Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μάνος: Να καταργηθεί ο ΟΣΕ αλλιώς... "τετέλεσται"

Δύο "ρεαλιστικές" προτάσεις, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία τις επόμενες 20 ημέρες δημοσίευσε στο fb ο Στέφανος Μάνος. Αναμένει έσοδα 100 - 150 δισ. ευρώ από την εφαρμογή τους

Σοφία Κατσαρέλη

Οι επόμενες κρίσιμες 20 ημέρες, που μας δόθηκαν μετά τη συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ με θέμα την ελληνική οικονομία, είναι η περίοδος που θα κρίνει κατά τον κ. Μάνο εάν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία ή θα "χρεοκοπήσουμε και νομοτελειακά", με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
"Τα πρωϊνάδικα στη τηλεόραση, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ήταν εικόνα απελπισμένης παραίτησης.
Αποφάσισαν το γενναίο κούρεμα του χρέους και τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, ήταν η συνισταμένη. Τετέλεσται λοιπόν;
Όχι, κατά τη γνώμη μου. Μας έδωσαν άλλες 20 μέρες να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μη χρεοκοπήσουμε ή να χρεοκοπήσουμε και νομοτελειακά να οδηγηθούμε εκτός Ευρωζώνης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη χρεοκοπήσουμε;

1. Να υιοθετήσουμε, εδώ και τώρα, μια από τις 2-3 προτάσεις μαζικής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης. Θα αποφέρουν 100-150 δισ. Ευρώ οπότε το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ και θα αναπνεύσουμε.
2. Να περιορίσουμε δραστικά τις κρατικές δαπάνες ώστε ήδη το 2011 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα, να κλείσουμε αμέσως τον ΟΣΕ (και, έως ότου πουληθεί, ας μείνουμε για μερικούς μήνες χωρίς σιδηρόδρομο). Δύο αποφασιστικές κινήσεις (πώληση και περικοπή δαπανών) φθάνουν για να αποφύγουμε την χρεοκοπία και τις καταστρεπτικές της συνέπειες.
Το ερώτημα που μένει είναι: Ποιος θα κάνει τις δύο αποφασιστικές κινήσεις; Η κυβέρνηση; Αν δεν μπορεί ή δεν τολμά, να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλη. Έχουμε 20 μέρες μπροστά μας", αναφέρει στο κείμενό του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση των προτάσεών του στη σελίδα του στο facebook, πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις χρηστών.
Δεκάδες ήταν εκείνοι που επιδοκίμασαν τις προτάσεις του, "χαρίζοντας" στην ανάρτηση το "like" τους, ενώ δεκάδες είναι και εκείνοι, που εκφράζουν τις σαφείς αντιρρήσεις τους.
"Αν περιμένουμε από την κυβέρνηση να τα κάνει αυτά ... τετέλεσται", σχολιάζει ο χρήστης G.S.
Πολύ εύκολα προσφέρετε τις εθνικές γαίες κ. Μάνο... Να πουλήσουμε το Καστελλόριζο στους Γερμανούς καλύτερα, εκεί κάτω που είναι μόνο προβλήματα μας δημιουργεί...Να αναζητήσουν οι Γερμανοί Πετρέλαιο και να μας δώσουν το 10%...Θα σταματήσουν και οι Τούρκοι τις παραβιάσεις, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο...Θυμίζει και τον Γιωργάκη να αναγγέλει την πρυσφυγή στο ΔΝΤ με τα καραβάκια φόντο", γράφει ο Τ.Α.
Συγνώμην κε.Μάνο αλλά οι προτάσεις αυτές, είναι προτάσεις εν απελπισία. Κανείς δεν αγοράζει πλέον και το ξέρετε. Αν δωρίσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, μετά έχετε κάποιο σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης μέσω τέτοιων "δωρεών"; Απορώ...", απαντά ο Μ.Κ.
Αλήθεια, αυτή η πρόταση 'Eureka' που έγινε τελευταία (ή κάποια καλύτερη παραλλαγή της) ελήφθη καθόλου υπ' όψιν, συζητήθηκε, αναλύθηκε ? (Μια που μιλάμε για εκποίηση δημόσιας περιουσίας απαξιωμένης στις παρούσες συνθήκες ...)", σχολιάζει ο χρήστης S.B.
News247.gr