Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

   Όταν ανακοινώθηκαν οι απολύσεις (με τη μορφή της εργασιακής εφεδρείας) 400 σιδηροδρομικών και έγιναν συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, η κατεύθυνση που έδωσαν οι εργαζόμενοι ήταν:
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 150 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ.
Επίσης εκτιμήθηκε ότι περιθώρια διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση δεν υπάρχουν και γι αυτό οι απεργίες πρέπει να έχουν ως αίτημα – στόχο ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Μέχρι σήμερα έγιναν 2 24ωρες απεργίες αλλά … δεν είδαμε πουθενά συντονισμό και δεν ακούσαμε τίποτα για ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Στην πρώτη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Καρόλου, μάθαμε ότι μόνοι μας (και αυτό κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων)οι σιδηροδρομικοί θα πάμε πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί τα άλλα μέσα μεταφοράς είχαν συνέντευξη τύπου. Στη δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση (28.9.2011) πάλι υπό την πίεση των συγκεντρωμένων ακολουθήσαμε εργαζομένους της ΕΘΕΛ στη μηχανοκίνητη πορεία στο Υπουργείο Μεταφορών, από όπου έλαμψε δια της απουσίας του το Προεδρείο της ΠΟΣ.
Στην ίδια συγκέντρωση (28/9/2011) ο Πρόεδρος της ΠΟΣ ανακοίνωσε ότι στις 2 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Πήγαμε όσοι πήγαμε στο Σύνταγμα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε καμία συγκέντρωση!!! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 29/9/2011 το συντονιστικό 30 σωματείων οργανισμών που ανακοινώθηκαν απολύσεις, έκαναν πορεία – συναυλία στο Σύνταγμα, πάλι χωρίς τη συμμετοχή της ΠΟΣ!!!

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν ότι η αυτοδύναμη ηγεσία της ΠΑΣΚ στην ΠΟΣ καθώς και οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ στα άλλα Μέσα Μεταφοράς, απλά δεν θέλουν το συντονισμό και τον κοινό αγώνα. Δεν θέλουν μαζικές συγκεντρώσεις – πορείες. Δεν θέλουν να προβάλλουν το πολιτικό αίτημα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Επιλέγουν έτσι σπασμωδικές – ασυντόνιστες κινήσεις ώστε να τα έχουν «καλά» με τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να διευκολύνουν την κυβέρνηση στο καταστροφικό της έργο. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η ΓΣΕΕ. Αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη στις ΔΕΚΟ στις 5 Οκτώβρη ώστε να συμπέσει με την 24ωρη της ΑΔΕΔΥ.
Ενώ αποφάσισε πανεργατική απεργία για τις 19 Οκτώβρη, δηλαδή ένα μήνα μετά την να ανακοίνωση του τσεκουρώματος σε μισθούς και συντάξεις, ένα μήνα μετά τη ανακοίνωση της εφεδρείας και της νέας φοροεπιδρομής.
Εκτίμηση μας είναι ότι, η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω κανένα από τα μέτρα της. Ακόμη και αν προσωρινά στρογγυλέψει κάποιο από αυτά, θα επανέλθει 3 μήνες μετά, ενόψει της 7ης δόσης. Όπως είναι τα πράγματα,
Όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι ή θα πάμε σε κοινό – μαζικό – πολιτικό αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ή θα ματαιοπονούμε πηγαίνοντας ο κάθε κλάδος μόνος του για το επιμέρους αίτημα του, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα.
Τη γραμμή του κοινού – μαζικού- πολιτικού αγώνα δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν τα συνδικάτα που ασφυκτιούν υπό το βάρος των συντριπτικών ποσοστών της ΠΑΣΚ και την απόλυτη ανοχή της ηγεσίας της ΔΑΚΕ.
Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων 2 χρόνων όπου κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν αποσύρθηκε, επιμένουμε ότι, όπου οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν θέλουν οι εργαζόμενοι πρέπει μέσα από επιτροπές και συντονιστικά στους χώρους δουλειάς, να πάρουν το αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ στα χέρια τους. Σε διαφορετική περίπτωση,  ΟΛΟΙ θα πιούμε το ποτήρι μέχρι τέλους. Και το τέλος θα είναι μαζική ανεργία, φτώχεια και καταστροφή των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΗΣ ΣΕΚ