Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο ΟΣΕ ανοίγει τον δρόμο για εργασιακές ανατροπές στις ΔΕΚΟ

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς η υπογραφή, με τη συνδρομή της ΠΑΣΚΕ, της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας σε δημόσια επιχείρηση (στον ΟΣΕ) επί Μνημονίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.
Σε ισχύ βρίκσεται πλέον η νέα ΣΣΕ στον ΟΣΕ μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων. Με οριακή πλειοψηφία, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ψήφοι της ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να συμφωνήσει στην πρόταση των διοικήσεων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επικυρώνει τις μειώσεις μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 3833, 3845 και 3899.
Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων με βάση την εκπαίδευση και 20 μισθολογικές κλίμακες που αφορούν την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη. Την ίδια στιγμή με τη ΣΣΕ επικυρώνεται το επʼ αόριστον πάγωμα των μισθών, που μόνο το 2010-2011 μειώνει τους πραγματικούς μισθούς το λιγότερο κατά 10%. Παράλληλα μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, που μαζί με το ΛΑΦΚΑ και το πάγωμά τους φτάνουν στο 30-40%.Ταυτόχρονα η νέα ΣΣΕ προβλέπει τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους (προσλήψεις από 1.1.2011), ενώ σημειώνεται πως οι νέοι θα έχουν μικρότερες αποδοχές από αυτές του ιδιωτικού τομέα (400 με 600 ευρώ). Επίσης επικυρώνεται το άρθρο 18 του Ν. 3891/2010, βάσει του οποίου καταργούνται οι ΣΣΕ από το 1993 και μετά και καταργεί τα εθιμικά δικαιώματα, όρους και παροχές των προ του 1993 ΣΣΕ και τις γενικότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
Έτσι, με την ψήφιση αυτής της ΣΣΕ, η ίδια η ΠΟΣ παραιτείται ουσιαστικά και από οποιαδήποτε (δικαστική) διεκδίκηση των απωλειών μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και εν γένει δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και διοικήσεις αποκτούν το δικαίωμα να απολύουν λόγω «οικονομοτεχνικών λόγων.
Για όσους μεταταγούν προβλέπεται ότι, εάν στη νέα θέση οι αποδοχές τους υπολείπονται αυτών που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου 2011, θα παίρνουν τη διαφορά ως επιπλέον ποσό. Παράλληλα διατηρούνται ως αυτοτελή επιδόματα το ανθυγιεινό και της επικίνδυνης εργασίας, ενώ το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση και θα κυμαίνεται από 3% έως 25%. Διατηρούνται ακόμη τα επιδόματα γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού.Από την πλευρά τους μέλη της ΠΑΣΚΕ δηλώνουν ότι προχώρησαν στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ ώστε να αποτρέψουν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών που θα υπήρχαν σε περίπτωση που η νέα ΣΣΕ γινόταν με νομοθετική ρύθμιση, ενώ προσθέτουν πως το έκαναν επίσης για να διαφυλαχθεί ο θεσμός των ΣΣΕ.
Από την πλευρά της η συνδικαλιστική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΕΚ υπογραμμίζει ότι "η ψήφιση αυτής της ΣΣΕ είναι ο ενταφιασμός των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καταργεί ΣΣΕ, να καταργεί μέρος ή και όλες τις ΣΣΕ, να επιβάλλει τα θέλω της με τη χρήση φτηνών εκβιασμών" και προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα των εργαζομένων για τη νέα ΣΣΕ.
Κ.Ζ.
"Αυγή"