιρειών όταν και αν
5. Εξαιρεί από τον ΚΔΑ τους κλάδους Κίνησης. Κλειδούχων, Σταθμαρχών, Οδηγών, ενώ δίνει ψίχουλα στον κλάδο Μηχανοδηγών.
6. Δεν απαλείφθηκαν το άρθρο 14 για ΟΣΕ και άρθρο 15 για ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κατ'ουσία είναι ο ίδιος ο νόμος, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο και καμιά δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Σιδηροδρομικών. Καταργεί δηλαδή το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος.
7. Καταργείτηνελεύθερη μετακίνηση με το τραίνο τωνσιδηροδρομικών (εργαζομένων και συνταξιούχων) και μας παραπέμπει σε απόφαση των Δ.Σ. των Εταιρειών.
8. Δεν διασφαλίζει τις εναπομείναντες θέσεις εργασίας με Οργανόγραμμα και δεν δίνει προοπτική ανάπτυξης στο σιδηρόδρομο.
Για όλα τα παραπάνω η ΔΑΚΕ-Σ ήταν αδύνατον να συναινέσει σε μια τέτοια ΕΣΣΕ.
Είναι δεδομένο ότι μετά την αποφράδα ημέρα της 23ης Μαρτίου 2011 ο Σιδηρόδρομος θα περάσει στην ευημερία των αριθμών και των δεικτών της οικονομίας και οι Σιδηροδρομικοί θα βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση.
Η ΔΑΚΕ-Σ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με θέσεις και προτάσεις για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα Σιδηρόδρομο που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και θα λειτουργεί με επαγγελματίες Σιδηροδρομικούς.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ TOY V.3891, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΤΗ ΕΣΣΕ 2011.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΝΑΛΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΥΡΛΙΑΚΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΤΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

MEGA ολίσθημα


Με αφορμή την αγωγή κατά του blog fimotro από δημοσιογράφους του mega θέλουμε να επισημάνουμε ότι εκείνοι που ένιωσαν καλά στο πετσί τους την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και την ξεδιάντροπη κυβερνητική προπαγάνδα είναι οι σιδηροδρομικοί. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν αυτά που υπέστησαν πριν λίγους μήνες όταν επρόκειτο να ψηφιστεί ο νόμος για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Να είναι βέβαιοι οι δημοσιογράφοι του Mega ότι οι σιδηροδρομικοί δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ..

Απάντηση σε σχόλιο του δημοσιογράφου Μάκη Βοϊτσίδη.

Ο κ. Κορομήλας Κωνσταντίνος με επιστολή του στα «Σ.Ν» απαντά σε σχόλιο του δημοσιογράφου Μάκη Βοϊτσίδη που δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο και αναρτήσαμε στο blog μας στις 21 Μαρτίου.
Ο κ. Κορομήλας με τίτλο, Απάθεια και Εμπάθεια γράφει:«Αξιότιμε κύριε Βοϊτσίδη παίρνοντας αφορμή από το προ ημερών άρθρο σας στις 21/03/2011 με τίτλο ΄΄Απομόνωση΄΄θα ήθελα να συμπληρώσω μερικά πράγματα αν και κατά κανόνα συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος των όσων γράφετε. Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω από το σημείο το οποίο γράφετε ότι τα τρένα για Σόφια ΄΄πηγαινοέρχονταν άδεια΄΄.Αυτά που είχαν αφετηρία την Θες/νίκη συμφωνώ πως έτσι ήταν τα πράγματα, αλλά υπήρχαν και δύο βαγόνια μία κλινάμαξα και ένα κλινοθέσιο τα οποία ξεκινούσαν από την Αθήνα με την αμαξ. 504 και παρουσίαζαν μεγάλη κίνηση και ειδικά το καλοκαίρι και τις περιόδους των εορτών. Επίσης η κλινάμαξα που έκανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο είχε ανακατασκευαστεί πλήρωςτο 2004 και ήταν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο.Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τραινοσέ η ετήσια κίνηση μόνο σ΄αυτά 2 βαγόνια ήταν : έτος 2008—18.709 επιβάτες έτος 2009—22.907 επιβάτες έτος 2010—19.200 επιβάτες και όλα αυτά χωρίς να γίνει καμιά διαφήμιση από μέρους του Ο.Σ.Ε, το αντίθετο μάλιστα. Βλέπουμε λοιπόν βάση τον στοιχείων ότι υπήρχε επιβατικό ενδιαφέρον αλλά όπως φαίνεται το πράγμα σκόνταψε αλλού !!!!!!!!Τώρα όσον αφορά το άλλο δρομολόγιο Θες/νίκη—Κων/πολη συμφωνώ με τα λεγόμενα σας ως προς το ότι ΄΄ένας σοβαρός οργανισμός θα το είχε κάνει περιζήτητο΄΄ και για τον λόγο αυτό εμείς οι πρώην εργαζόμενοι στις κλινάμαξες είχαμε κάνει μια αξιόλογη διαφημιστική προσπάθεια με διάφορα τουριστικά πρακτορεία ( τα στοιχεία των οποίων είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου ) και είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε για το 2010 γύρω στους 5000 τουρίστες ( εκτός των άλλων επιβατών ) οι οποίοι μέσα στο τουριστικό τους πακέτο περιελάμβαναν και το συγκεκριμένο δρομολόγιο.Δυστυχώς όμως οι εξορθολογιστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δείχνοντας μια πρωτοφανή απάθεια και εμπάθεια προς την υπηρεσία κλιναμαξών αποφάσισαν στις 13/02/2011 την σιδηροδρομική απομόνωση της χώρας και μάλιστα απολύοντας τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη ετοιμάζουν την σύνδεση μεταξύ Λονδίνου—Φραγκφούρτης—Άμστερνταμ με υπερταχείες αμαξοστοιχείες εμείς στην Ελλάδα σε κόντρα κάθε στοιχειώδους λογικής καταργούμε όλα τα δρομολόγια και απολύουμε εργαζόμενους».
ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
πρώην εργαζόμενος στις κλινάμαξες της Τραινοσέ,
και νυν απολυμένος μαζί με άλλους 50 εργαζόμενους.







Τρένο τοποθετεί τις ράγες απ'όπου θα περάσει

Πάτρα: Εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στον προαστιακό

Με δυσκολία αν όχι αδυναμία αντιμετωπίζονται ελλείψεις και βλάβες

Την κατάσταση στην οποία εχει περιέλθει ο Οργανισμός μπορεί ο κάθε Πατρινός να αντιληφθεί πλέον, αρκεί να παρατηρήσει προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει στους σχετικά καινούργιους συρμούς του προαστιακού της Πάτρας. Για παράδειγμα, ενώ σε αρκετούς από αυτούς έχουν καταστραφεί εξωτερικά φιμέ ασφαλείας κρύσταλλα, αυτά δεν έχουν αντικατασταθεί.Ο συρμός που μπορεί να εχει και πάνω από τέσσερα μεγάλα παράθυρα με αυτό το πρόβλημα, κινείται ουσιαστικά χωρίς την ασφάλεια που παρέχουν τα ειδικού πάχους στο εξωτερικό τους κρύσταλλα, χωρίς διπλά τζάμια και όπως μας αποκάλυψαν εργαζόμενοι, αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών, αφού ακόμα και ένα κλαδί μπορεί να καταστρέψει το εσωτερικό λεπτότερο κρύσταλλο, το οποίο απέμεινε μετά την καταστροφή.Πρέπει επίσης να υπολογιστεί, πως αρκετές είναι οι φορές που οι μετανάστες έχουν επιτεθεί με πέτρες στους συρμούς, κυρίως στην περιοχή της Κανελλοπούλου και τα χειροτέρα έχουν αποφευχθεί από το διπλό κρύσταλλο, που εξωτερικά μπορεί να έπαθε ζημιά, όμως δεν έσπασε, προστατεύοντας τους επιβάτες.Σε όλο αυτό το σκηνικό πρέπει να υπολογιστεί, πως τώρα με την μεγάλη ηλιοφάνεια και για όλο το καλοκαίρι, το τζάμι αυτό που δεν είναι φιμέ δεν προσφέρει καμία προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ δημιουργεί φαινόμενα ασφυξίας στους «τυχερούς» επιβάτες των θέσεων αυτών.Ένα άλλο γεγονός που προκάλεσε σχόλια και εντυπώσεις, για το κατά πόσο ο ΟΣΕ έχει πλέον την δυνατότητα να συντηρήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο αυτούς τους συρμούς, είναι αυτό που συνέβη κατά τις τελευταίες βροχές.Οι επιβάτες ξαφνικά ένιωσαν να τρέχουν νερά από την οροφή, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν είχαν καθαριστεί οι υδρορροές της και τα νερά της βροχής έμπαιναν στον χώρο των επιβατών.Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ακόμα και οι συνεχείς έντονοι τριγμοί που ακούγονται κατά την διαδρομή, είναι ενοχλητικοί και για πολλούς ανησυχητικοί.Ας ελπίσουμε πως δεν θα ισχύσει «αυτό που χαλάει μένει ως έχει» και ότι οι υπεύθυνοι θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε το θαυμάσιο αυτό εγχείρημα του προαστιακού να μην απαξιωθει εκ των…έσω, ακόμα και αν αυτό το θέλει η τρόικα!
Best news





Θριάσιο: Από παράταση σε παράταση

της Μάρως Τσαντήλα

Σε υπόθεση για ιδιαίτερα γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού στο Θριάσιο Πεδίο στον οποίο είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι δυστοκία καθώς η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ υποχρεώθηκε σε μία ακόμη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού. Παρότι πριν λίγο καιρό πηγές του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υποστήριζαν ότι δεν επρόκειτο να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 28ης Μαρτίου που είχε οριστεί μετά από προηγούμενη παράταση, φαίνεται ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αυτές που αναμένονταν καθώς η ΓΑΙΑΟΣΕ υποχρεώθηκε την Πέμπτη να ανακοινώσει νέα τρίμηνη παράταση ορίζοντας την καταληκτική ημερομηνία για την 27η Ιουνίου. Για την πολλοστή παράταση η ΓΑΙΑΟΣΕ επικαλείται αφενός τις σημαντικές εξελίξεις στη δομή του ομίλου ΟΣΕ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης βάσει του 3891/2010 και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους για την αρτιότερη προετοιμασία των φακέλων προσφορών. Η εταιρία ανακοινώνοντας την παράταση επισημαίνει ότι αυτό γίνεται με γνώμονα την επιτυχία του διαγωνισμού και την εξασφάλιση των βέλτιστου δυνατού οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο καθώς όπως αναφέρει το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο για τα Ελληνικά δεδομένα, και το μοναδικό, έως σήμερα, στην χώρα.

Τα σχέδια δεν «βγήκαν»

Βεβαίως αυτές οι παράμετροι σχετικά με την διαγωνισμό ήταν γνωστές από την αρχή και δεν προέκυψαν τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού εκείνο που φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με ένα χρόνο πριν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα σχέδια της για την δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου είναι ότι δεν «βγαίνουν» οι αρχικοί σχεδιασμοί γεγονός που υποχρεώνει σε αναδίπλωση και αλλαγή στρατηγικής. Ο νέος σχεδιασμός συνδέει την υπόθεση των logistics με αυτή των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών καθώς εκτιμάται ότι ένα μεικτό σχήμα θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Η βέβαιη, όπως προβάλλονταν πέρυσι, συμμετοχή της κινεζικής Cosco δεν εξελίχθηκε ακριβώς έτσι καθώς οι Κινέζοι στην πορεία εμφάνισαν πολύ περισσότερες απαιτήσεις, από αυτές που ανέμενε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Μάλιστα η συμπεριφορά της Cosco στην υπόθεση του Θριασίου θυμίζει σκωτσέζικο ντους αφού η μεγάλη εταιρεία την μία φορά φέρεται έτοιμη να καταθέσει το ενδιαφέρον της ενώ την άλλη φέρεται αποφασισμένη να μην κατέλθει σε αυτόν θεωρώντας ότι με την διαδικασία που έχει επιλεγεί δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Βέβαιο είναι ότι ο κινεζικός κολοσσός έχει διεκδικήσει να προβλέπεται στο διαγωνισμό να μπορεί να δημιουργηθεί ζώνη ελεύθερου εμπορίου, να επιτρέπεται η μεταποιητική δραστηριότητα, αιτήματα τα οποία φαίνεται ότι ικανοποιούνται από την ελληνική πλευρά, αλλά και να μην συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% στο σχήμα η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Τώρα συνδέουν το Θριάσιο με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση του εμπορευματικού κέντρου ιδιωτών στο Θριάσιο θα κινηθεί πλέον σε συσχέτιση με τις εξελίξεις που αναμένονται συνολικά στον Όμιλο ΟΣΕ κατ’εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης όπου περιλαμβάνεται και η πώληση εως και 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Άλλωστε η σχετική σύνδεση γίνεται και στην ανακοίνωση για την παράταση του διαγωνισμού.

Γερμανικό ενδιαφέρον

Υπό τις νέες συνθήκες το ενδιαφέρον για την υπόθεση Θριάσιο δεν προέρχεται μόνο από την ανατολή καθώς παράγοντες του χώρου κάνουν λόγο για ενδιαφέρον και από την ευρωπαϊκή αγορά και ειδικότερα από την Γερμανία. Συγκεκριμένα πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον για τις εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ γερμανικών εταιρειών μεταξύ αυτών και της εταιρείας MWM.
Μάλιστα οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει με τις εταιρείες γερμανικών συμφερόντων να ενδιαφέρονται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών καθώς ήδη έχουν πραγματοποιήσει σχετικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο σε χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ανάθεση για 40 χρόνια

Το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο για τα Ελληνικά δεδομένα, και το μοναδικό, έως σήμερα, στην χώρα. Το μεγάλο μέγεθος του, η στρατηγική του χωροθέτηση κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, οι άψογες οδικές συνδέσεις και κυρίως η διασύνδεση του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου και το σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να συμβάλει δυναμικά στον εθνικό στόχο του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης των εμπορευματικών μεταφορών και την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού κόμβου μεταφορών. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο Ανάδοχος που θα προκύψει από το Διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Παραχωρησιούχος) που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 40 έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ΟΣΕ

Σε παλαιούς και νέους, όπως έχει γίνει από το 2005 στον ΟΤΕ, διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, με τους μεγάλους «χαμένους» να είναι οι νέοι, βάσει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν οι διοικήσεις των εταιριών του ομίλου ΟΣΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Υπό το καθεστώς της πίεσης που ασκήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ υπέγραψε τελικά τη σύμβαση, με τους νεοεισερχόμενους να αποτελούν τα «θύματα», αφού θα προσλαμβάνονται με μισθό μέχρι 600 ευρώ χαμηλότερο από αυτόν που ισχύει σήμερα. Οσο για τους παλαιούς, θα υποστούν σαφή μείωση μισθού, αφού τους κόβεται το επίδομα θέσης και σε μία προσπάθεια να τους... χρυσώσουν το χάπι προβλέπεται να λαμβάνουν το βασικό τους μισθό όπως διαμορφώθηκε μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Αν από τη νέα σύμβαση προκύπτει ότι πρέπει να παίρνουν χαμηλότερες αποδοχές, αυτές θα αυξηθούν για να εξομοιωθούν με το μισθό που έπαιρναν ήδη, ενώ αν από τη σύμβαση προκύπτει πιο μεγάλος μισθός, τότε αυτός θα αφαιρείται αυτόματα από τις αποδοχές τους.
Χ. Λ.
"Αγγελοφόρος"



Κοινωνικός σιδηρόδρομος


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οποιος έχει ταξιδέψει με τραίνο, έχει όντως ταξιδέψει!
Διότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παιδαγωγείται, απολαμβάνει τη βραδύτητα, τη συνύπαρξη, το περιβάλλον, άλλως μυείται στην ομορφιά και την επικοινωνία, στα μέγιστα των ανθρώπων δηλαδή. Αυτά, όμως, μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες του υπουργείου Μεταφορών. Ενώ παγκοσμίως ο σιδηρόδρομος αναδεικνύεται κορυφαίο μεταφορικό μέσο, στην Ελλάδα απαξιώνεται με ευθύνη του κράτους, παρακαλώ. Ενώ παντού κατασκευάζονται νέες σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές τραίνων μεγάλης ταχύτητας, καθώς και αστικών και προαστιακών σιδηροδρόμων και τραμ και βελτιώνονται και ανακαινίζονται οι υπάρχουσες περιφερειακές γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση καταργεί τον σιδηρόδρομο, διατηρώντας για τα προσχήματα μόνο τη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη!
Πρόκειται για εθνικό έγκλημα, λένε οι φίλοι του σιδηροδρόμου. Με πρόσχημα το έλλειμμα του ΟΣΕ, η κυβέρνηση τιμωρεί την κοινωνία, στερώντας απ' αυτήν το κοινωνικό αγαθό της μετακίνησής της με τραίνο. Ομως τα ελλείμματα του ΟΣΕ είναι πρωτίστως πολιτικά και κατόπιν οικονομικά. Δεν αφορούν τον οργανισμό, αλλά το ίδιο το κράτος, που με την πολιτική του, τις τελευταίες δεκαετίες, ευνόησε το αυτοκίνητο και το εργολαβικό λόμπι, δείχνοντας χαρακτηριστική ασυνέπεια στις υποχρεώσεις χρηματοδότησης που είχε προς τον ΟΣΕ. Με την πρακτική αυτή ο «τζαμπατζής» Ρέππας οδηγεί σε συγκοινωνιακή απομόνωση και στα δόντια των οδικών μονοπωλίων μεγάλες περιοχές και χιλιάδες κατοίκους της χώρας.
Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ο κύριος υπουργός για τα οφέλη που προκύπτουν από τον σιδηρόδρομο: μεταφορές αγαθών και ανθρώπων με χαμηλό κόστος· βελτίωση συνθηκών διάθεσης της αγροτικής παραγωγής· βελτίωση επίσης συνθηκών ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της απείρου φυσικού κάλλους ελληνικής περιφέρειας. Ξεχνά επίσης, ή δεν θέλησε ποτέ του να μάθει, ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί πολύτιμη εναλλακτική διέξοδο απέναντι στα ακριβά καύσιμα, τα άπειρα διόδια και, βεβαίως, τα μειωμένα εισοδήματα. Επιπλέον δεν καταλαβαίνει ότι το τραίνο παρέχει ασφάλεια στον ταξιδιώτη, άνεση, ταχύτητα, ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι, ευνοεί τον εκκοινωνισμό (γνωριμίες κ.λπ.), ενώ διατρέχει τόσο όμορφες φυσικές περιοχές και, τέλος, είναι το λιγότερο ευάλωτο σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Οπως έγραψε ο Κωστής Παλαμάς «ο σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της...». Ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Νάθενας τονίζει: «Ο σιδηρόδρομος, ως κοινωνικό αγαθό, είναι ο πυλώνας της βιώσιμης κινητικότητας... ευκαιρία για ήπια και οργανωμένη πολεοδομική - χωροταξική - κοινωνική και οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση», καλεί δε τις αιρετές αρχές των Περιφερειών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μη συρρικνωθεί (αφανισθεί) το οικολογικότερο και ομορφότερο μέσο μαζικής συγκοινωνίας. Είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη υπάρχουν ενεργοί πολίτες, που αντιστέκονται στην κυβερνητική αυθαιρεσία. Στις 25 Φεβρουαρίου η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηροδρόμου (Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων Αθηνών, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Δυτ. Στερεάς, Φλώρινας) διοργάνωσε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στο τέλος της οποίας αποφασίστηκε το εξής:
Στις αρχές Απριλίου, και αφού πριν συγκροτήθηκε Πανελλαδικό Δίκτυο, θα διοργανωθεί εβδομάδα κοινωνικής υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, με στόχο την αποτροπή διάλυσης και πώλησης του ελληνικού σιδηροδρόμου, καθώς και τη διατήρηση ή επέκτασή του ως αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού αγαθού. Αυτό θα γίνει και σε όλη την Ελλάδα! Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν σ' αυτούς που αποφασίζουν με την κοινωνία απούσα απ' όλα αυτά που την αφορούν. Αποφασίζουν λέγοντας, εννοούμε ότι ικανοποιούν τα αιτήματα των οικονομικών, κεφαλαιοκρατικών οργανώσεων-αφεντικών τους. Τα μέσα μεταφοράς στα χέρια της κοινωνίας, όπως λέει η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηδροδρόμου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα

Αλλάζει η ώρα, καθώς θα ισχύσει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η θερινή ώρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί. Το μέτρο θα ισχύσει ώς την τελευταία Κυριακή 30 Οκτωβρίου, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι μεταρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκη Παπανικολάου
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, καλείται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΣΕ παρ' ότι το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης έχει ψηφιστεί από τον Οκτώβρη του 2010, μόλις προχθές, και ύστερα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ εκκρεμεί η κατάρτιση του νέου κανονισμού εργασίας.Παράλληλα, με αργά βήματα προχωρούν και οι μετατάξεις προσωπικού, καθώς οι πρώτες που έγιναν αφορούν 40 άτομα, εκ των οποίων 30 από τον ΟΣΕ και 10 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στόχος από τις μετατάξεις και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις είναι η μείωση κατά 58% του κόστους μισθοδοσίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά 50% του κόστους μισθοδοσίας στον ΟΣΕ, ενώ ο Οργανισμός στοχεύει σε μία πορεία μείωσης των εξόδων της τάξεως του 78% μέχρι το 2013, με το 75% μέσα στο 2011.

Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Εν τω μεταξύ, η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ αποτιμάται εκ νέου, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η αξία της, που σύμφωνα με στοιχεία του 2005, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελευταία αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή ακινήτων, ανέρχεται σε περίπου 4,6 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει περίπου 4.000 γεωτεμάχια που καταλαμβάνουν έκταση 100.000 στρεμμάτων και 4.800 κτίρια. Τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας καθώς και των σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, θα υποδείξει ο σύμβουλος, ο οποίος αναμένεται να οριστεί το επόμενο διάστημα. Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και ο περυσινός διαγωνισμός για τον σταθμό του Πειραιά κατέστη άγονος.Στις προτεραιότητες του ΟΣΕ παραμένει η ολοκλήρωση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο που αναδεικνύεται διαχρονικό έργο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, ενώ και ο τελευταίος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο οδηγείται από παράταση σε παράταση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οσον αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την πώληση του 49% σε στρατηγικό επενδυτή με παράλληλη εκχώρηση του management σε ιδιώτες, εκκρεμεί η πρόσληψη συμβούλου, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στοχεύει σε εξορθολογισμό του κόστους της κατά 40%, από 337 εκατ. ευρώ το 2009 σε 199,9 εκατ. ευρώ εντός του έτους και 203,9 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ ισοσκελισμένο ισολογισμό αναμένεται να παρουσιάσει στα τέλη του 2011 και όχι στα τέλη του Μάρτη που προέβλεπε το επιχειρησιακό της σχέδιο.Σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών παραδέχονται ότι «όποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής έχει ενημερωτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα». Το οικονομικό, πάντως, επιτελείο αναμένει από την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έσοδα της τάξης των 10-35 εκατ. ευρώ.
"Κέρδος"




Επανακυκλοφορία αμαξ. IC48/47 Αθήνας – Καλαμπάκας - Αθήνας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει οτι, από την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, επανακυκλοφορεί το ζεύγος αμαξοστοιχιών IC48 και IC47, οι οποίες θα εκτελούν τα δρομολόγια Αθήνα – Καλαμπάκα και Καλαμπάκα – Αθήνα αντιστοίχως. Σημειώνεται πως η αμαξοστοιχία IC48 θα αναχωρεί από τον Σ.Σ. Αθήνας στις 15:53, ως συνδεδεμένος συρμός μαζί με την αμαξοστοιχία IC 40 (Αθήνα – Βόλος), ενώ η αμαξοστοιχία IC47 θα αναχωρεί από Καλαμπάκα στις 06:33.





Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΟΣΕ: Σαπίζει εξοπλισμός εκατοντάδων εκατομμυρίων


Υπερσύγχρονα τρένα και βαγόνια που παραδόθηκαν το 2006 έχουν μετατραπεί σε ανταλλακτικά

Ολοκαίνουρια και σύγχρονα βαγόνια, που αγοράστηκαν έναντι 1,2 εκατ. ευρώ έκαστο και παραδόθηκαν στον ΟΣΕ το 2006, έχουν μετατραπεί σε ανταλλακτικά
Απαράδεκτες εικόνες ντροπής, χαρακτηριστικές της παρακμής των ελληνικών σιδηροδρόμων, αποκαλύπτει «Το Βήμα». Εξω από κάθε λογική, και σε μια περίοδο πρωτοφανών θυσιών για τον ελληνικό λαό, η διοίκηση του ΟΣΕ αποφάσισε σιωπηρά την παύση της συντήρησης του τροχαίου υλικού που δεν χρησιμοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και μάλιστα, δόθηκε «γραμμή» για το ξήλωμα υπερσύγχρονου εξοπλισμού για την εξασφάλιση ανταλλακτικών! Το χειρότερο είναι ότι, όπως αποκαλύπτουν σιδηροδρομικοί, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΣΕ προβλέπει ελάχιστα κονδύλια για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού στόλου, με αποτέλεσμα τροχαίο υλικό που παραδόθηκε τα τελευταία χρόνια και κόστισε 1,2 δισ. ευρώ, να τίθεται σιγά - σιγά εν αχρηστία, όπως οι 17 από τις 30 ηλεκτράμαξες του ΟΣΕ. Ετσι, τροχαίο υλικό που παραδόθηκε στον οργανισμό πριν από πέντε έτη - και άρα έχει μπροστά του 20 χρόνια ζωής - σαπίζει στο αμαξοστάσιο του Ρέντη. Την περίοδο 2004 - 2007 ο ΟΣΕ προμηθεύτηκε 185 ολοκαίνουργια βαγόνια, υψηλής τεχνολογίας, αντί 1,2 εκατ. ευρώ έκαστο, δαπάνησε, δηλαδή, συνολικά 220 εκατ. ευρώ. Σήμερα, από τα 185 αυτά βαγόνια μόλις 115 θεωρούνται ικανά να παράσχουν υπηρεσίες, ενώ τα υπόλοιπα 70, λόγω βλαβών, μετατρέπονται σε «τράπεζες ανταλλακτικών» και κείτονται πρακτικά αφύλακτα. Αντί περιφράξεως, χρησιμοποιούνται μόλις τρεις φύλακες, οι οποίοι ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να προστατέψουν τον εξοπλισμό.

Πηγή ανταλλακτικών

Ενδεικτικό της διαχειριστικής ανωμαλίας των σιδηροδρόμων ότι ότι υπερσύγχρονος συρμός που παραδόθηκε το 2006 μέσω της προγραμματικής συμφωνίας 33 (κατασκευής Ελληνικών Ναυπηγείων - Bombardier) και κόστισε 4,2 εκατ. ευρώ, λεηλατείται συστηματικά από τον ίδιο τον οργανισμό. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, μια υπερσύγχρονη ηλεκτράμαξα Desiro (κατασκευής Siemens), η οποία αγοράστηκε το 2004, στοίχισε 6 εκατ. ευρώ και μετατράπηκε σε πηγή ανταλλακτικών!

Σε ακινησία

Αγνωστη είναι και η μοίρα των Railbus που αγοράστηκαν για το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου και σήμερα στην πλειονότητά τους δεν κυκλοφορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΣΕ προσπαθεί να τα πουλήσει στους Ελβετούς - οι οποίοι διαθέτουν επίσης μετρικό δίκτυο -, όμως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, είναι πολύ πιθανόν να πάρουν τον δρόμο του σκραπ. Υπενθυμίζεται ότι τα μετρικά Railbus αγοράστηκαν πριν από δέκα χρόνια έναντι 72 εκατ. ευρώ και σήμερα, πλην των δύο που κυκλοφορούν στην Πάτρα, τα υπόλοιπα έχουν τεθεί σε ακινησία.

Αποδεκατισμένη... συντήρηση

Μάλιστα, λόγω των μετατάξεων στον ΟΣΕ, η βάση συντήρησης του Ρέντη, η οποία αριθμεί 220 άτομα, αποδεκατίζεται. Ετσι, ο προϊστάμενος του συγκροτήματος τελεί υπό μετάταξη, ο προϊστάμενος γραφείου παραγωγής και ανταλλακτικών έχει μετατεθεί, όπως και ο προϊστάμενος του τμήματος επιβαταμαξών. «Η κεντρική επισκευαστική βάση είναι αφημένη στην τύχη της» αναφέρουν σιδηροδρομικοί, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Υποδομών κ. Δημ. Ρέππα και του προτείνουν να μη βασιστεί «στην παραφιλολογία της διοίκησης».

"ΤΟ ΒΗΜΑ"







Χρόνια πολλά Έλληνες όπου γης

Ο ΟΣΕ ανοίγει τον δρόμο για εργασιακές ανατροπές στις ΔΕΚΟ

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς η υπογραφή, με τη συνδρομή της ΠΑΣΚΕ, της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας σε δημόσια επιχείρηση (στον ΟΣΕ) επί Μνημονίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.
Σε ισχύ βρίκσεται πλέον η νέα ΣΣΕ στον ΟΣΕ μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων. Με οριακή πλειοψηφία, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ψήφοι της ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να συμφωνήσει στην πρόταση των διοικήσεων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επικυρώνει τις μειώσεις μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 3833, 3845 και 3899.
Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων με βάση την εκπαίδευση και 20 μισθολογικές κλίμακες που αφορούν την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη. Την ίδια στιγμή με τη ΣΣΕ επικυρώνεται το επʼ αόριστον πάγωμα των μισθών, που μόνο το 2010-2011 μειώνει τους πραγματικούς μισθούς το λιγότερο κατά 10%. Παράλληλα μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, που μαζί με το ΛΑΦΚΑ και το πάγωμά τους φτάνουν στο 30-40%.Ταυτόχρονα η νέα ΣΣΕ προβλέπει τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους (προσλήψεις από 1.1.2011), ενώ σημειώνεται πως οι νέοι θα έχουν μικρότερες αποδοχές από αυτές του ιδιωτικού τομέα (400 με 600 ευρώ). Επίσης επικυρώνεται το άρθρο 18 του Ν. 3891/2010, βάσει του οποίου καταργούνται οι ΣΣΕ από το 1993 και μετά και καταργεί τα εθιμικά δικαιώματα, όρους και παροχές των προ του 1993 ΣΣΕ και τις γενικότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
Έτσι, με την ψήφιση αυτής της ΣΣΕ, η ίδια η ΠΟΣ παραιτείται ουσιαστικά και από οποιαδήποτε (δικαστική) διεκδίκηση των απωλειών μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και εν γένει δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και διοικήσεις αποκτούν το δικαίωμα να απολύουν λόγω «οικονομοτεχνικών λόγων.
Για όσους μεταταγούν προβλέπεται ότι, εάν στη νέα θέση οι αποδοχές τους υπολείπονται αυτών που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου 2011, θα παίρνουν τη διαφορά ως επιπλέον ποσό. Παράλληλα διατηρούνται ως αυτοτελή επιδόματα το ανθυγιεινό και της επικίνδυνης εργασίας, ενώ το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση και θα κυμαίνεται από 3% έως 25%. Διατηρούνται ακόμη τα επιδόματα γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού.Από την πλευρά τους μέλη της ΠΑΣΚΕ δηλώνουν ότι προχώρησαν στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ ώστε να αποτρέψουν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών που θα υπήρχαν σε περίπτωση που η νέα ΣΣΕ γινόταν με νομοθετική ρύθμιση, ενώ προσθέτουν πως το έκαναν επίσης για να διαφυλαχθεί ο θεσμός των ΣΣΕ.
Από την πλευρά της η συνδικαλιστική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΕΚ υπογραμμίζει ότι "η ψήφιση αυτής της ΣΣΕ είναι ο ενταφιασμός των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καταργεί ΣΣΕ, να καταργεί μέρος ή και όλες τις ΣΣΕ, να επιβάλλει τα θέλω της με τη χρήση φτηνών εκβιασμών" και προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα των εργαζομένων για τη νέα ΣΣΕ.
Κ.Ζ.
"Αυγή"

ΤΑΠΟΤΕ. Δέσμευση Ρέππα


Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κύριος Δημήτριος Ρέππας, δεσμεύτηκε για την έκδοση και υπογραφή της απαιτούμενης ΚΥΑ, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Τομέα Ασθένειας Προσωπικού ΤΑΥΤΕΚΩ-(ΤΑΠ-ΟΤΕ), που θα καθορίζει τους όρους και τις ρυθμίσεις, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω των Υπόλογων Διαχειριστών, στις επαρχιακές πόλεις, όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες του Ταμείου.



Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Με διασφάλιση αποδοχών -αλλ' όχι επιδομάτων- η σύμβαση στον ΟΣΕ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Διασφάλισαν τις τακτικές αποδοχές τους, αλλά έχασαν σημαντικό μέρος επιδόματων και υπερωριών οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα υποστούν μειώσεις που θα φτάνουν το 25%. Επειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και των διοικήσεων των οργανισμών, χθες υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή ΣΣΕ, η οποία θα αποτελέσει πιλότο και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, καθώς και για τις συγκοινωνίες. Παρ' όλο που ο σχετικός νόμος για την εξυγίανση του ΟΣΕ προέβλεπε 30 ημέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν τα δύο μέρη και να υπογράψουν τη ΣΣΕ, οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε μαραθώνιο και παραλίγο να τιναχθούν στον αέρα την περασμένη Παρασκευή. Τελικά ο κίνδυνος να ρυθμιστεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση αποσοβήθηκε.
Αυτοί που φαίνεται να θίγονται περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της κίνησης, αφού αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο υπολογιζόταν μέχρι σήμερα η χιλιομετρική αποζημίωση. Ετσι αντί για 24 ευρώ για κάθε 1.000 χιλιόμετρα, θα δικαιούνται 150 ευρώ για 7.100 χλμ. Με τη νέα ΣΣΕ καταργούνται και δύο επιδόματα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, αυτό της έγκαιρης άφιξης της αμαξοστοιχίας και το επίδομα ΜΟΔΑ (μέσος όρος δευτερευουσών απολαβών).
Κυριολεκτικά στο παρά πέντε λύθηκε και το θέμα του εφάπαξ, αφού ύστερα από συνάντηση της ΠΟΣ με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση ότι δεν θα προκύπτει καμία μείωση για τους δικαιούχους από το νέο μισθολογικό σύστημα.
Το κύριο σημείο της Συλλογικής Σύμβασης είναι ότι σε περίπτωση που οι νέες απολαβές (όπως προκύπτουν από το βασικό μισθό και τα προβλεπόμενα επιδόματα, εκτός του επιδόματος θέσης) υπολείπονται κατά 90% των αποδοχών που λάμβαναν την 1η/1/2011, η διαφορά θα επιστρέφεται στους εργαζομένους ως επιπλέον ποσό.

Στο ΦΕΚ οι μετατάξεις

* Χθες εκδόθηκε και το πρώτο ΦΕΚ με τις πρώτες μετατάξεις εργαζομένων στον ΟΣΕ, κάτι που επίσης έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν από μήνες. Αυτή η αναβολή, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση υπογραφής ΣΣΕ, αναμένεται να βάλει «τρικλοποδιά» και στο business plan του ΟΣΕ που προέβλεπε ισοσκελισμένο ισολογισμό στο τέλος Μαρτίου και να μεταθέσει το στόχο αυτό τουλάχιστον για εννέα μήνες.
«Ελευθεροτυπία»

Ανακοίνωση της Σιδηροδρομικής Ενωτικής Κίνησης -ΣΕΚ-

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,στις 21/3/2011 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΟΣ και με ψήφους 13 υπέρ (ΠΑΣΟΚ) και 12 κατά (ΔΑΚΕ, ΔΕΣΚ, ΣΕΚ) και 2 απόντες (1 ΠΑΣΚ και 1 ΔΑΚΕ) ενέκρινε τη ΣΣΕ. Οι μισθοί για εργαζόμενους με 30 έτη και οικογενειακό επίδομα 15% διαμορφώνονται ως εξής:
ΜΙΚΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ  ΣΣΕ ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΣΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
31.12.2009 ΕΤΗΣΙΕΣ
ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΤΗΣΙΩΝ  ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
(31.12.2009)
ΜΕ ΕΤΗΣΙΕΣ ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΦΑΠΑΞ
31.12.2009
ΜΕ ΕΦΑΠΑΞ ΣΣΕ

ΥΕ 2019,53 1452 32662,59 25234,36 -7428,23 (22,7%) -21690 (27,7%)

ΜΕ 2077,69 1456 33651,76 25932,28 -7719,48 (22,9%) -9450 (11,8%)

ΠΕ4 2345,76 1610 38055,60 29149,12 -8906,48 (23,4%) +7450 (11,05%)

ΠΕ4 ΥΠ/ΝΟΣ 2453,29 1670 40311,23 30439,48 -9871,75 (24,5%) +4620 (6,6%)

ΠΕ5 ΑΡ/ΚΟΣ 2972,85 1955 49194,14 36674,20 -12520 (25,4%) +6780 (9,4%)
# Οι μισθοί παραμένουν ως έχουν σήμερα (μετά και τη μείωση του ν.3899). Για να προλάβουμε διάφορες πονηριές που έχουν αρχίσει να διαδίδονται πρέπει να πούμε το εξής. Από το 1989 και το πρώτο συνυποσχετικό, για την εκτίμηση κάθε νέας ΣΣΕ, γινόταν σύγκριση με τους μισθούς, όπως τους είχε διαμορφώσει η προηγούμενη ΣΣΕ. Επομένως οι μισθοί της νέας ΣΣΕ συγκρίνονται στον πίνακα με τους μισθούς της ΣΣΕ 2008-2009. Κάθε άλλη σύγκριση προκειμένου να βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματα που θέλει είναι καταδικαστέα.
# Η ΣΣΕ μειώνει το εφάπαξ της ΥΕ κατά 9389€ σε σχέση με το σημερινό και το αυξάνει στη ΜΕ κατά 2642€, στην ΠΕ4 κατά 17657€, στην ΠΕ4 (Υπ/νος) κατά 15249€ και στην ΠΕ5 (Αρ/κος) κατά 17676.
Έτσι διαμορφώνονται οι τελικές απώλειες στην ΥΕ και ΜΕ και οι τελικές αυξήσεις στην ΠΕ4 και ΠΕ5 στην τελευταία στήλη του ανωτέρω πίνακα. Να σημειώσουμε ότι από 1/1/2010 έως σήμερα οι απώλειες στο εφάπαξ ήταν ίδιες για όλους στο 15,12%. Οι σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ της ΠΕ4 και ΠΕ5 προκύπτουν γιατί ενσωματώθηκε στο βασικό τους και το επίδομα σπουδών.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1.- Διατηρείται το οικογενειακό και υπολογίζεται στα 1040€ αντί των 1020,40€ σήμερα. Έτσι εργαζόμενος οποιασδήποτε βαθμίδας θα πάρει για σύζυγο και ένα παιδί 156€, με 2 παιδιά 208€, με 3 παιδιά 364€, με 4 παιδιά 520€.
2.- Διατηρείται το επίδομα θέσης με κλιμάκωση έως 3%, έως 10%, έως 15%, έως 20% και έως 25% υπολογιζόμενος στο βασικό μισθό κάθε δικαιούχου. Ο αριθμός των θέσεων και η βαρύτητα της κάθε θέσης με βάση την οποία θα καθορίζεται και το ύψος του ποσοστού του επιδόματος, καθορίζεται από τη Διοίκηση του ΟΣΕ.
3.- Για τις κατηγορίες ΠΕ4 και ΠΕ5 χορηγείται επίδομα μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών 10% και Διδακτορικού 20%, υπολογιζόμενα επί του εισαγωγικού βασικού της κατηγορίας στην οποία ανήκει 0 κάθε εργαζόμενος.
4.- Στη ΣΣΕ συμφωνείται ο ΟΣΕ και η ΠΟΣ να διαπραγματευτούν μεταγενέστερα για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής – επικίνδυνης εργασίας.Τα παραπάνω επιδόματα δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος για τους ήδη υπηρετούντες αφού θα αφαιρούνται από την προσωπική διαφορά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά μεταξύ των σημερινών (ΠΑΛΑΙΩΝ) τακτικών αποδοχών μείον τις ΝΕΕΣ τακτικές αποδοχές, όπως διαμορφώνονται από τη ΣΣΕ. Έτσι εργαζόμενος της ΜΕ με 30 έτη και 15% οικογενειακό έχει, ΠΑΛΑΙΕΣ τακτικές αποδοχές 2077,69€. Από τη νέα ΣΣΕ θα έχει ΝΕΕΣ τακτικές αποδοχές 1731,20€ (βασικό 1575,20€ και οικογενειακό 156€). Επομένως η προσωπική του διαφορά είναι 346,49€. Εάν ο ίδιος εργαζόμενος λάβει επίδομα θέσης Διοίκησης 78,76€ (5%) και στο μέλλον (;) επικίνδυνο – ανθυγιεινό π.χ. 200€, τότε η προσωπική του διαφορά θα είναι 346,49 – 200 – 78,76 = 67,73€ και το σύνολο των αποδοχών του θα είναι πάλι 2077,69€.
Στην προσωπική διαφορά δεν θα καταλογίζεται η δημιουργούμενη νέα αποζημίωση των μηχανοδηγών. Οι μηχανοδηγοί χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Στους ενεργούς μηχανοδηγούς 1, δηλαδή σε εκείνους που κάνουν 7100 χλμ. το μήνα και θα παίρνουν μικτά 150€, στους ενεργούς μηχανοδηγούς 2 δηλαδή σε εκείνους που κάνουν 6100 – 7100 χλμ. το μήνα και θα παίρνουν 75€ και στους παροπλισμένους μηχανοδηγούς δηλαδή σε εκείνους που κάνουν 0 – 6100 χλμ. το μήνα και δεν θα παίρνουν τίποτα. Τα παραπάνω ποσά είναι δευτερεύουσες απολαβές και δεν υπολογίζονται στη σύνταξη.
Η ΣΕΚ καταψήφισε τη ΣΣΕ γιατί:

1.- Επικυρώνει τις μειώσεις μισθών που επέβαλλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους αντισυνταγματικούς νόμους 3833, 3845 και 3899.
2.- Φέρνει τα πάνω – κάτω στο εφάπαξ.
3.- Επικυρώνει το επ’αόριστο πάγωμα των μισθών που μόνο στο 2010-2011 μειώνει τους πραγματικούς μισθούς το λιγότερο 10%. Μείωση που προστιθέμενη στις απώλειες των ονομαστικών μισθών εκτοξεύει τη χασούρα στο 33% - 36% χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από τις δευτερεύουσες απολαβές.
4.- Επικυρώνει τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις που μαζί με το ΛΑΦΚΑ και το πάγωμα τους φτάνουν στο 30% - 40%.
5.- Χωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους (προσλήψεις από 1.1.2011). Οι νέοι θα έχουν μικρότερες αποδοχές από αυτές του ιδιωτικού τομέα. Νέος εργαζόμενος της ΥΕ θα έχει καθαρό μισθό το μήνα 600€, της ΜΕ 670€ και της ΠΕ4 780€. Είναι προφανές ότι αυτοί οι εξευτελιστικοί μισθοί θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο εξομοίωσης προς τα κάτω των μισθών και των ήδη υπηρετούντων αφού το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ορίζει και διατάσσει οι μισθοί του Δημοσίου – ΔΕΚΟ να προσαρμοσθούν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
6.- Η ψήφιση της ΣΣΕ επικυρώνει τον κατάπτυστο 3891/2010 για τον ΟΣΕ που καταργεί τα 2/3του δικτύου και τα μισά δρομολόγια. Ξεπουλάει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ακίνητη περιουσία, την επισκευή -συντήρηση τροχαίου υλικού και γραμμής. Που επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου με την ελαστικοποίηση – διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τελικά επιβάλλει μεσαιωνικούς κανονισμούς. Που διώχνει κακήν κακώς 2500 συναδέλφους και καταργεί 5000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα του 1,2 εκατ. ανέργων.
7.- Επικυρώνει ιδιαίτερα το σαφέστατα αντισυνταγματικό άρθρο 18 του ν. 3891/2010 με βάση το οποίο καταργούνται οι ΣΣΕ από το 1993 και μετά και καταργεί τα εθιμικά δικαιώματα, όρους και παροχές των προ του 1993 ΣΣΕ και τις γενικότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
Έτσι, με την ψήφιση αυτής της ΣΣΕ η ίδια η ΠΟΣ παραιτείται ουσιαστικά και από οποιαδήποτε (δικαστική) διεκδίκηση των απωλειών μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και εν γένει δικαιωμάτων.
8.- Επικυρώνει το δικαίωμα κυβέρνησης – ΟΣΕ να απολύουν λόγω «οικονομοτεχνικών λόγων».

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

ο ΟΣΕ για να είναι μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής έπρεπε να διαμορφώσει για τους 3500 εργαζόμενους που θα απομείνουν μισθολογική δαπάνη 120 – 122 εκατ. €, δηλαδή μέσο μικτό τακτικό μισθό 1800€. Και, τι σύμπτωση !!! Σήμερα εργαζόμενος της ΜΕ με 22-25 χρόνια υπηρεσία και 15% οικογενειακό παίρνει 1800€. Άρα η πρόταση που έκανε ο ΟΣΕ για περαιτέρω μείωση των σημερινών μισθών κατά 12-14% δεν ήταν παρά «φόρτωμα της καλύβας του πιστού του Χότζα με περισσότερα ζώα» ώστε να πιέσει και να εκβιάσει την υπογραφή της ΣΣΕ με τους σημερινούς μισθούς.Ήταν πρόταση – λαγός που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι οι πρόθυμοι που θα υπέγραφαν τη ΣΣΕ. Ήταν η τέλεια αφορμή ώστε η αυτοδύναμη ΠΑΣΚ να εγκαταλείψει την πρόταση που η ίδια μόλις 12 ώρες πριν, είχε καταθέσει στο Δ.Σ. της ΠΟΣ και σε 13 ώρες να υπογράψει όπως διακαώς επιθυμούσαν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Ρέππας. Η κυβέρνηση ήθελε πάσει θυσία να υπογραφεί η ΣΣΕ:
1.- Για επικοινωνιακούς λόγους, ότι τάχα, οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική για τον ΟΣΕ και γενικότερα.
2.- Για να αποφύγει νέο κύκλο κινητοποιήσεων αλλά και τον κίνδυνο διαρροών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.
3.- Για να μεταφέρει τους πλεονάζοντες, με όσο το δυνατόν λιγότερες τακτικές αποδοχές και μεγαλύτερη προσωπική διαφορά γιατί γνωρίζουν καλά και η κυβέρνηση και ο ΟΣΕ, ότι για τους σιδηροδρομικούς τακτικές αποδοχές είναι και όλα τα επιδόματα για τα οποία καταβάλλονται χρόνια τώρα ασφαλιστικές εισφορές.
4.- Για να εξαναγκάσει την ΠΟΣ σε παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση των παραπάνω επιδομάτων και τη δικαστική διεκδίκηση επαναφοράς των ΣΣΕ που καταργούνται με σαφώς αντισυνταγματικούς νόμους. Τέλος,
5.- Για να πιέσει τους εργαζόμενους των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς να υπογράψουν τις ΣΣΕ που η κυβέρνηση τους προτείνει.Δείξαμε ότι, η αρχική πρόταση για μείωση 23-24% και η πρόσφατη για μείωση 12-14% δεν ήταν απλά μια υπερβολή. Δεν ήταν απλά ένα λάθος τακτικής που ο τρίμηνος διάλογος διαπραγμάτευση της ΠΟΣ έγινε με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, χωρίς συγκεντρώσεις, χωρίς στοιχειώδη κινητοποίηση αλλά με υπονόμευση αυτόνομων πρωτοβουλιών εργαζομένων. Όλα αυτά ήταν μέρος της τακτικής που υπηρετούσε το στόχο να πέσει στα μαλακά η άθλια κυβερνητική πολιτική. Υπηρετούσε το στόχο να καταστεί το συνδικαλιστικό κίνημα συνυπεύθυνο για όλα όσα συνέβησαν και για όσα πρόκειται να συμβούν σε βάρος των εργαζομένων και την δημόσιας περιουσίας.Το σύνολο των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ που προσυπέγραψαν αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, συνειδητά οδήγησαν την ΠΟΣ και τα σωματεία σε στρατηγική ήττα, αναλαμβάνοντας ιστορικές ευθύνες. Ο ισχυρισμός τους ότι, απέτρεψαν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, ότι υπέγραψαν για να διαφυλαχτεί ο θεσμός της ΣΣΕ είναι για τα πανηγύρια. Ακριβώς η ψήφιση αυτής της ΣΣΕ είναι ο ενταφιασμός των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καταργεί ΣΣΕ, να καταργεί μέρος ή και όλες τις ΣΣΕ, να επιβάλλει τα θέλω της με τη χρήση φτηνών εκβιασμών.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

η ηγεσία της ΠΑΣΚ-Σ δεν είχε συνδικαλιστική νομιμοποίηση να υπογράψει τελικά αυτήν τη ΣΣΕ. Δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει τον ενταφιασμό κατακτήσεων και δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες χρόνων.Στις σχετικά πρόσφατες εκλογές, πρόβαλλε ως ομπρέλα προφύλαξης των κατακτήσεων των σιδηροδρομικών και κέρδισε την αυτοδυναμία. Στις πολυήμερες κινητοποιήσεις δήλωνε ότι, θα πάρει την κομματική ταυτότητα του Ρέππα!!!Στις 2 τελευταίες ανακοινώσεις της ΠΟΣ, σαφώς, δήλωνε ότι διεκδικεί σαφείς αυξήσεις στους σημερινούς μισθούς και στο εφάπαξ.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή δεν πρόκειται για μια απλή συνηθισμένη ΣΣΕ, προτείνουμε να μιλήσουν οι εργαζόμενοι με δημοψήφισμα, φυσικά μετά από ουσιαστική ενημέρωση.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΣΕ – ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΦΆΠΑΞ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΤΗΣ ΣΕΚ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν το Νοέμβρη του 2010 ψηφίστηκε στη Βουλή ο ν.3891, η μισθολογική δαπάνη του ΟΣΕ ήταν (μετά τη πρώτη μείωση και τις μειώσεις στο επίδομα άδειας και στα δώρα) 343 εκατ. €.
Στη σελίδα 21 στο κείμενο που αξιολογεί τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του ν. 3891/10 (είναι κατατεθειμένο στη Βουλή) εκτιμάται: Μείωση δαπάνης από μεταφορά προσωπικού 94 εκατ. € και μείωση δαπάνης από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης 119 εκατ. €. Άρα το κόστος της μισθοδοσίας ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμφωνα με την εκτίμηση έπρεπε να διαμορφωθεί ως εξής: 343.000.000 – (94.000.000 + 119.000.000) = 130.000.000€.
Στην πορεία ψηφίστηκε το Δεκέμβρη ο ν. 3899/10 με νέα μείωση 9,2% και διαμόρφωσε τις δαπάνες ως εξής: 130.000.000 – 9,2% = 118.000.000€. Έτσι με βάση το νόμο για τον ΟΣΕ η μισθολογική δαπάνη για 3500 άτομα πρέπει να είναι 118.000.000 + 6.000.000 για νέες προσλήψεις = 124.000.000€ που αναλύεται:
1.- 12.400.000€ για δευτερεύουσες απολαβές 10%.
2.- 600.000€ για εισφορές εργοδότη για τις δευτερεύουσες απολαβές.
3.- 78.700.000€ για τακτικές αποδοχές και
4.- 32.300.000€ για εργοδοτικές εισφορές 41%.
ΣΥΝΟΛΟ: 124.000.000€ το οποίο αν καταμερισθεί στους 3.500 εργαζόμενους οδηγεί σε ετήσιες αποδοχές 22.500€ (1.790€ το μήνα συν 1.000€ δώρα).
ΤΑ 1.790€ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ 22 – 25 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ 15% ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΟΡΜΙΚΩΝ.






 

 

Επανακυκλοφορία αμαξ. IC48/47 Αθήνας – Καλαμπάκας - Αθήνας


Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει πως, από την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, επανακυκλοφορεί το ζεύγος αμαξοστοιχιών IC48 και IC47, οι οποίες θα εκτελούν τα δρομολόγια Αθήνα – Καλαμπάκα και Καλαμπάκα – Αθήνα αντιστοίχως.Σημειώνεται πως η αμαξοστοιχία IC48 θα αναχωρεί από τον Σ.Σ. Αθήνας στις 15:53, ως συνδεδεμένος συρμός μαζί με την αμαξοστοιχία IC 40 (Αθήνα – Βόλος), ενώ η αμαξοστοιχία IC47 θα αναχωρεί από Καλαμπάκα στις 06:33.





Νόμος 3891: Η ολοκληρωτική κατάρρευση των σιδηροδρόμων

Μπορεί το προηγούμενο άρθρο με θέμα την απαξίωση του Μηχανοστασίου Καλαμάτας και των καινούργιων συρμών της Πελοποννήσου να προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Υποδομών, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έσπευσαν να απομακρύνουν συρμούς και εξοπλισμό, η συνέχεια όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική, αυτή τη φορά για την καρδιά του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας.Σας καλοσωρίζουμε στην κεντρική επισκευαστική βάση του ΟΣΕ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, απ’ όπου ξεκινούν τα ταξίδια προς όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και υποσχόμαστε για μια ακόμη φορά να μείνουν άφωνοι ακόμα και εκείνοι που γνωρίζουν καλά πως κάποια πράγματα δεν είναι δυνατόν να παραποιηθούν, ούτε να δοθούν απαντήσεις με πολιτικές παραφιλολογίες.

Περισσότερα πατήστε εδώ
http://www.amnizia.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=73