Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του Ομίλου Φίλων Σιδ/μου Βορειοδυτικής Ελλάδος "Χαρίλαος Τρικούπης" με αφορμη την συνάντηση των Προέδρων ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, την Τρίτη 6/9/2011 πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Πάτρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα και των Προέδρων ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ι. Πετρόπουλου και κ. Θ. Ζηλιασκόπουλου. Θέμα της σύσκεψης θα είναι «το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στα έργα σιδηροδρόμου στο δίκτυο Πελοποννήσου». Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Γ. Αλεξόπουλος και Ηλείας Χ. Καφύρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Ν. Υφαντής και οι Δήμαρχοι των Δήμων από τους οποίους διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή σε Αχαΐα και Ηλεία.
Όπως παρατηρούμε στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά η Αιτωλοακαρνανία και οι πόλεις της. Δεν γίνεται αντικείμενο συζήτησης κανένα από τα σιδηροδρομικά ζητήματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη περιοχή της περιφέρειας, πουθενά: Η νέο-ανακαινισμένη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου – Μεσολογγίου – Κρυονερίου (προαστιακός Αιτωλοακαρνανίας) που ολοκληρώθηκε το 2005 με κόστος 13 εκατομμύρια ευρώ και δεν λειτούργησε ποτέ. Ο υπό μελέτη διευρωπαϊκός σιδηροδρομικός άξονας 29 (Δυτικός σιδηροδρομικός άξονας) που ως προέκταση ευρωπαϊκών δικτύων θα ενώνει τα Ιωάννινα με το Αντίρριο και το Πλατυγιάλι. Η σκανδαλώδης παράβλεψη του μεγαλύτερου αστικού κέντρου μεταξύ Πάτρας και Ιωαννίνων, του Αγρινίου, από τις αρχικές μελέτες του άξονα. Η έναρξη ή όχι των τελικών μελετών του, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο, όπως ορίζει η Ε.Ε.
Η αποσιώπηση όλων των προηγούμενων ζητημάτων γεννά ερωτήματα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν ο κ. Περιφερειάρχης τα έχει υπόψη του ή τα αγνοεί εντελώς. Στην περίπτωση που τα έχει υπόψη του και δεν τα θέτει στη σύσκεψη επιβεβαιώνει και ενισχύσει επιχειρήματα περί ετεροβαρούς αντιμετώπισης της Αιτωλοακαρνανίας, όπως προ καιρού είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Καλούμε τον αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη να επανεξετάσει το θέμα του σιδηροδρόμου, με γνώμονα όλη την περιφέρεια, και να θέσει άμεσα τα ζητήματα που αναφέρουμε στον ΟΣΕ και στην κυβέρνηση. Ο όμιλος «Χ. Τρικούπης» έχει φέρει στο προσκήνιο τα φλέγοντα αυτά ζητήματα εδώ και χρόνια και έχει επέμβει σε επίπεδο περιφέρειας, σε μια προσπάθεια συνεισφοράς στην ανάπτυξη της περιοχή μας, που βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της αποτελεί ο σύγχρονος σιδηρόδρομος, το πιο ασφαλές, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Σε μόνιμη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και αρμόδιες ενώσεις, είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Δ.Σ. του ομίλου