Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η μείωση 500.000 συντάξεων

Επιφυλάξεις για την εφεδρεία και αίτημα για περαιτέρω διευκρινίσεις

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα ως συνταγματικό το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με το οποίο μειώνονται οι συντάξεις περίπου 500.000 πολιτών. Παρά τις αντίθετες νομικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια τάχθηκε υπέρ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου.
 Σε σχέση με τον όρο της «διαθεσιμότητας» του νόμου, που παραπέμπει στον θεσμό της εφεδρείας η Ολομέλεια διατύπωσε παρατηρήσεις για τον προβληματισμό της και ζήτησε να να αποσαφηνιστεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αφορά συνταξιούχους - υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΠΔΔ με το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων του Δημοσίου, του ΟΣΕ και των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται κατά 20% όλες οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και κατά 40% εκείνες των συνταξιούχων κάτω των 55 χρόνων. Η τελευταία διάταξη είχε επικριθεί από νομικούς ότι προσκρούει σε διατάξεις της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ως «αόριστες και ασαφείς» χαρακτηρίζει όμως η Ολομέλεια τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη ο χρόνος της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης στην οποία τίθεται ο υπάλληλος λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του. Για το διάστημα αυτό ο υπάλληλος εξακολουθεί να είναι ασφαλισμένος, ενώ το Δημόσιο καταβάλλει τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη.