Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σνομπάρισαν το συνέδριο της ΠΟΣ.


Ξεκίνησε σήμερα το 33ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αθήνα. Την έναρξη του συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι κομμάτων οι όποιοι απεύθυναν χαιρετισμό και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις των κόμματων τους . Αίσθηση προκάλεσε στους σύνεδρους η απουσία υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας . Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε χαμηλόβαθμο στέλεχος ενώ ο υπεύθυνος του τομέα μεταφορών της Ν.Δ κ. Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε επιστολή. στην συνεδρίαση παραβρεθήκαν η κ. Μανωλάκου Δ. ο κ. Λαφαζάνης Π. ο κ. Χατζησωκράτης Δ. και ο κ. Παρασκευόπουλος Γ.

Χαιρετισμοί των κομμάτων

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η κατάπτυστη πραξικοπηματική και αντισυνταγματική τροπολογία «εξπρές» που, μετά την επιστράτευση, ψήφισε η κυβέρνηση, για να σπάσει τον αγώνα των μεταφορέων, αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από ένα αυταρχικό κατήφορο: ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΝΗΜΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον ευθέως είναι αμείλικτο: Η κυβέρνηση για να ανακόψει τις όλο και πιο γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις στις επιλογές βίαιης κοινωνικής εκθεμελίωσης είναι διατεθειμένη να γεμίσει τις φυλακές με βαρυποινίτες πολιτικούς κρατούμενους του 21ου αιώνα;  Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας θα είναι η Ελλάδα των ιδιώνυμων μέτρων και των ιδιώνυμων διώξεων! Η Ελλάδα της ανάπηρης δημοκρατίας, της νεοαποικιακής κηδεμονίας και της οικονομικής ερήμωσης!  Δυστυχώς, η ιδιώνυμη τρομοκρατία ενάντια στο κίνημα των μικροϊδιοκτητών φορτηγών αφορά όλους τους εργαζόμενους. Αφορά πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, οι οποίοι πρέπει να υποστούν, χωρίς αντιδράσεις, ένα νομοθετικό εξάμβλωμα που αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των φιλέτων του ΟΣΕ, την εξάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και την εγκατάλειψη όσων ήδη εργάζονται στην υποβάθμιση, την ανασφάλεια και την έλλειψη προοπτικής.  Σε βάρος των ελληνικών σιδηροδρόμων και του ελληνικού λαού έχει συντελεστεί ένα διαχρονικό έγκλημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εγκατάλειψης και απαξίωσης. Η χαριστική βολή σε αυτό το έγκλημα πάει να δοθεί με το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου Ρέππα για τον ΟΣΕ. Προτείνει και παλεύει για ένα ενιαίο, σύγχρονο, δημόσιο, ανασυγκροτημένο ΟΣΕ που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια. Όλοι ενωμένοι σε ένα μεγάλο ταξικό μέτωπο, πέρα από διαφορές και διαχωρισμούς του παρελθόντος, μπορούμε να διασώσουμε και να αναβαθμίσουμε τον ΟΣΕ ως μοχλό ποιοτικής ανάπτυξης της χώρας!



Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μιλώντας μεταξύ άλλων τόνισε: «Ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες ο σιδηρόδρομος ακμάζει (τραίνα υψηλής ταχύτητας, ολοκληρωμένα δίκτυα κτλ.), στην Ελλάδα απειλείται με μαρασμό. Στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα ιστορικών επιλογών, κυριαρχούν οι οδικές συγκοινωνίες. Η κυριαρχία αυτή είναι τόσο ασφυκτική που έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια, στο περιβάλλον, στην οικονομία. Ταυτόχρονα, απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο και ένας συνολικός προγραμματισμός για τις συγκοινωνίες, που να αφορούν τόσο επιμέρους τομείς (σιδηροδρομικές, οδικές, θαλάσσιες, εναέριες μεταφορές), όσο και τοπικά δεδομένα (μεγάλες πόλεις, νησιωτικές περιοχές). Χρειάζεται επανασχεδιασμός των συγκοινωνιών και του συστήματος μεταφορών στον Ελλαδικό χώρο ως υποσύνολο ενός ευρύτερου συστήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (και πέρα). Σε αυτόν τον επανασχεδιασμό, ο σιδηρόδρομος πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο. Όμως, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η παρακμή του. Η σημερινή κατάσταση του ΟΣΕ είναι τραγική με τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρέπει να αντιμετωπισθεί. Δεν μπορεί να συνεχίζεται να συντηρείται και να αυξάνεται το συσσωρευμένο χρέος (το οποίο γράφεται ότι έχει φτάσει σε 10,7 δις, αλλά πρέπει να αποτιμηθεί με αξιόπιστο τρόπο). Η ανάγκη αναδιοργάνωσης είναι προφανής. Στο παρελθόν, οι λεγόμενες εξυγιαντικές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Εν μέρει λόγω αντιδράσεων. Εν μέρει όμως επειδή δεν έδειχναν να πιστεύουν στο μέλλον του σιδηροδρόμου: η διάχυτη επιλογή, ομολογημένη ή ανομολόγητη, ήταν ότι σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν και οι οδικές ή οι εναέριες συγκοινωνίες που μπορούν να τον υποκαταστήσουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ταλαντεύσεις. «Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια του σιδηρόδρομου» έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως μια από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου, με χρονικό ορίζοντα το 2010. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει όμως ότι η εξυγίανση να μην γίνει ταφόπλακα, αλλά απαρχή μιας νέας εποχής για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.
Οι προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ:
1. Εξυγίανση του ΟΣΕ με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού και της υποδομής του, βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών. Μείωση του χρέους με ορθολογική διαχείριση, καταπολέμηση της σπατάλης και της κακοδιοίκησης. Συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού με ευθύνη των αντίστοιχων φορέων αξιοποίησης του δημοσίου.
2. Επανεκκίνηση του ΟΣΕ ως δημόσιας επιχείρησης με σύγχρονη διοίκηση. Προσδιορισμός ανώτατου επιτρεπτού ελλείμματος από τη Βουλή (με εισήγηση της διοίκησης του ΟΣΕ) για την αποδεδειγμένη κάλυψη ειδικών στόχων (π.χ. ανταγωνιστική τιμολόγηση έναντι του ΙΧ και του αεροπλάνου, άσκηση επιδοματικής πολιτικής για τα φτωχά στρώματα, συγκοινωνιακή κάλυψη ειδικών περιοχών κ.λπ).
3. Σύσταση δημόσιου φορέα με τη μορφή ρυθμιστικής αρχής για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, των δρομολογίων και της ασφάλειας της διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Στη νέα αυτή η αρχή θα ανήκει η ευθύνη για την υποδομή (γραμμές-ανάπτυξη, σχεδιασμός, υλοποίηση, συντήρηση). Ο απόλυτος ιδιοκτήτης του δικτύου είναι το δημόσιο.
4. Το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΣΕ παραμένει στο δημόσιο. Η δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα στη δρομολόγηση και εκμετάλλευση αμαξοστοιχιών, επιβατικών και εμπορευματικών, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μπορεί να είναι ελεύθερη.
5. Όχι στην αναιτιολόγητη περιστολή του δικτύου. Κάθε τυχόν περικοπή οφείλει να είναι αιτιολογημένη και να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα ελλείμματα, αλλά και τα αναπτυξιακά και χωροταξικά κριτήρια. Πρέπει να έχει προηγουμένως προηγηθεί διάλογος με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για ενδεχόμενη ανάληψη του κόστους της συνέχισης της λειτουργίας από αυτήν.
6. Συμμετοχή και των εργαζομένων στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ. Αξιοποίηση της εμπειρίας όλων των ζωντανών δυνάμεων μέσα στον οργανισμό. Καμία απόλυση των ήδη εργαζομένων δεν πρέπει να λάβει χώρα. Το τυχόν πλεονάζον προσωπικό, που μπορεί να προκύψει μέσα από ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, όπου λόγο θα έχουν και οι εργαζόμενοι, πρέπει να μεταταγεί.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ κήρυξη πολέμου κατά του σιδηροδρόμου, σημείωσε ότι η πραγματική ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ είναι η βίαιη μεταφορά του έργου του στους ιδιωτικούς αυτοκινητοδρόμους με το κλείσιμο των γραμμών, και κατέθεσε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για εξυγίανση του ΟΣΕ σε συνεργασία με δημόσιο σιδηροδρομικό οργανισμό άλλης ευρωπαϊκής χώρας, με διατήρηση της ακεραιότητας του δικτύου και με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές ως εγγυητή ότι οι όποιες αλλαγές θα κινούνται στο πλαίσιο που ισχύει σε όλους τους δημόσιους σιδηροδρόμους της Ευρώπης των 15. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, με μια πολιτική μεταφορών που θα δίνει κεντρικό ρόλο στο σιδηρόδρομο και τις συνδυασμένες μεταφορές, και θα κάνει το τρένο εξίσου ελκυστικό «Η μάχη για το σιδηρόδρομο συνδυάζει την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Πάνω σε μισές αλήθειες και σε παραπλανητικά στοιχεία, επιχειρείται να στηριχθεί ένα νομοσχέδιο που δεν καταργεί μόνο τα δρομολόγια, αλλά επιχειρεί να αλλάξει χρήσεις και στους διαδρόμους των γραμμών, ώστε να μη μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν ποτέ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουμε κεντρικό θέμα την υπεράσπιση του σιδηροδρόμου, και θα την αναδείξουμε και στις περιφερειακές εκλογές. Επισημαίνουμε όμως ότι η μάχη αυτή απαιτεί ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που προωθεί έτσι κι αλλιώς το κλείσιμο του ΟΣΕ, προτείνουμε κινητοποιήσεις φιλικές προς τους επιβάτες που θα κτυπούν την είσπραξη του εισιτηρίου αντί για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερωθούν, μέσω των σιδηροδρομικών όλης της Ευρώπης, τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν καθημερινά το σιδηρόδρομο στις χώρες τους και δε θα ήθελαν να αποτελέσει η Ελλάδα ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Συνελήφθηκαν για κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ


Είχαν αφαιρέσει χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης μήκους 7.300 μέτρων
Σε μάστιγα για τον ΟΣΕ τείνουν να εξελιχτούν οι συνεχείς κλοπές που προκαλούν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό. Σήμερα συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί στην περιοχή Χαιρώνειας της Βοιωτίας σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, κλοπή καλωδίων ηλεκτροκίνησης απ’ το σιδηροδρομικό δίκτυο, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Ένας εκ των τριών είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε κλοπές σε βάρος του Ο.Σ.Ε., τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, με την ίδια ή άλλη σύνθεση. Συνολικά, η οργάνωση είχε αφαιρέσει από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, συνολικού μήκους 7.300 μέτρων, ενώ η συνολική ζημία ανέρχεται περίπου στις 350.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.



Ξεκίνησε το τακτικό συνέδριο της ΠΟΣ

Με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων άρχισε πριν από λίγο το 33ο τακτικό συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε χαμηλόβαθμο στέλεχος της, ενώ από την Νέα Δημοκρατία ο υπεύθυνος Μεταφορών κ. Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε επιστολή . Σε λήγει ώρα ξεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου με ομιλίες των συνέδρων.

Διέλευση τρένων από τα έγκατα των Άλπεων

Ένα πραγματικό ταξίδι στο κέντρο της Γης με ταχύτητες ως και 250 χιλιομέτρων την ώρα θα κάνουν από το 2017 όσοι ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς από τη Βόρεια Ιταλία στην Ελβετία. Τότε θα δοθεί στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική σήραγγα του Γκοτάρ, η οποία θα διασχίζει τις Αλπεις, αποτελώντας τη μακρύτερη υπόγεια σήραγγα του κόσμου. Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε ότι το 97,5% του έργου της εκσκαφής ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το τούνελ, μήκους 57 χιλιομέτρων, το οποίο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 15 δισ. ευρώ, θα αποτελεί τμήμα ενός νέου δικτύου ανάμεσα στο Μιλάνο και στη Ζυρίχη που θα χρησιμοποιείται από τρένα υψηλής ταχύτητας και θα μειώσει τον χρόνο του ταξιδιού από τις τέσσερις ώρες, που είναι σήμερα, στις δυόμισι. Το διπλό τούνελ, που πρέπει να παραμείνει εντελώς οριζόντιο σε όλο του το μήκος, διανοίγεται με εκρηκτικά σε ένα τμήμα του και με τον μεγαλύτερο «μετροπόντικα» του κόσμου σε άλλο σημείο. Η πίεση εκατομμυρίων τόνων πέτρας κάνει το έργο των μηχανικών του εξαιρετικά δυσχερές. Για τον λόγο αυτόν δακτύλιοι από ατσάλι τοποθετούνται στα τοιχώματα, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση λόγω της πίεσης των υπερκείμενων πετρωμάτων. Στο πιο βαθύ σημείο του τούνελ η οροφή του θα δέχεται πίεση από 2.500 μέτρα στιβαρού βράχου!
«Εχουμε δυόμισι χιλιόμετρα αλπικού βράχου από πάνω μας» σχολιάζει ο επικεφαλής των εργασιών, ελβετός μηχανικός Αλμπερτ Σμιτ. «Το έργο αξίζει τον κόπο,αφού μειώνει σημαντικά την απόσταση μεταξύ Μιλάνου και Ζυρίχης» τονίζει με περηφάνια ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μεταφορών της Ελβετίας Γκρεγκόρ Σαλαντίν, προσθέτοντας ότι τα τρένα θα διασχίζουν το υπέδαφος των Αλπεων με ταχύτητα 250 χλμ./ώρα. Η απόφαση για την κατασκευή της σήραγγας του Γκοτάρ ελήφθη ύστερα από σχετικό εθνικό δημοψήφισμα το 1994. Τότε οι Ελβετοί θεώρησαν πως, λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος των Αλπεων από τα οχήματα αλλά και λόγω των πολύνεκρων δυστυχημάτων που σημειώνονταν στις οδικές σήραγγες, όλα τα εμπορεύματα που περνούν από τη χώρα τους θα πρέπει να μεταφέρονται υπογείως, με τρένα, και όχι οδικώς. Το τούνελ θα διευκολύνει τις συγκοινωνίες, θα κρύβει όμως από τα μάτια του ταξιδιώτη τη θέα των μαγευτικών τοπίων των Αλπεων. Για τον λόγο αυτόν κατασκευάστηκε ένας υπόγειος σταθμός, σχεδόν ένα ολόκληρο χιλιόμετρο κάτω από το ελβετικό χωριό Σέντρουν. Οι επιβάτες των διερχόμενων τρένων θα μπορούν να σταματούν εκεί και να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να απολαύσουν το ορεινό τοπίο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον μεγαλύτερο ανελκυστήρα του κόσμου, που καλύπτει απόσταση 800 μέτρων, δηλαδή δύο φορές το ύψος του ουρανοξύστη Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης.











Τρένο τοποθετεί τις ράγες απ'όπου θα περάσει

Σήμερα αρχίζει το τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας των σιδηροδρομικών

Σε ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιείται σήμερα το 33ο τακτικό συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Οκτωβρίου με την εκλογή νέας διοίκησης. Από τα 20 Σωματεία – Μέλη της, 86 σύνεδροι όλων των τάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν την τριετία που πέρασε και να χαράξουν την πορεία της νέας Διοίκησης της Π.Ο.Σ. που θα εκλέξουν στις 2 Οκτωβρίου. « Το Συνέδριο αυτό είναι το κρισιμότερο στην ιστορία του κινήματος και οι αποφάσεις του είναι αποφάσεις ζωής για το σιδηρόδρομο και για τους σιδηροδρομικούς» τονίζει σε ανακοίνωση της η διοίκηση της ΠΟΣ. Όλοι αναμένουν από τις εργασίες του συνεδρίου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη προοπτική ανάπτυξης του σιδηροδρόμου και ιδιαίτερα τώρα που ο σιδηρόδρομος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδια Μεταφορών –Ε.Τ.F. εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και διάφοροι φορείς.









Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν κινητοποιούνται οι δημότες..

Μια από τις πιο συντηρητικές πόλεις του κόσμου -με κάθε έννοια της λέξης- είναι η Στουτγάρδη, το... νοικοκυροκόριτσο της Γερμανίας. Οι κάτοικοί της εξακολουθούν να καθαρίζουν με βάρδιες τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών τους και το χιόνι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι τους -καθώς θεωρείται δική τους δουλειά-, κάνουν αιματηρές οικονομίες ακόμη και στα χρόνια της ξέφρενης κατανάλωσης για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε τι το καινούργιο και το εξεζητημένο. Ψηφίζουν σταθερά τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και τους δικούς τους Πράσινους -τους πιο «νοικοκύρηδες» Πράσινους της Γερμανίας- και νοιάζονται σε βαθμό... κακουργήματος για τη σχέση κόστους-απόδοσης. Δύσκολα επιβιώνει ένα ακριβό μοδάτο ρεστοράν ή κατάστημα στην πλούσια Στουτγάρδη εάν δεν έχει και εξαιρετικά υψηλή ποιότητα. Εδώ και ένα χρόνο σ' αυτή την αυστηρά μικροαστική πόλη οι δημότες βγαίνουν μια φορά την εβδομάδα στους δρόμους να διαδηλώσουν ενάντια στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης και του γερμανικού ΟΣΕ «Στουτγάρδη 21». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -ενίοτε πάνω από εξήντα, σε μια πόλη που φιλοξενεί μόλις μισό εκατομμύριο- παρατάνε τις δουλειές τους, το διάβασμα των παιδιών τους, το παραδοσιακό τους εβδομαδιαίο ραντεβού με τους συναδέλφους ή ό,τι άλλο έχουν να κάνουν και σπεύδουν μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψουν την υλοποίηση του σχεδίου. Δεν θέλουν να γκρεμιστεί το ιστορικό κτήριο, δεν θέλουν να δαπανηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την υπογειοποίηση των γραμμών -καθώς εκτιμούν ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν πιο πολύτιμα εάν δίνονταν σε πολλές μικρές, ήπιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις-, δεν θέλουν να μεταφερθούν εκατομμύρια κυβικά μπάζα σε γύρω περιοχές, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή, δεν θέλουν να απειληθούν τα υπόγεια νερά, δεν θέλουν, με λίγα λόγια, να υλοποιηθεί ένα σχέδιο με μοναδικό πειστικό πλεονέκτημα τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται το τραίνο για να συνδέσει τη Στουτγάρδη με την πόλη Ουλμ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Εδώ και ένα χρόνο επιμένουν κάθε Δευτέρα να βροντοφωνάζουν την αντίθεσή τους, δημότες όλων των πολιτικών αποχρώσεων -αν και την αρχή την έκαναν οι τοπικοί Πράσινοι και διάφορες μικρές πρωτοβουλίες πολιτών. Και η επιμονή τους είναι τόσο... ενοχλητική ώστε η «μαφία», όπως την χαρακτηρίζουν, μεταξύ πολιτικών, εργολάβων και τραπεζών να μην μπορεί να προχωρήσει το έργο βάσει προγράμματος. Οι δημότες απαιτούν μέχρι και δημοψήφισμα -και δεν αποκλείεται να το επιβάλουν.
Μπάλλη Κ. «Αυγή»

2010.09.27 Χ.Τσιόκας - MEGA [1/2]

2010.09.27 Χ.Τσιόκας - MEGA [2/2]

Μετέφεραν κλεμμένα υλικά του ΟΣΕ


Κλεμμένους στρωτήρες του ΟΣΕ, βάρους τριών τόνων, επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Αμφιτρίτη Έβρου. Πρόκειται για έναν 20χρονο και έναν 29χρονο που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου επειδή δεν είχαν ασφαλιστήριο για το όχημα. Ακολούθησε έρευνα στο φορτηγό, κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκαν στην καρότσα 50 αποσυρμένοι στρωτήρες του ΟΣΕ, βάρους 60 κιλών ο καθένας. Όπως διαπιστώθηκε, οι στρωτήρες είχαν κλαπεί το πρωί της Κυριακής στην Φέρρες Έβρου. Τα κλοπιμαία επιστράφηκαν στον υπεύθυνο υπάλληλο του ΟΣΕ, ενώ οι δύο νεαροί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον τους.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και πορεία  πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο σχέδιο νόμου για τον ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση και που για τους εργαζομένους σημαίνει διάλυση του ΟΣΕ και πώληση της περιούσιας του έναντι πινακίου φακής, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφει σε κανονισμούς εργασία το προσωπικό σε περιόδους μεσαίωνα.

Αύριο ξεκινά το 33ο τακτικό συνέδριο τη ΠΟΣ.

Συνέρχεται στην Αθήνα, (Ξενοδοχείο «ACROPOL», Πειραιώς 1) το 33ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου 2010. Από τα 20 Σωματεία – Μέλη της, 86 σύνεδροι όλων των τάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν την τριετία που πέρασε και να χαράξουν την πορεία της νέας Διοίκησης της Π.Ο.Σ. που θα εκλέξουν στις 2/10/2010. Το Συνέδριο αυτό είναι το κρισιμότερο στην ιστορία του κινήματος και οι αποφάσεις του είναι αποφάσεις ζωής για το σιδηρόδρομο και για τους σιδηροδρομικούς. Αναμένουμε, όλοι οι σύνεδροι να καταθέσουν τις απόψεις τους, με στόχο από τη σύνθεση των θέσεων να προκύψουν χρήσιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα για την προοπτική όλων των σιδηροδρομικών. Στο Συνέδριο συμμετέχει η E.T.F. (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών), πολιτικά κόμματα, κ.α.
Το Προεδρείο της Π.Ο.Σ.





Ευχές στα «Σ.Ν» από τον πρόεδρο της ΠΟΣ κ. Νίκο Κιουτσούκη

To BLOG ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ, ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες και συνεχίζει. Η έγκαιρη, έγκυρη και πλήρης ενημέρωση του BLOG και των επισκεπτών του, δείχνει ότι ο διαχειριστής συμβάλλει τα μέγιστα με τον πλουραλισμό των ειδήσεων που καταχωρεί, ώστε όλες οι απόψεις που καταγράφονται να μπορούν να αξιολογηθούν από τους επισκέπτες. Εύχομαι ότι καλύτερο στο φίλο Χρήστο και το BLOG να ξεπεράσει γρήγορα τους 1 εκατομμύριο επισκέπτες.
Η συμβολή σου στον αγώνα των Σιδηροδρομικών είναι αξιέπαινη. Να συνεχίσεις έτσι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ
Πρόεδρος Π.Ο.Σ.

Ευχές και από τον προϊστάμενο αμαξοστοιχιών κ. Ανδρέα Φανάρα
 ο οποίος γράφει: « «Αγαπητέ φίλε Χρήστο! Θα ήθελα να συγχαρώ τα Σ.Ν. για τις 100 χιλ. επισκέψεις των σιδηροδρομικών αλλά και απλών φίλων και να ευχηθώ στο blog να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Επίσης θέλω να ευχηθώ και σε σένα που είσαι ο δημιουργός του αλλά και ο συντονιστής του, να έχεις υγεία , δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις αυτό το έργο που μέχρι τώρα το διέπει απόλυτη επιτυχία μιας και λειτουργεί με αξιοπιστία και δημοκρατικότητα ( προσωπικά ενημερώνομαι ΜΟΝΟ από τα Σ.Ν. για σιδηροδρομικά δρώμενα και δεν το μετανιώνω).


Ευχές συνέχεια..


Ο κ. Λιαρομμάτης Σάκης γράφει: Φίλε Χρήστο Γιαννακίδη, συγχαρητήρια για τις 100 χιλ. επισκεπτών αλλά κυρίως σε ευχαριστούμε για την πολύ καλή ενημέρωση. Να είσαι καλά!!!






Ανοικτή επιστολή της ΠΟΣ στους εργαζομένους του Ελληνικού σιδηροδρόμου.

Αγαπητέ Συνάδελφε – Συναδέλφισσα,
Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σε καταστήσουμε κοινωνό της τεράστιας προσπάθειας που κάνει
το κίνημα, για να αποκρούσει και να ανατρέψει το επαίσχυντο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης που ως
μόνο στόχο έχει τη διάλυση του σιδηροδρόμου, την παράδοσή του στους αεριτζήδες τάχα επενδυτές,
την εκποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του και την επιστροφή των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών μας στον εργασιακό μεσαίωνα. Ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι συντεχνιακός. Είναι αγώνας υπαρξιακός, είναι αγώνας επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι αγώνας ΤΑΞΙΚΟΣ, που δεν μπορεί κανείς από τους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας να καταλάβει. Είναι αγώνας πέρα και έξω από κάθε κομματική και παραταξιακή ωφέλεια και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Οι Σιδηροδρομικοί έχουμε μπει στη διαδικασία ενός ιδιότυπου πολέμου που έχει κηρύξει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνολικά στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Είναι πόλεμος που δυστυχώς θέλει να υπάρξουν θύματα μόνο αθώοι εργαζόμενοι, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, της βιοπάλης, έντιμοι και υπερήφανοι οικογενειάρχες που το μόνο που ζητούν είναι η διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους, της επιβίωσής τους και του πενιχρού εισοδήματος των οικογενειών τους. Σε αυτόν τον πόλεμο, για τον οποίο δεν έχουμε καμία ευθύνη, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό με συνολικό και προσωπικό κόστος. Καλούμαστε όλοι να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις μια και μόνο υπηρεσία, στους μοναδικούς ανθρώπους που απολογούμαστε στην οικογένειά μας, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Σε αυτούς που δεν μας επέλεξαν και στους οποίους ΧΡΩΣΤΑΜΕ να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον απ΄αυτό που μας επιφύλαξαν οι προηγούμενες γενεές. Εμείς, όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, δίνουμε μια άνιση μάχη. Μια μάχη με τα συμφέροντα, με τους επιβολείς του σιδηροδρόμου, με τους ξερόλες, με τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που εξυπηρετούν τους εντολείς τους, με τους λασπολόγους της πολιτικής, με τους πολιτικούς ΦΕΡΕΦΩΝΑ, με τους πολιτικούς ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ, με τους ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ και τους επαγγελματίες της λαμογιάς και της αρπαχτής. Αυτή τη μάχη όμως δεν μπορούμε να τη δώσουμε μόνοι μας. Δεν είναι μια μάχη όπως τις προηγούμενες που απαιτούσαμε, δικαίως, αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι η μάχη της ζωής μας. Είναι η μάχη όλων μας η οποία θα κρίνει το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ μας. Απ΄αυτή τη μάχη και από αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει κανείς!!! Δεν χωρούν δικαιολογίες του τύπου ΕΒΑΛΑ ΡΕΠΟ ή ΕΙΧΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΑΔΕΙΑ ή ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ. Ο καθένας από εμάς γράφει «σήμερα» την προσωπική του ιστορία με τη συμπεριφορά του, με τη συμμετοχή του, με την αστείρευτη δύναμη που διαθέτει μέσα του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κανείς απών από το σάλπισμα νίκης των ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ γιατί το οφείλουμε και στην ιστορία μας. Κλείστε τα αυτιά σας στα παπαγαλάκια του συστήματος και μην ακούτε τίποτα από αυτά που πιθανόν να σας υπόσχονται και να σας τάζουν. Αύριο θα είναι μια άλλη ημέρα εάν επιτρέψουμε αυτό το σχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Μια ημέρα μαύρη για όλους μας. Τίποτα δεν θα είναι σαν το σήμερα, ούτε σαν το χθες. Καταργείται κάθε τι που μέχρι σήμερα ονομάζαμε αντεργατικό καθότι το σχέδιο αυτό είναι

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!

Όσοι μεταφέρονται σε φορείς υποδοχής απολύονται οικειοθελώς από τον ΟΣΕ και θα μεταφερθούν όταν και εφόσον υπάρχουν θέσεις σε άλλες εταιρείες Ν.Π.Ι.Δ. ή Ν.Π.Δ.Δ. και θα υποστούν «ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ» στις εργασιακές σχέσεις, στα οικονομικά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει όλοι μας να ξεχάσουμε το ΕΦΑΠΑΞ, τις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ κ.λ.π. Όσοι παραμείνουν θα είναι εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων χωρίς ωράριο, χωρίς οκτάωρο, χωρίς πενθήμερο. Έρμαια των διαθέσεων του κάθε ανίδεου διορισμένου Συμβούλου. Νομίζουμε ότι αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα αντιμετωπίσουμε εάν επιτρέψουμε την ψήφιση του πολιτικού εκτρώματος.
Σας καλούμε όλους σας, όλους μαζί τον κάθε έναν και την καθεμιά χωριστά να δώσουμε αυτή τη
σκληρή μάχη και να την «ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ».
Σας καλούμε να ενδυναμώσετε με την απουσία σας από τους χώρους δουλειάς και την παρουσία
σας στις κινητοποιήσεις και τη δράση της Ομοσπονδίας μας, ώστε να πάρουν το μάθημα όλοι αυτοί που επιβουλεύονται το σιδηρόδρομο και με τα σχέδιά τους εξυπηρετούν τους ανταγωνιστές του τρένου.
ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

«Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ»
Αγωνιστικά.
TO ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών:«Πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που ακρωτηριάζει το σιδηρόδρομο, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και εξοντώνει φυσικά και οικονομικά τους εργαζόμενους. Άλλωστε η μη ψήφιση του νομοσχεδίου εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας, των εργαζομένων και των σιδηροδρομικών και θεωρούμε ότι αυτήν τη βούληση εκφράζετε».

Επιστολή στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με την όποια τους ενημερώνει για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος εν όψει της κατάθεσης και της ψήφισης νόμου που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΣΕ. Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Εδώ και 130 χρόνια ο σιδηρόδρομος εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες, ενώνει την Ελλάδα απ’ άκρο σ’ άκρο, συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας διαγράφοντας παράλληλα και μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή.  Στην Ευρώπη, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο οι σιδηρόδρομοι αναπτύσσονται, και εκσυγχρονίζονται, για να εξυπηρετούν όλο και περισσότερους επιβάτες, μεταφέροντάς τους με ασφάλεια, προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες σε δίκτυα που ανταγωνίζονται ακόμη και τα αεροπλάνα, καθώς οι ταχύτητες έχουν ξεπεράσει τα 570 km/h. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των τεράστιων φορτίων από τους οδικούς άξονες, ενισχύοντας δραστικά την οδική ασφάλεια. Επίσης ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο, οικονομικότερο αλλά και το λιγότερο ρυπογόνο μέσο μαζικών μεταφορών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση επέλεξε, με το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα, το μοντέλο που δοκιμάστηκε στη Βρετανία την περίοδο πρωθυπουργίας Θάτσερ, τη δεκαετία του ‘80 και απέτυχε παταγωδώς. Με το σχέδιο αυτό επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου και η μετατροπή του εξειδικευμένου σιδηροδρομικού προσωπικού σε υπαλλήλους και εργάτες γενικών καθηκόντων με αναπόδραστη συνέπεια τη μείωση της ασφάλειας της κυκλοφορίας και την απώλεια του μοναδικού πλεονεκτήματος να είμαστε ο ασφαλέστερος σιδηρόδρομος στον κόσμο. Είναι γνωστό σ’ όλους ότι τα 10 δις € σωρευμένου χρέους οφείλονται στις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων (το έχει παραδεχθεί και ο κ. Ρέππας), οι οποίες εδώ και 15 χρόνια ανάγκαζαν τον ΟΣΕ να δανείζεται, με επαχθείς όρους, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα υποδομής, αλλά και τα έργα που προγραμματίζονταν και εκτελούνταν μέσω του Π.Δ.Ε. Είναι επίσης γνωστό ότι ουδέποτε το κράτος χρηματοδότησε τις γραμμές «κοινωνικού ενδιαφέροντος» (Υ.Γ.Ο.Σ.- Υ.Δ.Υ.) ούτε κατέβαλλε επιδότηση για την άσκηση της όποιας τιμολογιακής πολιτικής που το ίδιο καθόριζε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, όπως άλλωστε πράττει με τις επιδοτήσεις προς τον ΟΑΣΘ, τα ΚΤΕΛ, τις Ακτοπλοϊκές και τις Αεροπορικές εταιρείες. Τα σιδηροδρομικά έργα υποδομής, που σημειωτέον κοστίζουν πολλαπλάσια απ’ όσο κοστίζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2006 όπως προβλεπόταν από τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να απέδιδαν έσοδα και ποιότητα στην επένδυση του Ελληνικού λαού, δυστυχώς έχουν βαλτώσει και η ολοκλήρωσή τους αναβάλλεται για το 2015, μεταφέροντας το ετήσιο έλλειμμα (τόκους 2.500 δις € – χρεολύσια 8.500 δις €) και αυξάνοντας το τεράστιο χρέος, που την επόμενη 5ετία θα ξεπεράσει τα 14 δις €. Συμπερασματικά το σωρευμένο χρέος του ΟΣΕ που αφορά τις λειτουργικές ανάγκες του, δεν υπερβαίνει το 1 δις € για όλα τα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού και μπορούσε με τους κατάλληλους χειρισμούς να μην υπάρχει. Οι διορισμένες όμως, πολλές φορές ανίκανες διοικήσεις (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων), ο πολυκερματισμός του ΟΣΕ σε πολλές εταιρείες καθώς και η καθετοποίηση του οργανογράμματος, επιδείνωσαν την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του σιδηρόδρομου. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο καταργεί τα 2/3 του δικτύου (δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας – Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου – Δυτικής Θεσσαλίας) και χαρίζει ουσιαστικά στους ιδιώτες το υπόλοιπο κομμάτι (ΠΑΘΕ) προσθέτοντάς τους «προίκα» αυξημένων εσόδων 55 εκ. € από την αύξηση εισιτηρίων.
Ξεπουλάει την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ για να καλυφθεί η τεράστια τρύπα του δημόσιου χρέους. Παραδίδονται στους ιδιώτες τα φιλέτα του ΟΣΕ όπως ο κεντρικός άξονας, ο Προαστιακός, το Θριάσιο Πεδίο και τα άλλα εμπορευματικά κέντρα. Ουσιαστικά δημιουργούν μια εταιρεία χαμηλού κόστους και αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να κατεβάζει σε επικίνδυνα επίπεδα τα διεθνή στάνταρ της ασφάλειας κυκλοφορίας και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Για πρώτη φορά στα χρονικά μετά τον πόλεμο καλούνται οι εργαζόμενοι να «καταργήσουν» με υπογραφή τους τα λίγα δικαιώματα που τους απέμειναν και τα απέκτησαν με αγώνες. Η κατάργηση των Σ.Σ.Ε. από το 1993 μέχρι σήμερα, του μισθολογίου του 1993, των ειδικοτήτων, η διαπραγμάτευση νέου μισθολογίου που θα απευθύνεται σε ανειδίκευτους εργαζόμενους, έχουν ως στόχο να καταστήσουν το σιδηρόδρομο ελκυστική επένδυση στους αεριτζήδες τάχα επενδυτές. Αυτοί που «ΕΦΑΓΑΝ» τα 9 δις € των επενδύσεων του ελληνικού λαού και της Ε.Ε. θέλουν τώρα να βάλουν χέρι στα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, δημιουργώντας υπερκέρδη με παράλληλη μείωση των θέσεων εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται ανάπτυξη, δεν μπορεί να ονομάζεται εξυγίανση. Οι εργαζόμενοι έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του ΟΣΕ σ’ όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Μεταφορών. Το ότι καμία πρότασή μας δεν έγινε δεκτή, ούτε καν συζητήθηκε, μας οδηγεί σε ερωτηματικά για την ορθότητα των θέσεών τους έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν με όλα τα σχέδια εξυγίανσης για το σιδηρόδρομο τα οποία φαίνεται ότι εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Οι προθέσεις που αποτυπώνονται σε 52 σελίδες και 43 άρθρα, δείχνουν νοοτροπία «απολυταρχικού καθεστώτος» (μιας και δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά όργανα). Με τις θεωρίες του κοινωνικού αυτοματισμού, την επιλεκτική πληροφόρηση σε κάποια Μ.Μ.Ε., την απαξίωση του σιδηρόδρομου, που οι ίδιοι σκόπιμα προκάλεσαν, τη διαπόμπευση εργαζομένων, προσπαθούν να ξεπουλήσουν όσο – όσο όχι μόνο το σιδηρόδρομο και την ακίνητη περιουσία του, αλλά και να υποτάξουν τους επαγγελματίες σιδηροδρομικούς, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουν όρθιο τον ΟΣΕ και διαχρονικά καρπώνονται τα οφέλη του, κάθε λογής αεριτζήδες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του ίδιου του σιδηρόδρομου.  Δηλώνουμε ότι οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ θα αντισταθούμε μέχρι τέλους, προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια των επιβατών του Δημόσιου Σιδηρόδρομου, την τιμή και την υπόληψή μας αλλά και την επιβίωση των οικογενειών μας. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση, με την Π.Ο.Σ. προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου του οργανισμού αλλά και των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση εξυγίανση του σιδηροδρόμου, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή του, ώστε οι Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν έναν σιδηρόδρομο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών. Απαιτούμε αλλαγή της πολιτικής που στρέφεται κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τους οδηγεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας στην εργασία.
Είμαστε και εμείς κομμάτι αυτής της κοινωνίας που προσπαθούν να στρέψουν εναντίον μας.
Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα παραπάνω και να αντισταθείτε στην άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σας καλούμε να στηρίξετε εμπράκτως τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας και των εργαζομένων στον ΟΣΕ για έναν Σύγχρονο Δημόσιο Σιδηρόδρομο στην Υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου όπου θα εργάζονται Επαγγελματίες Σιδηροδρομικοί και όχι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι.
Πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που ακρωτηριάζει το σιδηρόδρομο, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και εξοντώνει φυσικά και οικονομικά τους εργαζόμενους. Άλλωστε η μη ψήφιση του νομοσχεδίου εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας, των εργαζομένων και των σιδηροδρομικών και θεωρούμε ότι αυτήν τη βούληση εκφράζετε.
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ
Το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Ετοιμος ο «φάκελος» ΟΣΕ

Θέμα 24ωρών είναι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλάνου.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι κι ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έχουν προαναγγείλει τετράωρη στάση εργασίας. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο φάκελος «ΟΣΕ» είναι έτοιμος προς κατάθεση στη Βουλή.
Συσκέψεις
Το θέμα απασχόλησε μάλιστα αρκετές κυβερνητικές συσκέψεις, υπό τον Γ. Ραγκούση, όπου οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να αποσταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των τομών, χωρίς καθυστερήσεις, άναψε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Δ. Ρέππα, να προχωρήσει στον σχεδιασμό του. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ήδη την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων από τους εργαζομένους στον ΟΣΕ, διαμηνύοντας ότι ο διάλογος για τυχόν τροποποιήσεις συνεχίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ «Εθνος»





Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σιδηροδρομικών στον σταθμό του ΟΣΕ στην Πατρα.

" Ραντεβού" στις 12 το μεσημέρι κατά την έναρξη της στάσης εργασίας

Η Επιτροπή Αγώνα Σιδηροδρομικών Αχαϊας πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον σταθμό του ΟΣΕ στην Πάτρα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Οργανισμό.Η Επιτροπη Αγώνα Σιδηροδρομικών Αχαϊας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: "Συνάδελφοι, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Ο.Σ.Ε. αποτελεί ένα αυταρχικό αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο που ξεπουλάει τον Ο.Σ.Ε. και την ακίνητη περιουσία του στα αρπαχτικά του κεφαλαίου. Καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τώρα πια πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί μαζικά στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα στον Ο.Σ.Ε. δεν πάει άλλο. Η ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στην ΠΟΣ και στα δεκάδες συντεχνιακά σωματεία ακολουθώντας τα χνάρια της ΓΣΕΕ δεν μπορούν και δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τα κόμματα που το υπηρετούν. Έχουν εγκληματικές ευθύνες γιατί στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ακόμα όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και του Ο.Σ.Ε. Έχουν ευθύνες που οι εργαζόμενοι στον Ο.Σ.Ε. είναι απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την θύελλα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ελπίζουν τίποτα από αυτές τις ηγεσίες, δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να τους έχει εμπιστοσύνη. Είναι χαρακτηριστικοί οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στα κόμματα και στους συνδικαλιστές που τους οδηγούν στη φτώχεια. Η αγανάκτηση βράζει σε όλους μας. Δυο δρόμοι υπάρχουν : ή θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις αγανακτισμένοι μεν αλλά μοιραίοι και άβουλοι, ή θα αντιδράσουμε, θα ξεσηκωθούμε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για να αντεπιτεθούμε με όρους νίκης".
Best.news

Στο στόχαστρο των εργαζομένων η στάση της διοίκησης της ΓΣΣΕ. Οργή και αγανάκτηση και από τους σιδηροδρομικούς.

Καθημερινά αυξάνονται οι επικρίσεις κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την στάση της απέναντι στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων. Η συμπεριφορά αυτή έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους οι οποίοι θεωρούν ότι η συμπαιγνία διοίκησης και κυβέρνησης είναι πλέον οφθαλμοφανείς. Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστική φορείς βάζουν στο περιθώριο την ΓΣΕΕ και δίνουν την μάχη μόνοι τους με σύμμαχο τον εργαζόμενο λαό. Την οργή τους και την αγανάκτηση τους εκδηλώνουν με κάθε τρόπο και οι εργαζόμενοι στον σιδηροδρόμο οι οποίοι θεωρούν ότι σε αυτή την δύσκολη συγκύρια που διέρχονται οι σιδηροδρομικοί δεν έχουν την αναμενόμενη υποστήριξη της ΓΣΕΕ. «Οι σιδηροδρομικοί περίμεναν από το πρόεδρο και από την διοίκηση της ΓΣΕΕ μεγαλύτερη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε» τονίζουν.

Οργή από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ Κ. Γ. Παναγόπουλου
"Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις». «Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος», δήλωσε στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα. Τα ελληνικά συνδικάτα δεν θα απορροφηθούν από το νεοφιλελευθερισμό και τις επιταγές του Μνημονίου. Ήδη, στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, διαμορφώνεται ένα συμπαγές ενωτικό αγωνιστικό ρεύμα που κινείται ως ένα ισχυρό αντίβαρο στις μονεταριστικές πολιτικές του Μνημονίου», δήλωσε μιλώντας στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Ενωτική και αντιμνημονιακή πρέπει να είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων, μέχρι την ανατροπή του συμβολαίου της εξαθλίωσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας.
Ειδικότερα, ο Μπουζούλας επεσήμανε ότι η δημοσιευθείσα άποψη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου ότι «τα μέτρα του Μνημονίου εφαρμόστηκαν και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προφανείς λύσεις» είναι προσωπική και σε καμία περίπτωση, δεν απηχεί τις θέσεις του οργάνου της ΓΣΕΕ.
«Ο αγώνας για την ανατροπή από το καθεστώς τυραννίας της τρόικας είναι διαρκής και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να συμμετάσχουν στη διαρκή αγωνιστική πάλη», υπογράμμισε ο Ε. Μπουζούλας.
Η Πανεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Αυτόνομη Παρέμβαση», κάνει λόγο για μετάλλαξη του «κυβερνητικού συνδικαλισμού σε μνημονιακό συνδικαλισμό».
Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τονίζει ότι το «αξιοπρόσεκτο της δήλωσης του Παναγόπουλου είναι το «μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης».
Επιπλέον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τονίζει ότι «το μήνυμα δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων».
«Ο κυβερνητικός και Μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαστρέβλωση της θέσης του για το μνημόνιο και «τη χρήση του όπλου της Γενικής Απεργίας» και δηλώνει «έκπληκτος και οργισμένος» για τη «συμπυκνωμένη» παρουσίαση της συνέντευξής τους.
«H διαφωνία μου με το μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του. «Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας», τονίζει ο Γιάννης Παναγόπουλος στη σχετική ανακοίνωσή του



Αποκαλυπτική συνέντευξη του Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη στην Wall Street Journal ο οποίος μιλά για ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΣΕ.

Αναφερόμενος ο κ. Χριστοδουλάκης στον ΟΣΕ είπε: « Κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η πώληση του ΟΣΕ, αφού προηγηθεί ανάληψη των χρεών του από το Δημόσιο και μαζική απομάκρυνση προσωπικού. Όπως αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, δέλεαρ για τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει η ίδια η σιδηροδρομική δραστηριότητα του ΟΣΕ, αλλά το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων. «Υπάρχει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον και περιμένουμε να θέσουμε προς πώληση τη νέα εταιρεία λειτουργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, η οποία θα είναι οριακά κερδοφόρα», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Ενώ τα υψηλά χρέη του Οργανισμού θα αναληφθούν από το Δημόσιο, ελπίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ θα αντισταθμίσει κάποια από αυτά τα κόστη», προσθέτει.
Όλοι η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη δημοσιεύεται στο blog μας στα «Εμβόλιμα Νέα».











Η ατζέντα της ημέρας.


Στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σήμερα, πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ -και τον προαστιακό- θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας 12.00 - 17.00, με συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Καρόλου και πορεία διαμαρτυρίας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε συντονισμό και με τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθούνται. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο αλλαγών στον ΟΣΕ ενδέχεται να αποτελέσει πιλότο για αλλαγές και στις αστικές συγκοινωνίες και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητάς τους, μείωσης των αποδοχών τους και ανατροπής των εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα από την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ -και τον προαστιακό- θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας 12.00 - 17.00, με συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Καρόλου και πορεία διαμαρτυρίας.
Τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας ως εξής:
- Οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) και του τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένοι από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα.
- Τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.
 Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Σε απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Η απεργία θα γίνει στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Οπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία, οι γιατροί «από κοινού με τους εργαζόμενους απαιτούν δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας στη χώρα και προασπίζουν τα δημόσια αγαθά που δέχονται ανηλεή επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις». Η Ομοσπονδία καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από Ομοσπονδίες και συνδικάτα στην πλατεία Κοτζιά στις 12:00 την Τετάρτη.

 Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 το απόγευμα, συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2). «Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες της χώρας μας που πλήττονται από τις σκληρές, άδικες και υφεσιακές πολιτικές του Μνημονίου των δανειστών θα δώσουν αγωνιστικό παρών στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι της χώρας μας βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας» τονίζει, από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως «οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, η ανεργία αυξάνεται, το εισόδημά μας περιορίζεται, νέα φορολογικά βάρη φορτώνονται στις πλάτες μας, τα δημόσια αγαθά υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται, η οικονομία οδηγείται σε ύφεση και όλο και περισσότεροι οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση».



















Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συγκροτήθηκε πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ για τον σιδηρόδρομο

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στην ταξική οργάνωση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους με τους άλλους κλάδους, έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συγκρότηση της πανελλαδικής Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από πολλές περιοχές της χώρας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος και ο Γ. Πάσουλας, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Οπως τονίστηκε εισηγητικά από τον Πέτρο Παναγούλια, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστή στον ΟΣΕ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ακολουθώντας τα χνάρια των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ και του ΟΣΕ. Εχουν ευθύνες που οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είναι ανοργάνωτοι και απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τη θύελλα της κυβερνητικής πολιτικής. Παρόμοια είναι η στάση και οι ευθύνες των παρατάξεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στον ΟΣΕ και στη ΓΣΕΕ.
«Πρέπει να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε μαζικό ξεσηκωμό μαζί μας, με το πλαίσιο και τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ», τόνισε πιο κάτω και στην κατεύθυνση αυτή ανέδειξε τη σημασία της συγκρότησης του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, που θα έχει τη δική του αυτοτελή δράση και παρέμβαση, «θα συσπειρώνει και θα οργανώνει την πάλη των εργαζομένων σε ταξική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς στην προοπτική αναδιοργάνωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης των σιδηροδρομικών. Η σημερινή δομή με βάση την ειδικότητα είναι πλέον ξεπερασμένη και εμπόδιο. Απαιτείται οργάνωση που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακή σχέση και επίπεδο σπουδών». Οπως ανέφερε, μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα πάρει το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών το επόμενο διάστημα θα είναι η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε πόλη και εργασιακό χώρο, ο συντονισμός με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κι άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη του Σαββάτου έγιναν περιφερειακές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές. Στην Πάτρα μπήκε σχέδιο για να δυναμώσει ουσιαστικά η δράση της Επιτροπής Αγώνα. Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε ότι η αναγκαιότητα της συγκρότησης του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, θα βοηθήσει στο άπλωμα και την ενίσχυση της ταξικής πάλης, αλλά και να δοθεί μια ενιαία αγωνιστική απάντηση μέσα από το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στην επίθεση που δέχονται. Επίσης, υπογραμμίστηκε η σημασία της δημιουργίας Επιτροπών Αγώνα μέσω των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικότερη παρέμβαση. Ο Γ. Πάσουλας, μιλώντας στη σύσκεψη, επισήμανε ότι η συγκρότηση της Γραμματείας αποτελεί ένα ποιοτικό βήμα, είναι ένα εργαλείο για την εξειδίκευση της γραμμής του ΠΑΜΕ στο συγκεκριμένο χώρο. Με αυτό μπορούν να συμβάλουν στη σύγκρουση με τα μονοπώλια, να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στο άμεσο και επιτακτικό καθήκον ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Ακόμα ανέδειξε την ανάγκη η πάλη για τα καθημερινά ζητήματα να δένεται με την πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, με την πάλη για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.
«Ριζοσπάστης»



Το πρόβλημα της φύλαξης του χώρου γύρω από τον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης επισημαίνει με επιστολή του ο προϊστάμενος αμαξοστοιχιών κ. Ανδρέας Φανάρας.

Οι Επισημάνσεις του κ. Φανάρα χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμοδίους του ΟΣΕ ο οποίος με αφορμή την επιχείρηση κλοπής αυτοκινήτου από βαγόνι του ΟΣΕ στον σταθμό Διαλογής γράφει: « Τώρα σχετικά με το θέμα " μπάτε σκύλοι κι αλέστε" θα ήθελα να καταγγείλω κάποια περιστατικά κλοπής από αυτοκίνητα που λαμβάνουν χώρα εδώ και αρκετό καιρό στον επιβατικό σταθμό αλλά τώρα τελευταία το κακό έχει παραγίνει. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες διέρρηξαν δύο αυτοκίνητα σπάζοντας τα παράθυρά τους και κλέβοντας διάφορα αντικείμενα (συνήθως ράδιο CD) και μάλιστα και τα δύο μέρα μεσημέρι. Δυστυχώς οι υπάλληλοι που έρχονται για να εργαστούν καρδιοχτυπούν μήπως κατά το σχόλασμα τους αντικρύσουν το αυτοκίνητό τους με σπασμένα παράθυρα λεηλατημένο αλλά ακόμη και να τους έχει κλαπεί το ίδιο αυτοκίνητο. Σημειωτέον ότι μέσα στα παρτέρια κατά μήκος του σταθμού υπάρχουν κουβέρτες, στρώματα και διάφορα ρούχα που σημαίνει ότι ο χώρος κατάντησε υπαίθριο ....ξενοδοχείο όπου βρίσκουν κατάλυμα διάφοροι. Ελπίζω το φαινόμενο αυτό να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν με την παρέμβαση των αρμοδίων. Επίσης δεδομένης της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφέρω και το πρόβλημα της μπάρας από την βόρεια πλευρά εισόδου (Μαργαροπούλου) η οποία δεν λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες παρ' ότι οι υπάλληλοι πλήρωσαν από 13 Ευρώ για το τηλεχειριστήριο χωρίς να έχουν κάποιο όφελος. Υπάρχουν φορές που πας στον ΕΣΘ στις 5 το πρωί για να πιάσεις δουλειά και δεν βρίσκεις θέση μιας και είναι καταλυμένες από άσχετα με τον χώρο αυτοκίνητα. Εν ολίγοις κατάντησε και ο ΕΣΘ δημόσιο parking. Ελπίζω και σε αυτό το θέμα να δοθεί σύντομα λύση....εκτός αν σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να παρκάρουμε πια στον ΕΣΘ».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΝΑΡΑΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΜΑ-ΧΙΩΝ



Συγκινητικά είναι τα μηνύματα που δεχόμαστε με αφορμή της 100.χιλιαδες επισκέψεις στο blog μας. Μεταξύ των μηνυμάτων και του κ. Μάνου Παναγιώτου Αρχιμηχανικού του ΟΣΕ.


Αγαπητέ κύριε Γιαννακίδη
Μέσα στην έρημο της παραπληροφόρησης και της κατευθυνόμενης λειτουργίας των περισσότερων ΜΜΕ, το blog σας αποτελεί μια πραγματική όαση, ιδιαίτερα για μας τους σιδηροδρομικούς, στη δύσκολη περίοδο που περνάμε. Είναι, πιστεύω, η κυριότερη αιτία που τα "εκατοστήσατε". Σας εύχομαι από την καρδιά μου να τα "χιλιάσετε", αν και με το ρυθμό που πηγαίνετε, αυτό δεν θα αργήσει και πολύ.. Πολλά συγχαρητήρια!
Μάνος Παναγιώτου
Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ

Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στο ραδιοφωνικό σταθμό ¨ΝΕΤ 105,8¨ και στους δημοσιογράφους Τ. Σαράντη και Π. Τσούτσια. Τι είπε για τον ΟΣΕ.

Ο κ. Πεταλωτής για τον ΟΣΕ είπε: « Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χρεώνεται με εκατομμύρια ευρώ την ημέρα ο ελληνικός λαός για να έχει υπηρεσίες από τον ΟΣΕ, που κάθε άλλο παρά υπηρεσίες είναι, που αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το μεγάλο πάρτι που γινόταν στον ΟΣΕ τελειώνει. Γι΄ αυτό ακριβώς μιλάμε για εξυγίανση του ΟΣΕ, για αναδιάρθρωση, για ένα νέο σύστημα, που θα παρέχει τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην χώρα μας και αυτό ακριβώς είναι απελευθέρωση και υπηρεσία προς τον ελληνικό λαό».

«Σ.Ν» το ποιος χρεώνει σε ποιον κ. Πεταλωτή το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου πολύ καλά. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι αν έχει καταδικαστεί κάνεις για το μεγάλο πάρτι στον ΟΣΕ. Αφού λοιπόν μιλάτε για χρέος του ΟΣΕ σας παρακαλούμε να διαβάσετε αυτό το απόσπασμα από την άποψη που κατέθεσε στην διαβούλευση ο κ. Μάνος Παναγιώτου αρχιμηχανικός του ΟΣΕ.
Γράφει ο κ. Παναγιώτου: «Η ασυνέπεια του Κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΣΕ, που είναι η κυριότερη αιτία για τη δημιουργία του τεράστιου χρέους του ΟΣΕ, το οποίο υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ και η εξυπηρέτηση του οποίου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του παραγομένου ετήσιου ελλείμματος. Και αυτό γιατί το τεράστιο αυτό χρέος του ΟΣΕ είναι ένα σύνολο δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και αποτελεί ένα κρυμμένο χρέος του Δημοσίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί έναντι των υποχρεώσεων του κράτους στον ΟΣΕ για:
* Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ), ποσά που είναι αντίστοιχα αυτών που δίδονται στις άγονες γραμμές ακτοπλοΐας ή αεροπορικές εταιρείες και στην επιδότηση εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ.
* Επενδύσεις υποδομών συγχρηματοδοτουμένων από την Ευρωπαική Ένωση και μη έργων και προμηθειών.
* Επενδύσεις τροχαίου υλικού και προγραμματικές συμφωνίες.
Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, αντί να καταβάλλονται ως μετρητά, τα οποία θα εγγράφονταν ως έσοδα, καταλήγουν και λογίζονται στο χρέος. Σύμφωνα με τον νόμο 2671/98 «Ρύθμιση θεμάτων ΟΣΕ», το κράτος αναλαμβάνει αυτές τις υποχρεώσεις σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ως και το έτος 2002. Η δυνατότητα το κράτος να δίνει εγγύηση θεωρείται έκτακτη διαδικασία, μια και κανονικά προσκρούει σε άλλες διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία κρυφών χρεών, που δεν επιβαρύνουν λογιστικά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικά εκεί ανήκουν. Στον ίδιο νόμο οι αρμόδιοι υπουργοί διαγράφουν τα χρέη του ΟΣΕ με αποφάσεις τους, ανάλογα με τις λογιστικές ανάγκες του χρέους της κυβέρνησης. Κακώς λοιπόν δεν διεγράφησαν τα ως και το 2002 χρέη, κακώς δε και η μετέπειτα τακτική χρηματοδότησης του ΟΣΕ συνέχισε όμοια δημιουργώντας μια τεράστια δημοσιονομική στρέβλωση. Ποιο όμως είναι το πραγματικό χρέος του ΟΣΕ; Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία διαχωρισμού υποδομής- εκμετάλλευσης, ο σιδηρόδρομος ως μεταφορικό μέσο δεν μπορεί να επιβαρύνεται με το κόστος υποδομής γραμμών και σταθμών, όπως και στα ΚΤΕΛ δεν προσθέτουμε το κόστος της επένδυσης του δρόμου. Έτσι στον προσδιορισμό του ελλείμματος και του χρέους, θεωρώντας τη σχέση υποδομής- εκμετάλλευσης 65% προς 35% και τα έσοδα της τάξεως 100 εκατ. ευρώ, δημιουργείται ετήσιο έλλειμμα μεταξύ 60 και 160 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το αν θα προσθέσουμε στα έσοδα τις ΥΔΥ και μια αύξηση των τιμολογίων στη βάση της αγοράς της τάξεως του 30% στα εισιτήρια. Συνεπώς το πραγματικό χρέος από το 2002 και μετά δεν μπορεί να είναι άνω του 10% του παρουσιαζομένου, δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ».



Ευχές από φίλους στα «Σιδηροδρομικα Νέα»

Φίλε Χρήστο, συγχαρητήρια για το πρώτο ρεκόρ των 100.000 επισκέψεων, που φανερώνει ότι το μπλόκ των "σιδηροδρομικών νέων" κατέκτησε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών που ζητούν αξιόπιστη ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν στον σιδηρόδρομο. Στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες που δημιουργούνται απο άγνωστους χρήστες, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσεις σε παραπλανητικές αναφορές, σε αναξιόπιστες πληροφορίες, σε ευφάνταστα δημοσιεύματα, σε κείμενα που εξυπηρετούν προσωπικές σκοπιμότητες, ματαιοδοξίες ή ακόμη και την φαβλότητα ορισμένων. Τα "σιδηροδρομικά νέα" όμως έχουν ταυτότητα, έχουν πίσω τους έναν ακούραστο έργατη της ενημέρωσης, που έδωσε δείγματα γραφής και στον έντυπο λόγο και πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της αξιοπιστίας στα τόσα χρόνια έκδοσης περιοδικών και εφημερίδων. Ο κόσμος γνωρίζει αυτά τα δεδομένα και αντι να περιπλανάται άσκοπα στο διαδίκτυο, επιλέγει το μπλοκ των "σιδηροδρομικών νέων" για φρέσκιες ειδήσεις. Συγχαρητήρια και σύντομα να τα εκατομυριοστείσεις.
Φώτης Κουτσαμπάρης δημοσιογράφος
της Εφημερίδας «Μακεδονία».

Ο φίλος αναγνώστης Βαγγέλης Γράφει: « 1000 φορές να τα εκατοστίσεις. Αν γίνεται να σχολιάζουμε κάτω από τις αναρτήσεις. Ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση».

«Σ.Ν». Ευχαριστούμε θερμά για τις ευχές σας. Ο κάθε φίλος που θέλει να εκφράσει την άποψη του η να σχολιάσει κάποιο θέμα μπορεί να στείλει την επιστολή του στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση giannakidis.xristos@gmail.com. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί την δημοσιοποίηση του ονόματος του μπορεί να αναρτηθεί το σχόλιο του η άποψη του ως αναγνώστης. Σας ευχαριστούμε και πάλι.







Μπάτε σκύλοι...

Η είδηση προέρχεται από το δραστήριο ιστολόγιο «Σιδηροδρομικά Νέα». Στο σταθμό της Διαλογής προσπάθησαν να κλέψουν αυτοκίνητο φορτωμένο σε βαγόνι. Δεν τα κατάφεραν, αλλά όχι επειδή τους εμπόδισε κανείς. Έκαναν λάθος και το ΙΧ σφήνωσε στην οροφή του βαγονιού. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ το διαπίστωσαν το επόμενο πρωί. Να κλέψεις ένα αυτοκίνητο από βαγόνι, σε -υποτίθεται- ελεγχόμενο χώρο δεν είναι απλό, αλλά στην αυλή των θαυμάτων του ΟΣΕ όλα μπορούν να συμβούν. Όπως, για παράδειγμα, το τρένο να έχει δέκα δηλωμένα βαγόνια και δεκαπέντε αδήλωτα, όπως είχε αποκαλύψει το ατύχημα στο Ελευθεροχώρι. Δεν κρύβεται ο ΟΣΕ από το ΣΔΟΕ. Απλώς, κάποιοι υπάλληλοί του έστησαν τη δική τους επιχείρηση για να τσεπώνουν τα κόμιστρα. Δύο (και...) χρόνια πέρασαν από τότε αλλά στον εισαγγελέα δεν πήγε κανένας. Θα πείτε, και να πάει, μήπως θ' αλλάξει τίποτε; Η υπόθεση θα πάρει καμιά δεκαριά χρόνια και στο τέλος όσοι τυχόν καταδικαστούν θα εξαγοράσουν την ποινή και θα πάνε στο σπίτι τους. Μετά, άλλα δέκα χρόνια για τις πειθαρχικές ποινές. Με όλη τη γαρνιτούρα των προσωρινών διαταγών, αναστολών, αναβολών και των συμπαρομαρτούντων της δικονομίας. Τις προάλλες, παραλίγο οι τουρκικοί σιδηρόδρομοι να διακόψουν τη συνεργασία με τον ΟΣΕ, επειδή τέσσερα βαγόνια τους επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μαύρο χάλι από τα γκράφιτι. Η TCDD είναι σοβαρός οργανισμός, δεν είναι καφενείο, και οι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν πώς γίνεται όποιος θέλει να μπαίνει στις εγκαταστάσεις ενός σταθμού, να μουντζουρώνει δύο ώρες και κανείς να μην τον παίρνει χαμπάρι. Από τότε, τουλάχιστον τα τουρκικά βαγόνια εποπτεύονται καλύτερα. Αλλά, μεταξύ μας, δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν έγιναν πάλι στόχος. Απλώς, δε διανυκτερεύουν στη Θεσσαλονίκη. Φτάνουν πρωί και φεύγουν βράδυ. Ενώ οι πιθανότητες να πετύχεις μηχανή ή βαγόνι του ΟΣΕ χωρίς γκράφιτι είναι μία στο εκατομμύριο. Δεν είναι τα χειρότερα απ' όσα συμβαίνουν στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Αλλά είναι χαρακτηριστικά μιας παρακμής που πλέον κινείται με συμπτώματα φαύλου κύκλου. Όσο το κράτος αδιαφορεί για τον ΟΣΕ, τόσο τον εγκαταλείπει και το προσωπικό του. Θέλει μεγάλη αφοσίωση για να εργάζεσαι χωρίς ηθικό, σ' ένα περιβάλλον όπου όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ελάχιστα μπορείς ν' αλλάξεις. Και όσο αυτό γίνεται αισθητό, τόσο ο ΟΣΕ αποξενώνεται από την κοινωνία. Ακόμη και τα σήματα κινδύνου που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται αδιάφορα. Ν' αντιστραφεί αυτή η πορεία εναπόκειται στο χώρο του θαύματος...
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»

Η ατζέντα της ημέρας.


 Τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό από τις 6 έως τις 9 το πρωί, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα και από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής στάσης το μετρό θα κινηθεί κανονικά και στο τμήμα μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου.

 Σήμερα και ώρα 12.00 εκπρόσωποι του Προεδρείου της Π.Ο.Σ., θα καταθέσουν στην αρμόδια Πταισματοδίκη στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Π.Ο.Σ. στις 14/6/2010 για την κατασπατάληση των επενδύσεων και την κακοδιαχείριση στον Ο.Σ.Ε.





Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ σήμερα


Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα τρένα θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 6:00-9:00, 14:00-17:00 και 21:00 μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Κανονικά θα λειτουργήσει το Μετρό, στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας»- «Ελευθέριος Βενιζέλος»  Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: Διαμαρτυρόμαστε για την «απαξίωση των μεταφορικών μέσων και τη μεθόδευση που συντελείται για το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες εργολάβους».



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα Βουλγαρικά ΜΜΕ παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Τα βουλγαρικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ δίνουν ευρεία δημοσιότητα στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών στην Ελλάδα, με αναφορά στα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, αλλά και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργατοϋπαλλήλων στο ΟΣΕ που αναμένεται, όπως μεταδίδεται, να προκαλέσουν την ακύρωση δρομολογίων των διεθνών δρομολογίων Βουκουρέστι - Σόφια - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, στο ελληνικό τμήμα της διαδρομής.

Όσα πρέπει να ξέρεται για εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση. Σχετικά διαβάστε στο blog μας στα Εμβόλιμα Νέα»

ΟΣΕ-ΟΑΣΑ, το νέο "μέτωπο"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε συντονισμό και με τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθούνται. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμούν ότι το μοντέλο αλλαγών στον ΟΣΕ ενδέχεται να αποτελέσει πιλότο για αλλαγές και στις αστικές συγκοινωνίες και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητάς τους, μείωσης των αποδοχών τους και ανατροπής των εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα από την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού. Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ -και τον προαστιακό- θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας 12.00 - 17.00, με συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Καρόλου και πορεία διαμαρτυρίας.
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν με τετράωρη στάση εργασίας 12.00 - 16.00 οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.









100.000 επισκέψεις 100.000 ευχαριστίες σε όλους φίλους αναγνώστες των «Σιδηροδρομικών Νέων». Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας για το blog μας και κάντε τις δίκες σας προτάσεις για το πως μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

Την Πέμπτη ξεκινά το τακτικό συνέδριο τη ΠΟΣ.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι σιδηροδρομικοί να πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σαββάτο με την εκλογή νέας διοίκησης. Το συνέδριο το οποίο συμπίπτει με τις μεγάλες ανατροπές που επιχειρεί να φέρει στον σιδηρόδρομο η κυβέρνηση, καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και άχαρους διαξιφισμούς θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον του σιδηροδρόμου και των σιδηροδρομικών .
Δυναμική παρουσία του ΣΣΒΕ.
Δυναμική αναμένεται να είναι η παρουσία του Συνδέσμου σιδηροδρομικών Β.Ε. στο συνέδριο καθώς και στην εκλογή της νέας διοίκησης της ΠΟΣ. Το βορειοελλαδικό σωματείο θα επιδίωξη  να αναδείξει  το σημαντικό ρολό που διαδραματίζει στα συνδικαλιστικά πράγματα της Βορείου Ελλάδος και ιδιαίτερα την περίοδο αύτη που διανύουμε.

Ο κ. Νένος Νενόπουλος καταθέτει τις απόψεις του για το σχέδιο νομού για την μεταρρύθμιση του ΟΣΕ και οι οποίες έχουν εκφραστεί και στην διαβούλευση του Υπουργείου Υποδομών.

Η πολιτεία δεν έχει ξεκαθαρίσει διαχρονικά την μεταφορική της πολιτική. Τι προσδοκά από αυτήν την πολιτική. Οικονομικά οφέλη (έσοδα), απασχόληση (θέσεις εργασίας), αναπτυξιακά οφέλη (προσέλκυση επενδύσεων), κοινωνικά οφέλη (μικρό κόστος μεταφοράς) ; Τα αποτελέσματα μιας πολιτικής θα φανούν και στον σιδηρόδρομο όταν προσδιοριστούν οι ρόλοι των μεταφορικών μέσων (οδικές – σιδηροδρομικές – εναέριες – θαλάσσιες). Όσο οι ρόλοι είναι ασαφής τόσο δημιουργούνται προβλήματα. π.χ. δεν μπορεί η πολιτεία να επιδοτεί δύο μεταφορικά μέσα (ΚΤΕΛ – σιδηρόδρομο) με την ίδια ώρα αναχώρησης και τους ίδιους σταθμούς αφετηρίας και άφιξης. Ο ρόλος της πολιτείας είναι ρυθμιστικός. Έχει αφήσει αυτόν τον ρόλο να τον ρυθμίσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Όσο αποποιείται η πολιτεία τον ρόλο της, τόσο δημιουργεί προβλήματα και εκ των υστέρων έρχεται να επιδοτεί αυτά (τα μέσα) και απλώς να παρατηρεί, ότι αυτά θέλουν αναδιοργάνωση. Εφόσον καθορίσει η πολιτεία την μεταφορική της πολιτική να αναδιαρθρώσει και τον σιδηρόδρομο σαν μέσο μεταφοράς με βάση τα χαρακτηριστικά της (μαζικό, οικονομικό, ασφαλές, οικολογικό). Να τον «θωρακίσει» με μεταφορές που μπορεί να ανταποκριθεί .

• Μαζικές μεταφορές επιβατών σε ώρες αιχμής για διαπεριφερειακά δρομολόγια,

• Προαστιακός,

• Συνδυασμένες μεταφορές με τα ΚΤΕΛ,

• Μαζικές μεταφορές επικινδύνων υλικών σε μεγάλες αποστάσεις,

• Μεταφορές containers στην ΠΑΘΕ,

• Διαμετακομιστικές μεταφορές,

• Αποτροπή εισόδου φορτηγών γειτονικών χωρών με θέσπιση αντικινήτρων (διόδια-ελέγχους).

Όσο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, τόσο τα χρέη του σιδηροδρόμου θα διογκώνονται. Τοποθετώντας τις διοικήσεις, δεν τις έλεγξε ποτέ για τις επιδόσεις των. Το 1997 η πολιτεία ανέλαβε τα χρέη, υποχρεώσεις της κατά το μεγαλύτερο μέρος [Υποδομή – ΥΔΥ (υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας)]. Το 2003 τα χρέη ξαναδημιουργήθηκαν , έφτασαν στα 3 δις ευρώ και το 2010 κοντά στα 11 δις. Οι διοικήσεις ερχόταν και έφευγαν και τα χρέη μεγάλωναν. Από το 1993 ως το 1999 σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης ήταν και υπουργοί μεταφορών. Δεν έβλεπαν την κατάσταση; Τότε ή τώρα είχαν δίκαιο; Το μέγεθος του χρέους, τους τρομάζει ; Με τις περικοπές μισθών και τις εργασιακές σχέσεις απλώς θα μικρύνουν το χρέος (νομίζουν), που θα ξαναδημιουργηθεί λόγω της ανικανότητας να δουν το πρόβλημα. Ποτέ δεν το είδαν. Η πολιτεία οφείλει να συστήσει ένα σύστημα μεταφορών (όχι μόνο σιδηροδρόμων) που να είναι βιώσιμο όχι μόνο από πλευράς οικονομικής, όσο και από πλευράς κοινωνικής και περιβαλλοντικής.

Οι λέξεις που πρωτοστατούν στο σ.ν. είναι :

Αναδιάρθρωση ενός συστήματος επιτυγχάνεται όταν έχουν προσδιορισθεί τα προβλήματα – ελαττώματα που το οδήγησαν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση (σημερινό τέλμα) και προτείνονται εφικτές λύσεις. Τα χαρακτηριστικά της αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι ξεκάθαρα και κατανοητά, να λύνει τα προβλήματα του παρελθόντος, να μην παράγει νέα, να καταργεί αγκυλώσεις, να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και να προβλέπει τις ανάγκες του μέλλοντος.
Εξυγίανση είναι η πορεία του συστήματος προς την ανάπτυξη εφόσον έχει υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση. Είναι μια δυναμική πορεία προς τα εμπρός. Γνωρίσματά της είναι λειτουργικά και οικονομικά με κύριο χαρακτηριστικό την οπτική τοποθέτηση του «παρατηρητή».
Ανάπτυξη είναι η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέσα από χρονικά και λειτουργικά πλαίσια. Οι στόχοι της ανάπτυξης οφείλουν να είναι πραγματοποιήσιμοι, προγραμματισμένοι, μετρήσιμοι και τέλος χρήσιμοι εκεί όπου απευθύνονται.

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ σ.ν. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ;

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ (ίδιες εταιρείες με τις ίδιες αρμοδιότητες) ;

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ (το πρόβλημα είναι το μισθολόγιο, οι συλλογικές συμβάσεις και οι εργασιακές σχέσεις) ;

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (με ποιο τρόπο το 2% θα γίνει ~15% του μεταφορικού έργου) ;

Νένος Νενόπουλος



ΠΟΣ «Η κήρυξη ΛΟΚ ΑΟΥΤ είναι παράνομη, δεν θα καρποφορήσει, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών προκήρυξε, δια μέσω των Σωματείων μελών της, πρόγραμμα κινητοποιήσεων για σήμερα Δευτέρα 27/9/2010 και αύριο Τρίτη 28/9/2010, τρίωρες στάσεις εργασίας επαναλαμβανόμενες ανά βάρδια και τις ώρες 06.00’ – 09.00’, 14.00’-17.00’, και 21.00’-24.00’. Και για την Τετάρτη 29/9/2010 μία 5ωρη στάση εργασίας από 12.00’ – 17.00’.
Οι διοικήσεις των εταιρειών ΕΔΙΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατήργησαν όλα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών κηρύσσοντας ένα ιδιότυπο ΛΟΚ ΑΟΥΤ. Επειδή κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αλλάξαμε το πρόγραμμα δράσης μας και τις στάσεις εργασίας τις μετατρέψαμε σε 24ωρες απεργίες, πράγμα το οποίο δεν ισχύει, επιβεβαιώνουμε ότι το πρόγραμμα δράσης μας είναι αυτό το οποίο έχουμε προκηρύξει και σας έχει αποσταλεί ως Δελτίο Τύπου στις 15/9/2010. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ανάγονται στη δράση των διορισμένων αρεστών διοικήσεων των εταιρειών οι οποίες προσπαθούν τα λάθη και τις ευθύνες τους να τις ρίξουν στην Ομοσπονδία μας και στους εργαζόμενους.  Η προσπάθειά τους να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου μιας και η κήρυξη ΛΟΚ ΑΟΥΤ είναι παράνομη, δεν θα καρποφορήσει, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.









Στο περιθώριο βάζουν οι εργαζόμενοι την διοίκηση της ΓΣΕΕ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου, στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι βιβλιουπάλληλοι και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν την Τεταρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κοτζιά

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου για το ζήτημα των γενικών απεργιών και του αν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στο μνημόνιο, η "Επιτροπή Αλληλεγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων Συνδικάτων" τονίζει τα εξής: Το προηγούμενο εξάμηνο η ηγεσία της ΓΣΕΕ είχε προσπαθήσει να κινηθεί με την ίδια συμβιβαστική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνάμε ότι Δεκέμβριος του 2009 ήταν η πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες που η ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να καλέσουν απεργιακή κινητοποίηση για τον προϋπολογισμό, προφανώς δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν σκόπευαν να αντιπαρατεθούν με τις επιλογές της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα τους διέψευσε παταγωδώς. Στις 17 Δεκεμβρίου δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες απέργησαν στην πρώτη πανεργατική απεργία οργανωμένη «από τα κάτω». Και στη συνέχεια ο κ. Παναγόπουλος αναγκάστηκε να προχωρήσει κάτω από την πίεση των εργαζόμενων σε 6 πανεργατικές απεργίες ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την απεργία στις 5 Μάη την μεγαλύτερη πανεργατική κινητοποίηση της μεταπολίτευσης.
Από τα κάτω
Σήμερα μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να λέει ξανά ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία όμως στις 29 Σεπτεμβρίου, οργανώνεται απεργία: Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι βιβλιουπάλληλοι και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κοτζιά, προχωρούν σε μια δεύτερη πανεργατική απεργία οργανωμένη «από τα κάτω».  Καλούμε κάθε εργαζόμενο κάθε σωματείο και Ομοσπονδία να στηρίξει την απεργία στις 29 του Σεπτέμβρη για να δώσουμε το μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κύριο Παναγόπουλο ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν συμβιβαστεί αλλά συνεχίζουν απεργιακά, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, για να μην περάσουν τα μέτρα του μνημονίου «αναθεωρημένου» και «παρωχημένου». Γιατί μπορεί για τον κύριο Παναγόπουλο να μην υπάρχει εναλλακτική λύση αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στην τρόικα, το ΔΝΤ, της ΕΕ και την ΕΚΤ υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στις απεργίες και τους αγώνες που δεν υπάρχουν στον δικό του «σχεδιασμό» αλλά αναπτύσσονται καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς.
* Να διαγραφεί τώρα το χρέος της χώρας στους τραπεζίτες γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σώσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας.
* Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα φυγής κεφαλαίων.
* Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, το χρηματιστήριο, η εκκλησία και οι τράπεζες.
* Να απαγορευτούν οι απολύσεις με νόμο.
«Ημερησία»

Αύριο συζητείται η μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΣ που κατέθεσε στην δικαιοσύνη τον περασμένο Ιούνιο.

Αύριο εκπρόσωποι του Προεδρείου της Π.Ο.Σ., θα καταθέσουν στην αρμόδια Πταισματοδίκη στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Π.Ο.Σ. στις 14/6/2010 για την κατασπατάληση των επενδύσεων και την κακοδιαχείριση στον Ο.Σ.Ε. υπενθυμίζεται ότι η Μηνυτήρια αναφορά στρέφονταν κατά παντός υπευθύνου για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens . Συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ΠΟΣ, ζητήματα παραίτησης του ΟΣΕ από ρήτρες, τις συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία, επενδύσεις έργων ΠΑΘΕΠ, καθυστερήσεις έργων, αμοιβές συμβούλων και παραχωρήσεις - καταπατήσεις ακινήτων. Σύμφωνα με την ΠΟΣ, «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τα παραπάνω θέματα ότι έχουν τελεστεί σοβαρά και αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα σε βάρος του ΟΣΕ Α. Ε., της ΕΔΙΣΥ Α. Ε., της ΕΡΓΟΣΕ Α. Ε., της ΓΑΙΑΟΣΕ Α. Ε., της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α. Ε., αλλά και του ελληνικού Δημοσίου.




Αγωνιστικό μήνυμα της ΠΟΣ προς εργαζομένους σιδηροδρομικούς.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους σιδηροδρομικούς που, παρά τις εκφοβιστικές και απεργοσπαστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, συνεχίζουν και αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στο ξεπούλημα των φιλέτων του, στην «απόλυση» 2352 συναδέλφων. Μαζί με τους εργαζόμενους στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, συνεχίζουμε τον αγώνα για
# Ενιαίο σύστημα δημόσιων μεταφορών
# Ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες εργασίας
# Ανάκληση των απολύσεων στο ΜΕΤΡΟ κ.α.
ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ
Το Προεδρείο της Π.Ο.Σ.

Κίνηση της διοίκησης του ΟΣΕ έπεσε στο κενό. Αμεση αντίδραση των συνδικάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΟΣΕ ζήτησε από τους εργαζόμενους τις ενδιάμεσες ώρες να μην εργαστούν ώστε να διαγραφούν παλαιότερα ρεπό που δεν έχουν πάρει και κανονικά θα έπρεπε να τους έχουν καταβληθεί. Η πληροφορία αυτή μόλις έγινε γνωστή στους εκπροσώπους των εργαζομένων αντέδρασαν άμεσα και η σκέψη αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κανονικά σήμερα, αύριο και την Τετάρτη.



Ξήλωσαν τα κάγκελα πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.




Πριν ένα χρόνο δόθηκε σε χρήση ο διαμορφωμένος προαύλιο χώρος στην βόρεια είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης επί της οδού Μαργαροπούλου και σήμερα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. τα κάγκελα που περικλείουν τον χώρο είναι ξηλωμένα. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ σύντομα να αποκαταστήσουν τις ζημιές γιατί εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους μεγάλους ανθρώπους όσο και για τα παιδιά, πέρα βέβαια από την αισθητική πλευρά του θέματος. Φωτογραφία από τον χώρο πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Κατεβαίνουν από το τρένο 2.351 εργαζόμενοι του ΟΣΕ


Οι ρυθμίσεις προβλέπουν μείωση προσωπικού μέσω μετατάξεων και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων
Μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Οργανισμού προβλέπει το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, το οποίο θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις υπόλοιπες ελλειμματικές ΔΕΚΟ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, δείχνει την... έξοδο σε 2.351 εργαζομένους μέσω μετατάξεων και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων όσων έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των περίπου 6.050 απασχολουμένων στον Οργανισμό, περίπου 1.000 θα συνταξιοδοτηθούν και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα, ενώ στον σιδηρόδρομο θα συνεχίσουν να εργάζονται περί τους 3.700. Το νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά τον εργασιακό χάρτη στον ΟΣΕ, καθώς καταργεί τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί «αγκάθι» για τους εργαζομένους, δεδομένου ότι μεταξύ άλλων ο Κανονισμός προβλέπει και τη μονιμότητα του τακτικού προσωπικού του Οργανισμού. Παράλληλα καταργούνται όλοι οι επιμέρους ισχύοντες κανονισμοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα και διέπουν εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις. Οι υφιστάμενοι κανονισμοί θα αντικατασταθούν από διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών και του αντιπροσωπευτικού σωματείου εργαζομένων, οι οποίες ωστόσο οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα.  Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας με δήλωση του στο «Έθνος» εμφανίζεται, πάντως, καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τα εργασιακά: «Δεσμεύομαι και είμαι κατηγορηματικός ότι στους νέους αναθεωρημένους κανονισμούς προσωπικού θα προβλέπεται και η μονιμότητα του προσωπικού και η διατήρηση του ύψους των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας πως το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ δεν περιλαμβάνει απολύσεις εργαζομένων παρά τις έντονες πιέσεις της τρόικας. Ωστόσο, «ψαλίδι» προβλέπεται για τις δευτερεύουσες απολαβές, οι οποίες θα περικοπούν σημαντικά, όπως επίσης και τα επιδόματα και οι υπερωρίες, με στόχο οι δευτερεύουσες απολαβές να μην ξεπερνούν το 10% των τακτικών. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει επίσης δημιουργία σιδηροδρόμου με τέσσερις κατηγορίες δικτύου, αυξήσεις των εισιτηρίων, περικοπές δρομολογίων, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ταυτόχρονα προβλέπει τη μεταβίβαση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στο Δημόσιο πλην επιλεγμένων σταθμών, σε αντάλλαγμα της ανάληψης των χρεών του Οργανισμού προς το Δημόσιο ή τρίτους. Ως προς τα εισιτήρια, αυξήσεις θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου, δεδομένου ότι απελευθερώνεται το κόμιστρο, το οποίο θα διαμορφώνεται ελεύθερα από τις εταιρείες. Τα εισιτήρια αναμένεται να φτάσουν περίπου στο 80% των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ για αντίστοιχες διαδρομές, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν οι ατέλειες, τα μειωμένα εισιτήρια και οι ειδικές εκπτώσεις, οι οποίες στις εμπορευματικές μεταφορές συχνά ξεπερνούσαν και το 80%. Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια, θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, ζημιογόνες θεωρούνται όλες οι γραμμές. Στη δρομολογιακή πολιτική θα ακολουθηθεί εν πολλοίς το αεροπορικό μοντέλο, καθώς ορισμένα από αυτά θα χαρακτηριστούν άγονα και θα προβλέπεται ετήσια επιδότηση έως το 2013.
Χρέη 10,7 δισ.
Στα 1,2 δισ. οι ετήσιες ζημιές
 Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του ΟΣΕ αγγίζουν σήμερα τα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ετήσιες ζημιές του Ομίλου φτάνουν το 1,2 δισεκατομμύρια, με τον Ομιλο ΟΣΕ να έχει 933 εκατομμύρια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 231 εκατομμύρια.
 Η αναλογία χρέους ανά πολίτη αγγίζει τα 1.000 ευρώ.
1.350 μετατάξεις
Στόχος η μείωση 20% του κόστους μισθοδοσίας
Περίπου 1.350 μετατάξεις, με προτεραιότητα στις εθελοντικές, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών για τον ΟΣΕ, προκειμένου να μειώσει το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας που φτάνει τα 387 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του κόστους σε ποσοστό 20%, η οποία θα επιτευχθεί τόσο από τη συρρίκνωση του προσωπικού όσο και από τις περικοπές επιδομάτων και υπερωριακών αμοιβών.
Στο σχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι οι μετατάξεις έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και αν οι εργαζόμενοι που μετατάσσονται δεν παρουσιαστούν εντός 15 ημερών για ανάληψη υπηρεσίας στον φορέα υποδοχής, ουσιαστικά θα απολύονται χωρίς αποζημίωση, καθώς θα θεωρείται ότι κατήγγειλαν οι ίδιοι τη σύμβασή τους. Αναλυτικά, το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μειωθεί κατά 45% και του ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ κατά 37%.
Το πλεονάζον προσωπικό κάθε εταιρείας θα μεταφερθεί σε φορέα υποδοχής, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες θέσεις για τους μετατασσόμενους υπαλλήλους. Στην περίπτωση που αρκετοί ενδιαφερόμενοι διεκδικούν την ίδια θέση, προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους το δηλώσουν εθελοντικά, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στη συνέχεια σε όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια (άγαμοι, χήροι, διαζευγμένοι, πολύτεκνοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία ή μεγαλύτερο τίτλο σπουδών). Από την εταιρεία λειτουργίας, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα αποχωρήσουν 751 εργαζόμενοι (120 από τον τομέα έλξης, 380 από τη σιδηροδρομική κίνηση, 30 από τις οδικές μεταφορές, 140 διοικητικοί και 81 ζυγιστές και φορτωτές), ενώ από τον ΟΣΕ θα φύγουν 1.600 (520 από τη σχεδίαση και διαχείριση δικτύου και εγκαταστάσεων, 380 από τη συντήρηση τροχαίου υλικού, 330 από τον τομέα διαχείρισης κυκλοφορίας και 370 διοικητικοί).

«Σ.Ν» Τίποτα νεώτερο δεν κομίζει το δημοσίευμα τους «Έθνους». Χιλιοειπωμένες ιστορίες που το μόνο που κάνουν είναι να εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους σιδηροδρομικούς και να εντείνουν την αβεβαιότητα των εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται.





Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ

Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από 27 έως και 29 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οι στάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 6 ως τις 9 το πρωί, από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα και από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί 5ωρη στάση από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των στάσεων δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια του Προαστιακού, αλλά ούτε και τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο.
Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν στο σύνολό του το σχέδιο Νόμου που αποτελεί την ταφόπλακα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης και εξυγίανσης των εταιρειών του Ομίλου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα μέτρα της Κυβέρνησης. Η κατάρρευση του σιδηροδρομικού συστήματος της χώρας και η πώληση του έναντι πινακίου φακής είναι προ των πυλών. Καλούν τον Υπουργό Μεταφορών και την Κυβέρνηση να αποσύρουν άμεσα το νομοσχέδιο.



Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Φουρνέλο στα εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΚΟ

Σε θέση “μηχανοδηγού” βάζουν το νομοσχέδιο του ΟΣΕ κυβέρνηση και τρόικα, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς ιστορικών εργασιακών ανατροπών στον χώρο των ΔΕΚΟ. Το Μαξίμου ευελπιστεί με τα σχέδια του αυτά να βάλει φουρνέλο στα θεμέλια του ευρύτεροι δημόσιου τομέα και να τινάξει στον αέρα το προστατευτικό τείχος του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Πλαίσιο αναφοράς αναμένεται να αποτελέσει το νομοσχέδιο του ΟΣΕ και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ το αμέσως προσεχές διάστημα. Πέρα από την κατάργηση δρομολογίων, την αύξηση εισιτηρίων, την εκποίηση “φιλέτων” του Οργανισμού, την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις μετατάξεις και τη συνταξιοδότηση προσωπικού, το νομοσχέδιο, αποδομεί παράλληλα το εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο των απολύσεων. Συγκεκριμένα προβλέπει την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) στον ΟΣΕ και όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί. Αυτό συνιστά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλη, “όχι απλώς άρση της μονιμότητας των εργαζομένων, αλλά κατάργηση του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων και νέες διαπραγματεύσεις εκ του μηδενός”. Όπως τόνισε στην "Αυγή" της Κυριακής ο Γ. Γαβρίλης, “μέσα από την κατάργηση των ΣΣΕ και του ΓΕΚΑΠ επιδιώκουν την απορρύθμιση του εργασιακού στάτους και προωθούν εργασιακές σχέσεις βάσει του νόμου 3429, δηλαδή ελαστικοποίηση χρόνου εργασίας, ενοικίαση εργαζομένων, περικοπές μισθών, αμοιβές στο ύψος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης -χωρίς επιδόματα κ.λπ.-, απολύσεις και ούτω καθεξής”. Ιδιαίτερο επίσης είναι το χωρίο στο νομοσχέδιο του ΟΣΕ που αφορά το θέμα των μετατάξεων και το οποίο αναφέρει πως όσοι εκ των εργαζομένων οι οποίοι μετατάσσονται δεν παρουσιαστούν εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς τους στη νέα υπηρεσία θα θεωρείται ότι κατήγγειλαν οι ίδιοι τη σύμβασή τους και θα απολύονται άνευ αποζημίωσης. Σε τροχιά... ΟΣΕ μπήκε ήδη και ο ΟΤΕ, καθώς η Deutche Telekom έχει βάλει στο στόχαστρό της την εργασιακή μονιμότητα. Οι Γερμανοί διά του προέδρου του Οργανισμού Π. Βουρλούμη επιδιώκουν τη μείωση του εργασιακού κόστους, το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ελεύθερες απολύσεις και διαπραγμάτευση του ύψους των αποζημιώσεων από μηδενική βάση, καθώς και περικοπές μισθών και επιδομάτων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι, με το όπλο παρά πόδα, φαίνονται αποφασισμένοι να μην πετάξουν στα σκουπίδια κατακτήσεις δεκαετιών. Όλα προμηνύουν ότι έρχεται καυτός εργατικός χειμώνας. Μένει να δούμε αν θα είναι Δεκέμβρης.
Ζαγάρας Κ. «Αυγή»