Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κάλεσμα της ΣΕΚ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ 10/9/2011 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ναυάγιο των επιλογών κυβέρνησης - αστικού πολιτικού κατεστημένου - τρόικας αφήνει πίσω του κυριολεκτικά συντρίμμια και ερείπια. Ένας "κατάμαυρος" Σεπτέμβρης και Φθινόπωρο ετοιμάζονται να διαδεχθούν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι!
1) Μέσα στο γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η συντήρηση τροχαίου υλικού βγήκαν στο σφυρί, περιμένοντας "τους επενδυτές". Η πολιτική του ξεπουλήματος σε συνδυασμό με την περιβόητη εργασιακή εφεδρεία (1 χρόνος 50% του μισθού και μετά απόλυση) δημιουργούν εργασιακή ανασφάλεια και σε εκατοντάδες σιδηροδρομικούς. Η ανατροπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μαζί και της ΤΡΑΝΩΣΕ - Συντήρησης τροχαίου υλικού είναι ζητήματα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας για τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς.

2) Ήδη από τον Ιούλη είδαμε τις καθαρές αποδοχές να μειώνονται κατά 50-60 ευρώ το μήνα ως αύξηση του φόρου μετά τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.

3)Οι δευτερεύουσες απολαβές είναι επίσης μειωμένες επειδή το διορθωτικό ποσό που στο εξοφλητικό εμφανίζεται ως ταχτικής αποδοχής 12/2010, δεν υπολογίζεται στις δευτερεύουσες.

4) Πέρασαν 6 μήνες από την υπογραφή της νέας ΣΣΕ και ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες και αναπάντητα ερωτήματα. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη από το ΔΣ του ΙΚΑ (ΤΑΠΟΤΕ) ποιο είναι το ποσό επί του οποίου θα υπολογίζεται η σύνταξη. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη από το ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Τ.Π.) ποια είναι η βάση υπολογισμού του εφάπαξ. Όπως είναι τα πράγματα, τόσο για τη σύνταξη όσο και για το εφάπαξ, τα ταμεία έχουν την ευχέρεια να εφαρμόσουν το καλό σενάριο, το κακό σενάριο και το περισσότερο κακό σενάριο. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε επί του θέματος προς το παρόν. Πιστεύουμε ότι εδώ και τώρα η Ομοσπονδία και τα σωματεία πρέπει να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, γιατί πολύ σύντομα θα υπολογισθούν συντάξεις και εφάπαξ με βάση τη νέα ΣΣΕ και αν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων θα είναι πολύ αργά να αποτραπούν οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ.

5) Το ζήτημα πάρα πολλών σιδηροδρομικών που από 1/1/2011 έως 3/3/2011 συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν (με βάση τις παλαιές ΣΣΕ) κλιμάκιο ή αύξηση 4% χρονοεπιδόματος ή επίδομα θέσης παραμένει ανοιχτό. Οι σιδηροδρομικοί στερούνται τα ποσά που τους αναλογούν παρόλο που με βάση τη ΣΣΕ έπρεπε ήδη να τους έχουν χορηγηθεί και να συνυπολογίζονται στο μισθό τους.

Τα παραπάνω θέματα δεν τα θίγουμε πρώτη φορά. Με τρεις (ή δυο;) ανακοινώσεις που εκδώσαμε ως ΣΕΚ, πριν και μετά την ψήφιση της ΣΣΕ, τα είχαμε επισημάνει. Επανερχόμαστε γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικά και αν η έκβαση τους είναι αρνητική, τότε θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά οι αποδοχές των σιδηροδρομικών, είτε σήμερα είναι εργαζόμενοι είτε αύριο συνταξιούχοι.

Το μεσοπρόθεσμο μνημονιακό πρόγραμμα ρημάζει τα πάντα. Η ύφεση έχει πάρει ιστορικά πρωτοφανείς εφιαλτικές διαστάσεις. Η ανεργία καλπάζει σε ουράνια ύψη! Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βάζουν μαζικά λουκέτο! Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες πνίγονται! Ο προϋπολογισμός παρά τα σκληρά μέτρα και εξαιτίας τους, για άλλη μια φορά έχει εκτροχιαστεί και βρίσκεται εκτός των επίσημων στόχων! Νέα επαχθή μέτρα, στο πλαίσιο ενός μακάβριου φαύλου κύκλου, προετοιμάζονται ενόψει ΔΕΘ!

Η Ελλάδα, έχει πλέον μετατραπεί κανονικά σε μια από τις χειρότερης μορφής "αποικίες" των κυρίαρχων της ΕΕ, πρώτα από όλα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού και του χρηματιστικού κεφαλαίου. Πρώτη, ίσως, φορά μια κυβέρνηση και ένα ολόκληρο πολιτικό κατεστημένο έχουν μετατρέψει μια χώρα σε "μπανανία" και "προτεκτοράτο" του πλέον, ίσως, βρώμικου ιμπεριαλιστικού μπλοκ, παραδίνοντας την προς γενική λεηλασία, ληστεία και διάλυση.

Με το νόμο 3863/2010 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση κατεδάφισε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και αυτό μεταλλάσσεται από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Παράλληλα με τη συνεργασία της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σειρά νόμων, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και μείωσε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων κατά 35% - 40%. Για τους σιδηροδρομικούς και σε συνεργασία με την ηγεσία της ΠΑΣΚ, μέσω της ΣΣΕ του 2011, ξεθεμέλιωσαν όποιες μισθολογικές κατακτήσεις έμειναν αλώβητες.

Οι σιδηροδρομικοί δέχτηκαν την πιο σκληρή επίθεση από όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ηγεσία της ΠΑΣΚ η οποία λειτούργησε ως καθαρά υποτελής, κυβερνητική παράταξη. Η εκδίωξη κακήν κακώς 1300 σιδηροδρομικών είναι πρωτοφανής και αφαίρεσε πλούσιο στελεχικό δυναμικό από την επιχείρηση που συνεχίζει να καταρρέει.
Το 1/3 του δικτύου έκλεισε, τα μηχανεργοστάσια είναι υπό ιδιωτικοποίηση ενώ μία επικίνδυνη Διοίκηση έχει διαλύσει τα δρομολόγια. Ενώ τον Ιούνη του 2011 εκδόθηκαν βιβλιάρια με τα νέα δρομολόγια, μετά λίγες ημέρες ανατράπηκαν δημιουργώντας εικόνα διάλυσης. Παράλληλα με τη τελευταία αύξηση κατά 25% των εισιτηρίων δίνεται το τελευταίο χτύπημα στην όποια επιβατική κίνηση έχει απομείνει. Οι εξαγγελίες για διάφορες μειώσεις που εξήγγειλε η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο ως γελοιότητες μπορεί να εκληφθούν στη σημερινή τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου.

Οι σιδηροδρομικοί πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να αντεπιτεθούν.


Στη Θεσσαλονίκη (10/9/2011) πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Οι σιδηροδρομικοί μαζικά, ενωτικά και δυναμικά πρέπει να απαιτήσουν: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
Μέσα από διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, το συνδικαλιστικό κίνημα των σιδηροδρομικών πρέπει να οργανώσει νέες μορφές πάλης. Σε αυτή τη δυσκολότερη για τους εργαζόμενους εποχή, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ που θα λειτουργεί και θα παίρνει αποφάσεις μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΑΛΗ
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΕΚ