Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τρένα: «Σταθμοί ζωής ...αγάπης προορισμοί»


Αφιέρωμα στο τρένο με τίτλο «Σταθμοί ζωής ...αγάπης προορισμοί», πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 15 Μαϊου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο σιδηρόδρομος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μουσικούς, λογοτέχνες, ζωγράφους, σκηνικό όπου γεννήθηκαν έρωτες και εκτυλίχθηκαν δακρύβρεχτοι χωρισμοί, ενώ συνδέθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την ιστορία πολλών πόλεων, όπως της Αλεξανδρούπολης.
Την ιδέα και την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νομού Έβρου, Φωτεινή Τοζακίδου.

Το τρένο μας ταξιδεύει...

Όπως είπε, το τρένο δεν μας μεταφέρει απλώς, αλλά μας ταξιδεύει και παρομοίασε τη διαδρομή του με το ταξίδι της ζωής. Όπως ανέφερε, η Θράκη και ο Έβρος αποτέλεσαν σταυροδρόμι πολιτισμών και ο σιδηρόδρομος ήταν το όχημα για την ανάπτυξη τους.Μεταξύ άλλων, το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίων, κοσμημάτων με θέμα το τρένο, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλία.Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον Παλιό Σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τίτλο «Οι ράγες της ιστορίας», του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περσινό φεστιβάλ μαθητικών ντοκιμαντέρ της Χαλκιδικής.Επιπλέον, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, ενώ στο λογοτεχνικό αναλόγιο θα διαβαστούν κείμενα με αναφορές στο τρένο του Γιάννη Ξανθούλη, που είναι από την Αλεξανδρούπολη και του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
"Εθνος"