Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ασυνείδητοι έκοψαν καλώδιο με αποτέλεσμα να κινδυνέψει αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.


Για μια ακόμη φορά άγνωστοι έκοψαν καλώδιο της σιδηροδρομικής γραμμής με αποτέλεσμα η αμαξοστοιχία 500 με 250 επιβάτες να πρόσκρουση επάνω στο καλώδιο και να τραυματιστεί ελαφρά ευτυχώς ο μηχανοδηγός του τρένου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Νίκος Κιουτσούκης το φαινόμενο της κλοπής καλωδίων και υλικών του ΟΣΕ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ευχές του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα.


ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ,
ΕΙΡΗΝΗ & ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

Τα «Σ.Ν» ευχαριστούν θερμά τον κ. Τσιόκα
Για τις ευχές και την εικόνα της Αναστάσεως

Μειωμένο κατά 30% έλαβαν το δώρο του Πάσχα οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ ενώ μειώσει κατά 7% είχαν στην προκαταβολή του Απριλίου.

Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ ένιωσαν πραγματικά τι θα πει μείωση μισθού και δώρου του Πάσχα. Ιδιαιτέρα το ένιωσαν πιο σκληρά εκείνοι που είναι χαμηλόμισθοι και οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι γι’ αυτούς ιδιαιτέρα αυξημένες. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μέτρο της οριζόντιας μείωσης των μισθών με το ίδιο ποσοστό είναι άδικο και αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Κυβέρνηση.


Στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη τελέστηκε το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.

Το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου τελείται εδώ και 43χρόνια από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ στο εργοστάσιο οχημάτων Θεσσαλονίκης, στην Μενεμένη, κάθε χρόνο την Μεγάλη Τετάρτη. Το μυστήριο τέλεσε και σήμερα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας με την συμμετοχή ιερέων της μητροπόλεως. Ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε στο μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου και την σημασία του. Ο σεβασμιότατος εξήρε την θρησκευτική πίστη των εργαζομένων . Την τελετή παρακολουθήσαν με μεγάλη κατάνυξη πλήθος εργαζομένων, πολύ επίσημη και κάτοικοι της περιοχής. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Μενεμένης κ.κ Λ. Κυρίζογλου και Γ. Ακτσελής, οι βουλευτές κ.κ. Κ. Γκιουλέκας, και Α. Κολοκοτρώνης ο πρώην υπουργός κ. Γ. Ορφανός, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» κ. Σ. Παπαθεμελής ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης ο πολιτευτής κ. Α. Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Καζαντζίδης, πρόεδρος των φίλων του σιδηροδρόμου κ. Ε. Κοντόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος του ΣΣΒΕ κ. Π. Πουρλιάκας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων κ. Κ. Περγαντόπουλος, πρώην δήμαρχος του Κιλκίς και Ιατρός του ΟΣΕ κ. Α. Αμανατίδη, καθώς και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ. Του καλεσμένους υποδέθηκε ο προϊστάμενος του Εργοστασίου αρχιμηχανικός κ. Χρόνης Ευάγγελος. Αίσθηση προκάλεσε στους εργαζόμενους του ΟΣΕ η απουσία κυβερνητικών Βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ.
Κάντε κλικ πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση.








Σήμερα στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ τελέστηκε το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Αναλυτικό ρεπορτάζ και εικόνες αργότερα

Με μειωμένες βάρδιες προσωπικού θα λειτουργήσουν οι εμπορικοί σταθμοί Θεσσαλονίκης.

Ο εμπορικός σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης και ο σταθμός Διαλογής στο Κορδελιό θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό τις ημέρες του Πάσχα. Ειδικότερα, στον εμπορικό σταθμό θα εργαστεί μια πρωινή βάρδια της μέρες Μ. Παρασκευή, Μ. Σαββάτο, την Κυριακή του Πάσχα καθώς και την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα οι υπόλοιπες βάρδιες καταργούνται. Στον σταθμό Διαλογής θα εργαστούν δυο βάρδιες ενώ καταργείται η νυχτερινή βάρδια. Συγκεκριμένα δεν θα εργαστεί η νυκτερινή βάρδια, την Μ. Πέμπτη, την Μ. Παρασκευή το Μ. Σάββατο και την ημέρα του Πάσχα . Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι αλλαγές στο καθεστώς εργασίας την τελευταία στιγμή αλλάζουν άρδην τον οικογενειακό προγραμματισμό. «θα μπορούσε η υπηρεσία να μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις άδειες μας τις ημέρες του Πάσχα» τονίζουν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με το θέμα οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους τους συνδικαλιστές.

Θέμα χρόνου η είσοδος ιδιωτών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ζήτημα χρόνου είναι η είσοδος ιδιωτών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς, βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και οι επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές απελευθερώνονται πλήρως σε δύο χρόνια. Ηδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται στην αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο η εταιρεία, η οποία έχει συσσωρεύσει ζημίες ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, να καταστεί βιώσιμη. Το ζήτημα της εξέτασης εισόδου στρατηγικού συμμάχου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραδέχτηκε και ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Σηφουνάκης, σε δηλώσεις του σε ραδιοσταθμό (Θέμα 9,89). Ο στρατηγικός σύμμαχος θα αναζητηθεί μεταξύ γαλλικού, γερμανικού και βελγικού σιδηροδρόμου, καθώς στις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο είναι να πρόκειται για ευρωπαϊκή εταιρεία με μεγάλη σιδηροδρομική εμπειρία.
Σχέδιο για ΟΣΕ
Η λύση αυτή θα περιλαμβάνεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΣΕ, ενώ η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης του Οργανισμού που θα ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού. Ουσιαστικά ο σύμμαχος που τελικώς θα επιλεγεί, δεδομένης και της απελευθέρωσης, θα μπορεί να μισθώνει τη χρήση των γραμμών του ΟΣΕ από την εταιρεία διαχείρισης της υποδομής, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα επιλέξει να κινήσει τα τρένα του στις γραμμές-"φιλέτα" του δικτύου και συγκεκριμένα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Οσον αφορά τον Προαστιακό, για τον οποίο δεν ισχύει υποχρέωση απελευθέρωσης, οι ενδεχόμενες επεκτάσεις θα γίνουν είτε με συγχρηματοδότηση ή μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων ή με ίδιους πόρους ανάλογα με την πορεία της εταιρείας. Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ θεωρείται μάλλον απίθανο, δεδομένου ότι τα συσσωρευμένα χρέη του Οργανισμού που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ δεν αποτελούν πόλο έλξης για επενδυτές. Αλλωστε, και η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία τέτοια λύση, καθώς ο ίδιος ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, έχει ξεκαθαρίσει πως στον ΟΣΕ δεν θα ακολουθηθεί λύση στη λογική της εκποίησης. "Συζητάμε το ζήτημα της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας για το κομμάτι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία θα πρέπει να έχει αντίστοιχη εμπειρία, προκειμένου να επιτευχθούν η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να είναι βιώσιμη στον ανταγωνισμό", σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Χάρης Τσιόκας.
«Εθνος»



Σήμερα η τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Μενεμένη.

Την καθιερωμένη τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ για 43η χρονιά στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Μενεμένη ώρα 13 μ.μ. Την τελετή προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και στελέχη του οργανισμού σιδηροδρόμων Ελλάδος. Το Ιερό Ευχέλαιο θα τελεστεί από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Daimler

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Daimler, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος. Ο κ. Σακελλάκος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με χρηματισμό αξιωματούχων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα από την εταιρεία, προκειμένου αυτή να προτιμάται σε διαγωνισμούς, ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Αδάμης θα μελετήσει τα στοιχεία και θα εξακριβώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας. Η Daimler είναι βασικός προμηθευτής του ελληνικού Δημοσίου, καθώς μέσω της Mercedes ή της Atranz παρέχει στο Δημόσιο από πολυτελή αυτοκίνητα (για υπουργική ή βουλευτική χρήση) μέχρι στρατιωτικά οχήματα, φορτηγά, απορριμματοφόρα, πυροσβεστικά, αλλά και ασθενοφόρα. Η συνεργασία με την Ελλάδα ξεκίνησε το 1995, όταν ο ΟΣΕ αγόρασε σταδιακά μέχρι το 2003 36 ντιζελομηχανές, σε αρκετά «τσουχτερή» τιμή. Ο ΟΣΕ τότε είχε υποστηρίξει ότι η αυξημένη τιμή οφειλόταν στο γεγονός ότι οι επίμαχες ντιζελομηχανές ήταν ειδικής προδιαγραφής, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να μετατραπούν σε ηλεκρομηχανές. Επίσης, σταθερός πελάτης της Daimler είναι και η ΕΘΕΛ (λεωφορεία).



Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μείωση προσωπικού στο σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης σχεδιάζει για τις ημέρες του Πάσχα ο ΟΣΕ.

Προκαταρκτική εξέταση για τo σκάνδαλο Daimler διέταξε ο εισαγγελέας

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Daimler διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος, ύστερα από δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν η εταιρεία δωροδοκούσε αξιωματούχους, προκειμένου να της αναθέτουν διαγωνισμούς.



Το Χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ θα ανακοινώσει στο τέλος Απριλίου ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Απριλίου. Στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού προβλέπεται, στο σκέλος που αφορά διαχείριση του προσωπικού, την μείωση του προσωπικού κατά 3000 εργαζόμενους, από τους οποίους 1500 αφορά αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια αλλά παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία λόγο μεγάλων αμοιβών, υπερωριών, πληρωμές αναπαύσεων και αδειών καθώς και εξαιρέσιμων, οι όποιοι θα αναγκαστούν να υποβάλουν την παραίτηση τους αφού θα εκλείψουν τα κίνητρα παραμονής τους. 1500 εργαζόμενοι θα μεταγάγουν σε άλλες υπηρεσίες. ΟΣΕ επίσης ως ιδιοκτήτης των υποδομών του θα επιδίωξη συνύπαρξη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλων ιδιωτικών μεταφορικών εταιριών με την καταβολή μισθωμάτων χρήσης των υποδομών του, εν οψι και της απελευθέρωσης των μεταφορών.

Αύριο Μ. Τετάρτη πραγματοποιείτε η τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Μενεμένη.

Την καθιερωμένη τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ για 43η χρονιά στο εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Μενεμένη την Μ. Τετάρτη και ώρα 13 μ.μ. Την τελετή προσκλήθηκαν να την παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των εργαζομένων καθώς και στελέχη του οργανισμού σιδηροδρόμων Ελλάδος. Το Ιερό Ευχέλαιο θα τελεστεί από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Σήμερα στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ.

Τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν σημερα οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ. Οι στάσεις είναι προγραμματισμένες για τις 06.00 - 09.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 24.00. Οι μηχανοδηγοί αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.



Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διαδρομές στο βουνό των Κενταύρων με τον «Μουτζούρη» του Πηλίου.


Τα δρομολόγια του «Τρένου του Πηλίου» ξεκινούν φέτος νωρίτερα λόγω της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, το Τρένο του Πηλίου θα πραγματοποιήσει δρομολόγια τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η μαγευτική διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές του Πηλίου, διάρκειας μιας περίπου ώρας, δίνει την ευκαιρία στον επιβάτη να περιπλανηθεί στον ορεινό όγκο του Πηλίου ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και παραδοσιακούς οικισμούς απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ονειρική θέα από την κορυφή του βουνού προς τον Παγασητικό. Τα «Σιδηροδρομικα Νέα» πραγματοποίησαν οδοιπορικό το 2007 στο βουνό των κενταύρων με το τρενάκι του Πηλίου και οι εντυπώσεις ήταν μοναδικές. Γράφαμε τότε στα «Σ.Ν» με τίτλο:
Γνωρίστε την Ελλάδα με το τρένο. Μοναδική εμπειρία το ταξίδι με το τραινάκι του Πηλίου και συνεχίζαμε. Γνωρίστε και θαυμάστε τις ομορφιές της Ελλάδας ταξιδεύοντας με το τραίνο» θα μπορούσε να είναι η διαφημιστική καμπάνια για τις φετινές καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Η χώρα μας διαθέτει ομορφιές μοναδικές που γοητεύουν τον επισκέπτη. Μια τέτοια περιοχή που σε συναρπάζει είναι και αυτή του Πηλίου αν συνδυαστεί μάλιστα και με ένα ταξίδι με το πλέον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο τραινάκι του Πηλίου. Τότε είναι βέβαιο ότι θα έχει ο επισκέπτης μια μοναδική εμπειρία που θα του είναι αξέχαστη για πολλά χρόνια. .Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ των «Σ.Ν» επισκεφθήκαμε το Πήλιο και ταξιδέψαμε με το τραινάκι του Πηλίου και νιώσαμε δέος από την μορφιά του τοπίου. Σταθμός αφετηρίας μας τα Άνω Λεχώνια. Το τραινάκι έτοιμο στις γραμμές με την ελκτική μηχανή των διακοσίων και πλέον ίππων έχει προσδέσει στα βαγόνια και είναι έτοιμη να σύρει τα τέσσερα βαγόνια του συρμού που είναι ανακατασκευασμένα, όπως ήταν τα αυθεντικά ξύλινα βαγόνια όταν πρωτοξεκίνησε το τραινάκι του Πηλίου. Κυριακή στις 11 το πρωί και ο χαρακτηριστικός ήχος της μηχανής δίνει το σύνθημα για το ξεκίνημα. Όλοι οι επιβάτες καθισμένοι έτοιμοι να απολαύσουν την μοναδικότητα αυτού του ταξιδιού. Οι υπεύθυνοι του τραίνου έχουν ήδη μοιράσει έντυπο υλικό στους επιβάτες που αναφέρεται στο τραινάκι και την διάδρομοι που θα ακολουθήσουν. Το τραινάκι μας ανηφορίζει στις καταπράσινες πλάγιες και κάτω καταπληκτική θεά βλέποντα προς τον Παγασητικό κόλπο. Οι επιβάτες κρεμασμένοι στα παράθυρα και στα μπαλκονάκια των βαγονιών δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν το τοπίο και να το αποθανατίζουν με τις φωτογραφικές μηχανές και τις βιντεοκάμερες τους. Το ταξίδι μας συνεχίζεται οι καταπράσινοι ελαιώνες δίνουν για λίγο την θέση τους στα κατάφυτα από πανύψηλα πλατάνια την θέση τους. Τα πέτρινα γεφύρια των φαραγγιών είναι εκπληκτικής μορφιάς και υψηλής τεχνικής κατασκευής. Το πιο όμορφο από τα γεφύρια είναι αυτό του Καλορρέματος με τα πέντε της τόξα που σε γοητεύει. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη που βρίσκεται πάνω στο δασωμένο φαράγγι λίγο πριν την είσοδο του τραίνου στο σταθμό των Μηλιών. Για λίγο το ταξίδι μας διακόπτεται για μια ανάπαυλα δέκα πέντε λεπτών στον σταθμό της Άνω Γατζέα και το σκηνικό της ομορφιάς του τοπίου δεν αλλάζει. Μετά από μια ώρα διαδρομής αντικρίζουμε μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στις πλάγιες του βουνού της γνωστές σε όλους ιστορικές Μηλιές του Πηλίου. Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι δύσκολο να περιγραφεί, τα πανύψηλα πλατάνια δεσπόζουν του χώρου, τα γάργαρα νερά με το πέσιμο τους σαν μικρή καταρράκτες δημιουργούν ήχους μουσικής ορχήστρας. Τοπίο μοναδικό και σαγηνευτικό. Οι ταξιδιώτες μετά την άφιξη στον σταθμό στις Μηλιές έχουν την δυνατότητα μέχρι την ώρα της επιστροφής τους που είναι στις 4 το απόγευμα , να επισκεφθούν την πλατεία του χωριού και να γευματίσουν στις ταβέρνες κάτω από την δροσιά των πλατάνων. Θα είναι παράληψη για το επισκέπτη αν δεν επωφεληθεί της ευκαιρίας να επισκεφτεί την Βιβλιοθήκη και το τοπικό μουσείο του χωριού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η επίσκεψη στον δισυπόστατο Ιερό ναό των ταξιαρχών και των Αγίων Πάντων. Η ιστορία αυτής της εκκλησίας που ξεκινά περίπου πριν από πεντακόσια χρόνια έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Πρώτα η ακουστική της. Στους 12 τρούλους του ναού στην οροφή του είναι κρυμμένα 48 πιθάρια που λειτουργούν ως μεγαφωνική εγκατάσταση. Στο πάτωμα της εκκλησίας υπάρχουν συγκοινωνούντα πηγάδια τόσο για την αποφυγή υγρασίας όσο και την ενίσχυση της ακουστικής. Το τέμπλο είναι εξαιρετικής τεχνικής κατασκευής και τα ξύλινα τεχνουργήματα είναι επενδυμένα με φύλλα χρυσού. Στον προθάλαμο της εκκλησίας υπάρχει ο ζωδιακός κύκλος που αναφέρεται όπως μας είπε ο κυρ Μιχάλης στον κύκλο της ζωής και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε στα μέσα ενημέρωσης. Το ταξίδι μας έγινε ακόμα πιο όμορφο από την εξυπηρέτηση που πρόσφεραν στους ταξιδιώτες οι άνθρωποι του ΟΣΕ. Ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Στέλιος και ο Φιλάρετος που κάθε φορά που χρειάζονταν να μετακινηθεί από βαγόνι σε βαγόνι έκανε σκαλωμαρία η αν θέλετε κάτι από ταινία Φαρ Γουέστ. Το ταξίδι είναι διάρκειας μιας ώρας και τριάντα λεπτών με διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών στην Άνω Γατζέα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το τραινάκι ξεκίνησε η κατασκευή του το 1892 και ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις μέχρι το 1903. Η πρώτη φάση αφορούσε το τμήμα Βόλου – Άνω Λεχώνια και εγκαινιάσθηκε το 1895 το οποίο εξυπηρετούσε και αστικές ανάγκες και η δεύτερη φάση Άνω Λεχώνια – Μηλιές μήκους 15 χιλιομέτρων και το πλάτος της γραμμής είναι 60 εκατοστά. Η ταχύτητα του τραίνου είναι από 15 έως 17 χιλιόμετρα την ώρα. Το τραινάκι, που είχε διακοπεί το 1971 άρχισε να επαναλειτουργεί από το 1996 ως Μουσειακός Σιδηρόδρομος. Η κυκλοφορία του ξεκινά από τα μέσα Απριλίου και διαρκεί ως το τέλος Οκτωβρίου.
Το τρένο του Πηλίου αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια στις 11:00 και από τις Μηλιές στις 16:20. Για περισσότερες πληροφορίες και για προέκδοση εισιτηρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό Γραφείο του Τρένου του Πηλίου, Ιάσωνος 17 στο Βόλο και στο τηλέφωνο 24210 28 555. Φωτογραφικά στιγμιότυπα αρχείου.



Καλά είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του σιδηροδρομικού Γιώργου Λιζάρδου ο όποιος νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη εν ώρα εργασίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής.

Διπλή επίθεση στο μετρό της Μόσχας

Τουλάχιστον 38 νεκροί και 64 τραυματίες, μεταξύ αυτών αρκετά παιδιά, είναι ο έως στιγμής τραγικός απολογισμός των δύο διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας. Εκπρόσωπος του υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε ότι στους νεκρούς δεν υπολογίζονται οι δύο γυναίκες καμικάζι που – καθ' όλες τις ενδείξεις – ευθύνονται για τις εκρήξεις. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 07:56 στη στάση «Λιουμπιάνκα», όπου βρίσκεται το κεντρικό κτήριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), διαδόχου της KGB, και 45 λεπτά αργότερα στη στάση «Παρκ Κουλτούρι», όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» και το δορυφορικό δίκτυο «Russia Today». Οι δύο στάσεις απέχουν περίπου ένα και τρία χιλιόμετρα αντιστοίχως από το Κρεμλίνο και την Κρατική Δούμα και βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή του μετρό, μια από τις πλέον πολυσύχναστες και κεντρικές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, όταν περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι και σπουδαστές, κατευθύνονταν στους τόπους εργασίας τους και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που εδρεύουν στην περιοχή. Όπως επισήμως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν από δύο γυναίκες -καμικάζι στο δεύτερο και τρίτο βαγόνι, τη στιγμή που οι συρμοί βρίσκονταν στην πλατφόρμα των σταθμών και γινόταν αποβίβαση - επιβίβαση επιβατών. Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, τα διαμελισμένα πτώματα των γυναικών έχουν εντοπιστεί στο σημείο των εκρήξεων, οδηγώντας τις υπηρεσίες να θεωρούν ως κυρίαρχη εκδοχή των επιθέσεων εκείνη της τρομοκρατίας, με αυτουργούς τις λεγόμενες «μαύρες χήρες» και πιθανότερους οργανωτές κάποιες από τις οργανώσεις Τσετσένων και ισλαμιστών τρομοκρατών, που συνεχίζουν να δρουν διεκδικώντας την αυτονόμηση τμημάτων του ρωσικού Βορείου Καυκάσου.



Ο “ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ” ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Τα δρομολόγια του “Τρένου του Πηλίου”, του γνωστού “Μουτζούρη” θα ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα, λόγω του Πάσχα. Δρομολόγια θα γίνουν τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, με αναχώρηση από τα Άνω Λεχώνια στις 11 π.μ. και από τις Μηλιές στις 4.20 μ.μ. Η μαγευτική διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές του Πηλίου, διάρκειας μιας ώρας, δίνει την ευκαιρία στον επιβάτη να περιπλανηθεί στον ορεινό όγκο του Πηλίου, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και παραδοσιακούς οικισμούς, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ονειρική θέα από την κορυφή του βουνού στον Παγασητικό. Πληροφορίες στο τηλ. 2421028555.
Φ.Κ.

Μεταβολές στα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγο στάσεων εργασίας

Μεταβολές επέρχονται στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, ύστερα από την εξαγγελία τρίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας της ΠΕΠΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης) για τις 30 Μαρτίου 2010 και για τις ώρες 06.00 - 09.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 00.00, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Αναλυτικότερα επέρχονται οι παρακάτω μεταβολές:
Α. ΣΤΙΣ 29-03-2010, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μεταξύ Αθήνας - Δικαίων - Αθήνας
Καταργείται το δρομολόγιο IC 75 στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Αθήνα και IC 74 στο τμήμα από Θεσσαλονίκη - Δίκαια.
2. Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας
α) Το δρομολόγιο 504 θα κυκλοφορήσει κανονικά, μαζί με τα οχήματα κατάκλισης προς Σόφια, τα οποία όμως θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ το δρομολόγιο 505 θα κυκλοφορήσει με την παραλαβή οχημάτων ΙΧ συνοδευόμενων, τα οποία θα εκφορτωθούν στο Σταθμό του Ρουφ μετά τη λήξη της πρώτης στάσης εργασίας.
β) Το δρομολόγιο 604 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τη Λάρισα, ενώ το δρομολόγιο 605 θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε όλη του τη διαδρομή.
γ) Το δρομολόγιο 614 καταργείται στη τμήμα Αλεξανδρούπολη - Δίκαια.
3. Μεταξύ Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας
Καταργείται το δρομολόγιο 2530.
4. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
Καταργείται το δρομολόγιο 757.
5. Διεθνή δρομολόγια
Το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) καταργείται στην ελληνική διαδρομή του και οι επιβάτες του στο τμήμα Ειδομένη - Θεσσαλονίκη θα μετακινηθούν με λεωφορεία.
Β. ΣΤΙΣ 30-03-2010, ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την ημέρα των στάσεων εργασίας καταργούνται όλα τα επιβατικά, διεθνή και εμπορικά δρομολόγια πλην των παρακάτω:
1. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης
1596, 1597, 1598, 1599, 2596, 2597
2. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας /Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
738, 739/740, 741
3. Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας
1574, 1575, 1576, 1577, 1582, 1583
4. Μεταξύ Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας
1530, 1540, 1541, 1543, 1545, 1552, 1557
5. Μεταξύ Καλαμάτας - Πάτρας - Καλαμάτας
20, 23
6. Μεταξύ Πύργου - Κατάκολου - Πύργου
1383, 1386, 3385, 3384, 3387, 3388
7. Μεταξύ Κατάκολου - Ολυμπίας - Κατάκολου
1386, 3387
8. Μεταξύ Διακοπτού - Καλαβρύτων - Διακοπτού
1332, 1333
9. Μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης - Καλαμάτας
7487, 7488, 7489, 7490, 7491, 7492, 7493, 7494, 8481, 8482, 8483, 8484, 8485, 8486
10. Μεταξύ Καλαμάτας - ΤΕΙ - Καλαμάτας
1495, 1497
11. Διεθνή δρομολόγια
463, 334, 335, ενώ για τα δρομολόγια 336 και 337 στο τμήμα Ειδομένη - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία.
12. Προαστιακός Αθήνας
Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4310, 4311, 4312, 4313, 4314, 4315, 4326, 4327, 4328, 4329
Στο τμήμα Αεροδρομίου - Λιοσίων κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4129 έως 4163 και 4193 έως 4219
Στο τμήμα Λιοσίων - Αεροδρομίου κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4126 έως 4160 και 4190 έως 4216.



Προβλήματα στις μετακινήσεις από τις στάσεις στον ΟΣΕ

Σοβαρά προβλήματα στα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό αναμένονται τη Μεγάλη Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας 06.00-09.00 το πρωί, 14.00-17.00 το απόγευμα και 21.00-12.00 το βράδυ.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο Χάρης Τσιόκας με μηχανοδηγούς…

Προσπάθεια να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ έκανε ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας. Ο κ. Τσιόκας συναντήθηκε χθες, σε καλό κλίμα, με το δ.σ. του σωματείου μηχανοδηγών, όπου διατύπωσε την άποψη ότι είναι θεμιτό να διεκδικούν τα αιτήματά του, αλλά, καθώς ο ΟΣΕ είναι ελλειμματικός αυτή την ώρα, τους κάλεσε να συμβάλλουν στην αναγέννηση του σιδηρόδρομου που επιχειρεί η κυβέρνηση. Επίσης τους ζήτησε να διευκολύνουν τους επιβάτες που θα μετακινηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και να μη στραφούν σε κινητοποιήσεων που θα υπονομεύσουν το έργο εξυπηρέτησής τους. Οι μηχανοδηγοί δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το ζήτημα των κινητοποιήσεων τους.
Φ.Κ. « Μακεδονία»

Οι σιδηροδρομικοί εύχονται στον συνάδελφο τους Γιώργο Λιζάρδο σύντομα να τελειώσει η περιπέτεια με την υγεία του.

Αναφορές και σχόλια του τύπου για τον ΟΣΕ.

• Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πολλούς τρόπους και μέσα από την απαξίωση του δημόσιου πλούτου για να δοθεί ευκολότερα και φτηνότερα στον ιδιώτη. Τα δασικά οικοσυστήματα είναι «φιλέτο» και συνεχώς απαξιώνονται. Αυτή η συνταγή εξάλλου ακολουθείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να τρέφεται και να μεγαλώνει η κερδοφορία της πλουτοκρατίας («Ολυμπιακή», ΟΣΕ, κ.ά.)…
«Ριζοσπάστης»
• AΛΛΟΣ ανακοινώθηκε, άλλος ανέλαβε. Το πρώτο φάουλ του Υπ. Υποδομών είναι γεγονός, καθώς τη θέση του δ/ντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ κατέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Ν. Ιωαννίδης και όχι ο αρχιτέκτων μηχανικός Κ. Μυγδάλης. Ο τελευταίος είχε ανακοινωθεί επίσημα στα μέσα Φεβρουαρίου. Όμως την πόρτα της Βουλής κατάφερε να περάσει, ο δ/νων σύμβουλος του ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος.
• Τώρα που τελείωσε αισίως το θέμα του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, μπορούμε να πούμε ελεύθερα μια δυο κουβέντες. Η Thyssenkrupp, λοιπόν, αφήνοντας κατά μέρος την αβελτηρία των πολιτικών μας, έκανε ανεπίτρεπτα λάθη. Όταν ανέλαβε τον Σκαραμαγκά, απέβαλε το τμήμα κατασκευής σιδηροδρομικού υλικού και δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις επισκευές εμπορικών πλοίων…
Isotimia.gr
• Όσον αφορά το πρώτο, κλειδί είναι η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού και των ελεγκτικών μηχανισμών (έχουν τα ίδια χάλια που είχαν πριν από πέντε μήνες). Αν αυτό επιτευχθεί, έσοδα θα εισπραχθούν παρά τη μείωση της κατανάλωσης. Με δεδομένο ότι στα 240 δισ. (επισήμου) ΑΕΠ αντιστοιχούν άλλα 70 δισ. ευρώ παραοικονομίας, είναι φανερά τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν. Αν, επίσης, αντιμετωπιστεί η σπατάλη στα νοσοκομεία, εξοικονομείται μία μονάδα του ΑΕΠ. Και αν αντιμετωπιστεί η σπατάλη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ΕΡΤ, στον ΟΣΕ και σε λοιπά ευαγή ιδρύματα, εξοικονομούνται άλλα τόσα.
«Καθημερινή»
• Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Υπογραμμίσαμε ότι, η επικείμενη λειτουργία του Εμπορευματικού Σταθμού του ΟΣΕ, στον Ασπρόπυργο, θα συμβάλλει δραστικά, σε νέα πληθυσμιακή έκρηξη, που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα διαμορφώσει για την πόλη μας, τις προσεχείς δεκαετίες, ένα πληθυσμό της τάξεως των 175.000 κατοίκων, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός του Θριασίου, δε θα ξεπερνά τις 250.000!.
MagoulaOnLine
• Oι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων της Daimler στην χώρα μας, που αφορά στην πώληση στρατιωτικών οχημάτων, λεωφορείων, πυροσβεστικών, απορριμματοφόρων ακόμα και αυτοκινήτων για την ελληνική Bουλή, με αποδέκτες τις πολλές ΔEKO στο υπουργείο Mμεταφορών, αλλά και τους δήμους ανά την επικράτεια. Ξεχωρίζουν, πάντως, τρεις συμφωνίες που αφορούν στην προμήθεια ντιζελομηχανών από τον OΣE, συρμών στον HΣAΠ και μεγάλου μέρους των λεωφορείων στην EΘEΛ. Δεν είναι ακόμα γνωστό το εύρος αυτών των συναλλαγών, αλλά η χρονική διάρκεια αφήνει χώρο για πολλές υποθέσεις: H πρακτική του «πάρε - δώσε» κάτω από το τραπέζι κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία, από το 1998 μέχρι το 2008.
«ΗΜΗΡΕΣΙΑ»





Νεώτερες ειδήσεις και σχόλια που θα υπάρξουν σχετικά με τον ΟΣΕ, θα προστεθούν στην συνέχεια.

Απαιτούνται ακόμα 50 εκατ. Ευρώ για τις μελέτες της σιδηροδρομικής Εγνατίας

Ο Τρικαλινός στην καταγωγή διευθυντής μελετών του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΕΔΙΣΥ Α.Ε.), κ. Θανάσης Τριανταφύλου μιλά ξεκάθαρα στην ΕΡΕΥΝΑ για την σημερινή εικόνα του σιδηροδρομικού άξονα – Στα 25 εκατ. Ευρώ η ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα μέσω ΠΕΠ; - Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ΕΡΕΥΝΑΣ για την μέχρι τώρα πορεία του έργου για το οποίο θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις
Του Αποστόλη Ζώη στην «ΕΡΕΥΝΑ»
Έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες μέχρι τώρα ημερίδες για την αναγκαιότητα της σιδηροδρομικής Εγνατίας, εξετάστηκαν σε εύρος μέσα από ακριβά για τον Έλληνα φορολογούμενο συνέδρια τα οφέλη που θα προκύψουν για τις περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν επισημάνθηκε όμως ποτέ ξεκάθαρα πώς θα χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΕ ανέρχονται σε 3,5 δις. Ευρώ, σύμφωνα με καινούργια στοιχεία. Σήμερα ο Τρικαλινός στην καταγωγή διευθυντής μελετών του ΕΔΙΣΥ Α.Ε. κ. Θανάσης Τριανταφύλου μιλά ξεκάθαρα στην ΕΡΕΥΝΑ για το μέλλον ενός σιδηροδρομικού άξονα που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει άρδην τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας και όχι μόνο. Η ΕΡΕΥΝΑ μέσα από την έρευνα που επιχείρησε για το συγκεκριμένο θέμα διαπίστωσε ακόμα την εικόνα του έργου, η οποία δεν είναι και η καλύτερη από πλευράς μελετών, αν και ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν διαφορετικές εντυπώσεις.
Πολλά χρήματα
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλου οι μελέτες του άξονα βρίσκονται στο 50% της διαδρομής τους, προσθέτοντας πως μόνο από το κόστος των μελετών ο καθένας μπορεί να καταλάβει το τεράστιο κόστος του έργου. Όπως ο ίδιος σημειώνει απαιτούνται άλλα 50 εκατ. Ευρώ για να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι μελέτες, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ και αφορά τόσο προς Κοζάνη όσο και προς την Ηγουμενίτσα. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του κ. Τριανταφύλλου αποτελεί η διαπίστωση πως πρώτιστη προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΣΕ αποτελεί η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη -Ειδομένη / Προμαχώνας (ΠΑΘΕ/Π), με δημιουργία ενός σιδηροδρομικού άξονα υψηλών ταχυτήτων και αυξημένης χωρητικότητας, εξοπλισμένου με σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της διαλειτουργικότητας (interoperability) των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Πάντως μέχρι τώρα έχει επισημανθεί από την ηγεσία του ΟΣΕ να σημειώσουμε, η άποψη πως λόγω των δυσοίωνων δημοσιονομικών προοπτικών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιορίζονται στην κάλυψη των απόλυτων προτεραιοτήτων "που έχει θέσει ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι), δηλαδή την υλοποίηση του ΠΑΘΕΠ, πράγμα που σημαίνει € 3,2 δις μέχρι το 2015.
Ηλεκτροκίνηση
Πάντως πιο «εύκολη» υπόθεση θεωρεί ο κ. Τριανταφύλου, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, το οποίο πλησιάζει σε κόστος τα 25 εκατ. Ευρώ. Προς το παρόν για το συγκεκριμένο έργο αναζητούνται πόροι και μια πρώτη συζήτηση έχει γίνει σε επίπεδο ΠΕΠ Θεσσαλίας χωρίς όμως κάτι σίγουρο και συγκεκριμένο. Πρόκειται για τον κ. Τριανταφύλλου ένα αναγκαίο έργο το οποίο σίγουρα θα αποδώσει σε σχέση με την αντίστοιχη ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα-Βόλου πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας. Σε μια ώρα περίπου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου θα διαρκεί η διαδρομή Τρίκαλα-Βόλος.
Ιδιωτικοί πόροι
Τι γίνεται λοιπόν ή πώς προδιαγράφεται το μέλλον της σιδηροδρομικής Εγνατίας; Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΕΥΝΑ, αναζητούνται, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών πόρων, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των οδικών αξόνων της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σιδηρόδρομος δεν θα μπορέσει να καλύψει την υστέρηση που έχει σε σχέση με τις οδικές μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνώνται οι δυνατότητες προώθησης της υλοποίησης έργων με μεθόδους προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων με συμβάσεις παραχώρησης ή άλλες μορφές συνεργασίας του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Κατά τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού σχήματος της Επένδυσης μπορεί να προβλεφθεί ότι ο ΟΣΕ θα αποπληρώνει τον ιδιώτη επενδυτή με ένα μέρος των εσόδων από τα τέλη χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής ή μέσω μιας ορισμένης και διακεκριμένης προσαύξησης του κομίστρου που θα καταβάλει ο τελικός χρήστης (κατ' αντιστοιχία των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων). Επίσης το χρηματοδοτικό σχήμα μπορεί να περιλαμβάνει και πληρωμές διαθεσιμότητας (availability payments) καταβαλλόμενες από τον ΟΣΕ ή/και το κράτος. Στόχος του ΟΣΕ, αποτελεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την κατασκευή βασικών και συμπληρωματικών σιδηροδρομικών έργων υποδομής, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε όρους χρόνου διαδρομής, ασφάλειας, προσβασιμότητας.
Και η σιδηροδρομική Εγνατία
Σε αυτή τη διερεύνηση ανήκουν και οι σιδηροδρομικοί άξονες της Δυτικής Ελλάδας. Ακριβώς τονίζονται, όπως αποκαλύπτει η ΕΡΕΥΝΑ τα παρακάτω:  «Αντίστοιχη διερεύνηση είναι σκόπιμο να γίνει για την επιτάχυνση της κατασκευής των Σιδηροδρομικών Αξόνων της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι αποτελούν τον Αξονα Προτεραιότητας 29 των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (Δ.Δ.Μ.) και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες σιδηροδρομικές γραμμές:
α) Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Καλαμπάκα, που ολοκληρώνει τον οριζόντιο σιδηροδρομικό άξονα Ηγουμενίτσα-Βόλος.
β) Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Αντίρριο-Ρίο-Καλαμάτα, που συνιστά τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας.
γ) Καλαμπάκα-Κοζάνη, που συνδέει την Κεντρική με τη Βόρεια Ελλάδα».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των δύο έργων που αφορούν το νομό μας;
Η γραμμή Καλαμπάκας - Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας θα υλοποιηθεί για μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ω εκτός των περιοχών με δυσμενές γεωγραφικό ανάγλυφο, όπου εφαρμόσθηκε ταχύτητα μελέτης 120 χλμ/ω (ελάχιστη ακτίνα 700 μ.) και μέγιστη κλίση 20%ο. Προβλέπεται σύγχρονη σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση.
Καλαμπάκα – Κοζάνη. Πρόκειται για μονή γραμμή κανονικού εύρους, μήκους 105 χλμ. με χάραξη για ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Η γραμμή προβλέπεται με σύγχρονη επιδομή, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση.
Άμεσες απαντήσεις
Μετά λοιπόν και την παρουσίαση των παραπάνω αδιάψευστων στοιχείων προβάλει ως αδήριτη ανάγκη πλέον να δοθούν ξεκάθαρες και επίσημες εξηγήσεις από την ηγεσία του ΟΣΕ για το μέλλον της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Υπάρχει προοπτική υλοποίησης του έργου και αν ναι με ποιο χρηματοδοτικό τρόπο που θα εγγυάται τη σίγουρη κατασκευή του; Επίσης καλό θα ήταν να δοθεί και σαφές χρονοδιάγραμμα. Οι κάθε φορά ανακοινώσεις, δεσμεύσεις και φωνές για προώθηση του συγκεκριμένου έργου μόνο σύγχυση προκαλούν και κυρίως συντελούν στη μείωση της αξιοπιστίας του Οργανισμού.



Τροχαίο υλικό ανεκτίμητης αξίας «έξω από τις ράγες»

Ο ΟΣΕ, τρίτος μεγαλοϊδιοκτήτης γης μετά την Εκκλησία και τον ΟΤΕ!
Της Αλεξάνδρας Kασσίμη στην «Καθημερινή»
Στην οικτρή οικονομική κατάσταση του πιο ελλειμματικού Οργανισμού του Δημοσίου έρχεται να προστεθεί και το αναξιοποίητο τροχαίο υλικό που κοστίζει στον Οργανισμό δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Οι διοικήσεις του ΟΣΕ, ο οποίος γεννά καθημερινά ζημίες 2,2 εκατ. ευρώ και μετράει συσσωρευμένο έλλειμμα 10 δισ. ευρώ, δεν έχουν ποτέ έως σήμερα κινηθεί προς την κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του τροχαίου υλικού που διαθέτει ο ΟΣΕ. Ακόμη και βαγόνια ή μηχανές που δεν χρησιμοποιούνται λόγω έργων στο δίκτυο ή λόγω περιορισμένης χωρητικότητας του δικτύου, θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί μέσω ενοικίασης – σε ιδιώτες για παράδειγμα. Ωστόσο, η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών ισχύει μόνο στα χαρτιά καθώς δεν διαμορφώθηκε ποτέ έως σήμερα το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει την είσοδο ιδιωτών στους σιδηροδρόμους. Πληροφορίες θέλουν την εκπόνηση ενός θεσμικού πλαισίου να βρίσκεται σε εξέλιξη με δεδομένη μάλιστα και την επικείμενη (από το 2012 με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία) απελευθέρωση των επιβατικών μεταφορών.
Μεγάλες διαφορές
Όσον αφορά στο τροχαίο υλικό, τα στοιχεία καταδεικνύουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ονομαστικής δύναμης (ποσότητα αγοράς) και της δύναμης που διατίθεται στην κυκλοφορία. Είτε πρόκειται για βαγόνια (διαφόρων τύπων) είτε για αυτοκινητάμαξες (βαγόνια με μηχανές) είτε για μηχανές ο αριθμός του τροχαίου υλικού που κυκλοφορεί σήμερα στις γραμμές του ΟΣΕ είναι σημαντικά μικρότερος από τις προμήθειες που έχει κάνει ο Οργανισμός. Οι σοβαρότερες διαφορές παρατηρούνται στις φορτάμαξες (βυτιοφόρα, πλατφόρμες, φορτηγά κ. ά.) όπου η πραγματική δύναμη (που μπορεί να κυκλοφορήσει) ανέρχεται στα 3.300 οχήματα, τη στιγμή που κυκλοφορούν μόλις 2.000 μονάδες. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο τομέας των εμπορευματικών μεταφορών (που εξυπηρετείται κυρίως από τις φορτάμαξες) δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση στον ΟΣΕ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά έσοδα στον Οργανισμό. Επισήμως, η διαφορά των 1.300 φορταμαξών όλων των τύπων (βυτιοφόρα, πλατφόρμες, μεταφορές Ι. Χ. και φορτηγά) αποδίδεται στο γεγονός ότι 500 οχήματα βρίσκονται στα εργοστάσια του Οργανισμού για επισκευή –που αναμένεται κάποια στιγμή να ξεκινήσει... – ενώ 800 οχήματα πρόκειται να εκποιηθούν καθώς δεν είναι δυνατή η χρήση τους λόγω παλαιότητας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι επισκευές καθυστερούν καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει σοβαρή ζήτηση στις εμπορευματικές μεταφορές, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες επισκευής, καθώς και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της συντήρησης του υλικού. Απορίας άξιον είναι επίσης γιατί τα 800 οχήματα προς εκποίηση καταγράφονται στην πραγματική δύναμη του ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός παρουσιάζει αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του, η οποία τον καθιστά μάλιστα τον τρίτο μεγαλοϊδιοκτήτη γης της χώρας μετά την Εκκλησία και τον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η αξία των οικοπέδων και κτιρίων αγγίζει τα 4,6 δισ. ευρώ, της πάγιας σιδηροδρομικής υποδομής τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ακίνητα με δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης είναι αξίας 1,113 δισ. ευρώ. Στην παρούσα φάση εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η μίσθωση των εκτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εμπορικά ή εμπορευματικά κέντρα.
Λύση της μίσθωσης
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, το συνολικό εμβαδόν της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, είναι 85.000 στρέμματα, ενώ τα μισθωμένα ακίνητα του Οργανισμού είναι 820. Από τις μισθώσεις των ακινήτων αυτών, ο Οργανισμός εμφανίζει έσοδα που φτάνουν περίπου τα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται αύξηση των μισθωμάτων κατά 40%, εάν προχωρήσει η διοίκηση σε επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβολαίων. Η λύση της μίσθωσης ακινήτων είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον ΟΣΕ, καθώς δεν επιβαρύνεται με το κόστος επισκευής και συντήρησης των κτιρίων που νοικιάζει. Το 2006, εκπονήθηκαν μελέτες που αφορούσαν στη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων στις περιοχές των Σιδηροδρομικών Σταθμών Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκίδας, Θήβας και Κορίνθου. Η τότε θυγατρική του ΟΣΕ, η ΓΑΙΑΟΣΕ είχε μάλιστα προχωρήσει και σε αρχική συμφωνία με τον μισθωτή ακινήτου στην περιοχή του Ρουφ για την ανάπτυξη κτιρίου εμπορικών χρήσεων, που με την κατασκευή του θα επέφερε στον ΟΣΕ τουλάχιστον 150.000 ευρώ ετησίως, σχέδιο το οποίο όμως δεν έχει προχωρήσει ακόμη.
Περικοπές δρομολογίων και προσωπικού
Σε εκκρεμότητα παραμένει το σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού, που έχει εξαγγελθεί δύο φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στη μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου πλέον δεν υφίσταται. Στόχος είναι σε βάθος τριετίας να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων του Οργανισμού κατά 3.000 άτομα με την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη. Μετά την περικοπή επιδομάτων και υπερωριών εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης θα είναι πιο ελκυστικό για περίπου 1.000 άτομα σε πρώτη φάση, ενώ αντίστοιχα κριτήρια αναμένεται να έχουν συμπληρώσει περίπου 1.400 άτομα την προσεχή διετία. Σήμερα ο ΟΣΕ απασχολεί μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνολικά 6.500 άτομα, εκ των οποίων τα 1.000 παραμένουν εν ενεργεία παρά το γεγονός ότι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης. Παράλληλα, προγραμματίζονται προσλήψεις σε ειδικότητες κυρίως νέων τεχνολογιών (τηλεδιοίκηση κ. τ. λ.) που θα απορροφηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ, αφού λυθεί το πρόβλημα του πλεονάζοντος προσωπικού. Σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του Οργανισμού, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προγραμματίζει περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων, κυρίως στο δίκτυο της Πελοποννήσου, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και το 60% των γραμμών. Στο πλαίσιο επανεξέτασης του συνόλου των περιφερειακών δρομολογίων εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί το κλείσιμο αρκετών σταθμών.







Η ώρα άλλαξε. Γυρίστε τα ωρολόγια σας μια ώρα μπροστά.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Στάσεις εργασίας την Μ. Τρίτη πραγματοποιούν οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει ότι ύστερα από την εξαγγελία τρίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας της Π.Ε.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) για τις 30 Μαρτίου 2010 και για τις ώρες 06.00 - 09.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 00.00. Επέρχονται μεταβολές στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου.

Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα αύριο Κυριακή

Τα ξημερώματα , θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00. Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoωαρίου 2001.




Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Λάζαρους

Γαλλικό άρωμα» στον ΟΣΕ - Συστήνεται Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

Οι Γάλλοι φλερτάρουν με τον ΟΣΕ. Το ενδιαφέρον εισόδου των γαλλικών σιδηροδρόμων στον ΟΣΕ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Τέθηκε μάλιστα το ενδεχόμενο εισόδου των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF), τόσο στις επιβατικές μεταφορές, όσο και στις εμπορευματικές. Επίσημη αναφορά δεν έχει γίνει ακόμη στο Υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα καταθέσει σχέδιο νόμου για τη σύσταση και λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Η είσοδος ιδιωτών στις εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ θα εξαρτηθεί, σε μέγιστο βαθμό, από την κατάληξη του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου. Ήδη, ο ΟΛΠ εκδήλωσε ενδιαφέρον, συστήνοντας τη θυγατρική εταιρεία «Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων». Στο κοινοπρακτικό σχήμα του ΟΛΠ, πέρα από κατασκευαστικές εταιρείες (Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, κ.ά.) ενδέχεται να μετάσχει η Cosco, αλλά και ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, με τις οποίες η τελευταία έχει επαφές. Το Υπουργείο Υποδομών και γενικότερα η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή και αραβικών κεφαλαίων, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του λιμένα Αστακού (έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας).
Οι μνηστήρες
Το ενδιαφέρον κινεζικών (Cosco) και αραβικών κεφαλαίων (Abu Dhabi Mar) έχει προκαλέσει το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Ο ΟΣΕ και ειδικότερα η ΓΑΙΑΟΣΕ ετοιμάζονται να επαναπροκηρύξουν, εντός του Απριλίου, το σπουδαιότερο διαγωνισμό για τα logistics και τις μεταφορές της χώρας μας. Ήδη, στον εν λόγω διαγωνισμό, ενδιαφέρον εκδήλωσε ο ΟΛΠ, ο οποίος σύστησε τη θυγατρική εταιρεία «Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων (Logistics)». Στο κοινοπρακτικό σχήμα του ΟΛΠ, πέρα από κατασκευαστικές εταιρείες (Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, κ.ά.) ενδέχεται να μετάσχει η Cosco, αλλά και ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο (συνολική επιφάνεια γης 590 στρέμματα, συνολική δομήσιμη επιφάνεια 240.000 τ.μ.), αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ (κατασκευαστικό κόστος), αναφέρεται στην παραχώρηση, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (30+10 χρόνια), έκτασης 600 στρεμμάτων. Όλα τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας του εμπορευματικού κέντρου θα τα αναλάβει ο ιδιώτης, ενώ ο ΟΣΕ ενδέχεται να διατηρήσει μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (15%), καθώς στο εν λόγω ζήτημα εκδηλώθηκε διχογνωμία. Ακόμη, άγνωστο παραμένει το ύψος του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος της κοινοπραξίας προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο, στον προηγούμενο διαγωνισμό, ορίστηκε στα 2,73 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί τον Απρίλιο και θα διεξαχθεί σε χρόνο-εξπρές, καθώς θα αποτελείται από μια μόνο φάση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλα τα επιμέρους στάδια (δικαιολογητικά, οικονομικές - τεχνικές προσφορές).Πάντως, αρκετές «σκιές» επιβαρύνουν τον τελευταίο διαγωνισμό, ο οποίος ακυρώθηκε, αν και είχε ήδη επιλεγεί ανάδοχος (κοινοπραξία της Ελλάκτωρ). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «ο διαγωνισμός ακυρώθηκε για να εισέλθει η Cosco στα εμπορεύματα του ΟΣΕ και στη γραμμή Ικόνιο - Θριάσιο». Δίπλα στο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών, εμπορευματικό σταθμό θα κατασκευάσει ο ΟΣΕ, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιείται κυρίως για μεταφορτώσεις και συντήρηση βαγονιών.
Στον τομέα εμπορευμάτων του ΟΣΕ ενδέχεται να εισέλθουν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, οι οποίοι έχουν παλαιότερη εμπειρία στην Ελλάδα από την ενασχόλησή τους με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Το διάστημα 2003 - 2006 οι Γάλλοι της RATR (εταιρεία διαχείρισης του παρισινού μετρό) παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στον προαστιακό Αθηνών. Μάλιστα, το 2003 η RATR είχε πλειοδοτήσει, σε διεθνή διαγωνισμό, της γαλλικής RER, η οποία διαχειρίζεται τον προαστιακό του Παρισιού.
Συστήνεται Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ετών και μετά από σειρά κοινοτικών προειδοποιήσεων, το Υπουργείο Υποδομών σύστησε τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, προωθώντας σχέδιο νόμου. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Σιδηροδρόμων, το οποίο δημιουργήθηκε πρόπερσι ως η ρυθμιστική αρχή που θα χορηγούσε την απαιτούμενη άδεια σε κάθε σιδηροδρομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, όταν η ευρωπαϊκή σιδηροδρομική αγορά έχει απελευθερωθεί εδώ και 3 χρόνια, στον τομέα των εμπορευμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Σιδηροδρόμων δεν λειτούργησε ποτέ και αντικαθίσταται από τη ΡΑΣ, η οποία αποτελεί πλέον τη νέα ανεξάρτητη αρχή της «αρτισύστατης» αγοράς σιδηροδρόμων. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της ΡΑΣ συγκαταλέγονται οι έλεγχοι στον ΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ (την εταιρεία υποδομής του δικτύου), σχετικά με τα τέλη χρήσεως που επιβάλλει στις άλλες εταιρείες, αλλά και το καθεστώς των υποχρεώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Isotimia.gr



Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη του κ. Σταύρου Καλαφάτη στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε επίσκεψή του, σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, αφού άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων για την πορεία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και για το δικό τους εργασιακό μέλλον, υπογράμμισε: « Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρώντας το Σιδηρόδρομο σημαντικό μέσο μεταφοράς, με σαφή κοινωνικό, αλλά και οικολογικό χαρακτήρα, που πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, έθεσε την τροχιά εξυγίανσης του ΟΣΕ στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του Οργανισμού, ώστε ο πιο προβληματικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ευρώπη να καταστεί βιώσιμος . Η εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. στον τομέα των μεταφορών. Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε πάντοτε με θετικό πνεύμα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους για το καλό του Ελληνικού Σιδηρόδρομου ».




Μεταβολές στα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω στάσεων εργασίας

Μεταβολές επέρχονται στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, ύστερα από την εξαγγελία τρίωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας της ΠΟΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών) για τις 30 Μαρτίου 2010 και για τις ώρες 06.00 - 09.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 00.00, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Αναλυτικότερα επέρχονται οι παρακάτω μεταβολές:
Α. ΣΤΙΣ 29-03-2010, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μεταξύ Αθήνας - Δικαίων - Αθήνας
Καταργείται το δρομολόγιο IC 75 στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Αθήνα και IC 74 στο τμήμα από Θεσσαλονίκη - Δίκαια.
2. Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας
α) Το δρομολόγιο 504 θα κυκλοφορήσει κανονικά, μαζί με τα οχήματα κατάκλισης προς Σόφια, τα οποία όμως θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ το δρομολόγιο 505 θα κυκλοφορήσει με την παραλαβή οχημάτων ΙΧ συνοδευόμενων, τα οποία θα εκφορτωθούν στο Σταθμό του Ρουφ μετά τη λήξη της πρώτης στάσης εργασίας.
β) Το δρομολόγιο 604 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τη Λάρισα, ενώ το δρομολόγιο 605 θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε όλη του τη διαδρομή.
γ) Το δρομολόγιο 614 καταργείται στη τμήμα Αλεξανδρούπολη - Δίκαια.
3. Μεταξύ Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας
Καταργείται το δρομολόγιο 2530.
4. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
Καταργείται το δρομολόγιο 757.
5. Διεθνή δρομολόγια
Το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) καταργείται στην ελληνική διαδρομή του και οι επιβάτες του στο τμήμα Ειδομένη - Θεσσαλονίκη θα μετακινηθούν με λεωφορεία.
Β. ΣΤΙΣ 30-03-2010, ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την ημέρα των στάσεων εργασίας καταργούνται όλα τα επιβατικά, διεθνή και εμπορικά δρομολόγια πλην των παρακάτω:
1. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης
1596, 1597, 1598, 1599, 2596, 2597
2. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Εδέσσας /Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
738, 739/740, 741
3. Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας
1574, 1575, 1576, 1577, 1582, 1583
4. Μεταξύ Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας
1530, 1540, 1541, 1543, 1545, 1552, 1557
5. Μεταξύ Καλαμάτας - Πάτρας - Καλαμάτας
20, 23
6. Μεταξύ Πύργου - Κατάκολου - Πύργου
1383, 1386, 3385, 3384, 3387, 3388
7. Μεταξύ Κατάκολου - Ολυμπίας - Κατάκολου
1386, 3387
8. Μεταξύ Διακοπτού - Καλάβρυτων - Διακοπτού
1332, 1333
9. Μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης - Καλαμάτας
7487, 7488, 7489, 7490, 7491, 7492, 7493, 7494, 8481, 8482, 8483, 8484, 8485, 8486
10. Μεταξύ Καλαμάτας - ΤΕΙ - Καλαμάτας
1495, 1497
11. Διεθνή δρομολόγια
463, 334, 335, ενώ για τα δρομολόγια 336 και 337 στο τμήμα Ειδομένη - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία.
12. Προαστιακός Αθήνας
Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4310, 4311, 4312, 4313, 4314, 4315, 4326, 4327, 4328, 4329
Στο τμήμα Αεροδρομίου - Λιοσίων κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4129 έως 4163 και 4193 έως 4219
Στο τμήμα Λιοσίων - Αεροδρομίου κυκλοφορούν τα δρομολόγια: 4126 έως 4160 και 4190 έως 4216.

Συλλήψεις ατόμων που έκλεβαν σιδηροτροχιές του ΟΣΕ

Σιδηροτροχιές του ΟΣΕ, βάρους 60 τόνων, και αξίας 30 χιλιάδων ευρώ, κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν δύο άτομα που συνελήφθησαν σε αγροτική περιοχή της Άρνισσας Πέλλας. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες -ηλικιών 41 και 31 ετών- διέπραξαν, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαρτίου στην παραπάνω περιοχή, δώδεκα κλοπές σιδηρογραμμών, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, συνολικού βάρους 60 τόνων περίπου. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, καθώς επίσης δύο φιάλες οξυγόνου, μία φιάλη προπανίου κι ένα φλόγιστρο (κόφτης).



Τρεις στάσεις εργασίας τη Μ. Τρίτη στον ΟΣΕ

Τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ. Οι στάσεις είναι προγραμματισμένες για τις 06.00 - 09.00, 14.00 - 17.00 και 21.00 - 24.00. Οι μηχανοδηγοί αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Διερεύνηση όλων των προμηθειών της Daimler στην Ελλάδα διέταξε το υπουργείο Μεταφορών.


Εντολή να διερευνηθούν όλες οι προμήθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας είτε απευθείας από της γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler-Μercedes Βenz, είτε από θυγατρικές της εταιρείες έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, μετά την αποκάλυψη ότι η Daimler μοίρασε σε εκατοντάδες κρατικούς αξιωματούχους «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον 22 χώρες για να εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» στη χώρα μας η Daimler δραστηριοποιείται, κυρίως με τη Μercedes, όχι μόνο στα πολυτελή επιβατηγά αυτοκίνητα τα οποία προμηθεύονταν δημόσιες υπηρεσίες, η Βουλή και τα υπουργεία, αλλά και στα στρατιωτικά οχήματα, φορτηγά, ημιφορτηγά, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, απορριμματοφόρα, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα οχήματα για την προμήθεια των οποίων έχουν διενεργηθεί αρκετοί διαγωνισμοί, τόσο κρατικοί όσο και δημοτικοί, όπως επίσης και για την επισκευή και συντήρησή τους σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, ο ΟΣΕ αγόρασε από τη θυγατρική ΑDtranz συνολικά 36 ντιζελομηχανές. Οι πρώτες 26 αγοράστηκαν το 1995 (τότε υπεγράφη η σύμβαση), ενώ παραδόθηκαν σταδιακά στον ΟΣΕ μέχρι το 1998. Ωστόσο, το 1997 με τις προγραμματικές συμφωνίες του υπουργείου Μεταφορών αγοράστηκαν επιπλέον 10 ντιζελομηχανές από την ΑDtranz, οι οποίες παραδόθηκαν ώς τα τέλη του 2003. Οι 10 αυτές μηχανές αρχικά προορίζονταν για το δίκτυο Πελοποννήσου της μετρικής γραμμής (με άλλα φορεία βέβαια, λόγω μετρικού εύρους), αλλά στην πορεία τροποποιήθηκε η παραγγελία κι έτσι έγιναν κι αυτές κανονικού εύρους. Στελέχη του ΟΣΕ θυμούνται ότι οι ντιζελομηχανές που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά ακριβές, καθώς κοστολογήθηκαν με περίπου 4,5- 5 εκατ. ευρώ η καθεμία, έναντι 3 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί σε άλλες χώρες. Ο ΟΣΕ είχε υποστηρίξει τότε πως η αυξημένη τιμή οφειλόταν στο γεγονός ότι οι 36 ντιζελομηχανές που ήρθαν στην Ελλάδα είχαν «ειδικές προδιαγραφές» οι οποίες επέτρεπαν στον Οργανισμό να τις μετατρέψει ανά πάσα στιγμή σε ηλεκτρομηχανές. Πάντως, μέσω των προγραμματικών συμφωνιών του 1997 η ΑDtranz είχε πάρει (είτε μόνη της είτε μαζί με άλλες εταιρείες) κι άλλες δουλειές στην Ελλάδα. Οι προγραμματικές συμφωνίες, που βασίστηκαν σε αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των συγκοινωνιακών φορέων του υπουργείου Μεταφορών, έφεραν και την έγκριση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Μια από αυτές τις προγραμματικές συμφωνίες αφορούσε και την προμήθεια από τους Ηλεκτροκίνητους Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ) 120 συρμών, προϋπολογισμού 137,6 εκατ. ευρώ, από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων, τη Siemens και την ΑDtranz. Επίσης, σταθερόςπελάτης της Daimler-Μercedes Βenz είναι και η Επιχείρηση Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), της οποίας ο στόλος περιλαμβάνει αρκετά λεωφορεία Μercedes. Η προμήθεια των λεωφορείων - μέσω διαγωνισμών- συνεχίστηκε μέχρι και το 2008 είτε απευθείας από την Daimler-Μercedes Βenz είτε από συνεργαζόμενες με τη Μercedes εταιρείες. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Daimler στη χώρα μας αρνούνται να σχολιάσουν το σκάνδαλο δωροδοκίας σε 22 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.
«ΤΑ ΝΕΑ»



Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Εγκύκλιο του ο ΟΣΕ για την αλλαγή της ώρας


Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής 28ης Μαρτίου 2010, θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00.  Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoωαρίου 2001.  Σχετική εγκύκλιος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο απέστειλε η διοικήση του ΟΣΕ, προκειμένου να συγχρονιστούν τα τρένα στην αλλαγή της ώρας.




Ο Προκοπής Καλογιάννης απεχώρησε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφήνοντας πίσω του θετικό έργο.


Ο μέχρι πρότινος Διευθύνον Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Προκόπης Καλογιάννης έχει να επίδειξη στον βραχύ χρόνο της παραμονής του στο τιμόνι της μεταφορικής εταιρίας του ΟΣΕ αξιόλογο έργο. Στελέχη της εταιρίας τόνιζαν ότι μέσα στο 10μηνο της παραμονής του κατόρθωσε να βάλει οργανωτική τάξη στην εταιρία και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Ο νέος Διευθύνον σύμβουλος της ΤΡΑΟΝΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος έχει στα χεριά του μια πολύ καλή «προίκα» από τον προκάτοχο του, που αξιοποιώντας την είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει καλούς καρπούς στην εταιρία.

Την Μεγάλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή το Μεγάλου Ευχελαίου στο Εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη.

Για 43η φορά θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 1 μ.μ. η καθιερωμένη τελετή του Μεγάλου Ευχελαίου στο εργοστάσιο οχημάτων Θεσσαλονίκης. Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το αρχείο της Εφημερίδας «Σ.Ν» και την τελετή που πραγματοποιήθηκε το 2007

Ο τύπος έγραψε σήμερα για τον ΟΣΕ.

..Αυτός δεν ξέρει τίποτα, μάλλον ο σύντροφος Χριστοδουλάκης γνωρίζει τι έγινε στον ΟΣΕ και πώς χάθηκαν τα δισ. Αυτό υποστηρίζει σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χ. Βερελής (σκίτσο), ο οποίος κατηγορήθηκε από μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens ως υπεύθυνος για τα κακώς κείμενα στον ΟΣΕ. Ο κ. Βερελής απέστειλε χτες νέα, πολυσέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία αφενός επιχειρεί να καταδείξει ότι «στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της γερμανικής εταιρίας και του Χριστοφοράκου», αφετέρου προσπαθεί να αντικρούσει τις καταθέσεις μαρτύρων που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο.
Η υπόθεση της Siemens, αλλά και γενικώς το κλίμα που δημιουργείται πλέον για τα όσα συνέβησαν στα οικονομικά του ελληνικού κράτους, δείχνει ότι είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν. Μετά τον Αλογοσκούφη και τη ΝΔ, οι αλληλοκατηγορίες είναι στην ημερήσια διάταξη και στο ΠΑΣΟΚ. ..
«Αγγελιοφόρος»
..Στη σεναριολογία περιλαμβάνονται και νέα μέτρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΣΕ και ΔΕΗ, αλλά και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Το τελευταίο φυσικά είναι και το πιο οδυνηρό, γι' αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει ή έστω να βρει άλλους τρόπους προκειμένου να μειωθεί το κόστος του δημόσιου τομέα. Ότι και να γίνει πάντως, όποια λύση και να δοθεί στις Βρυξέλλες, η χώρα μας δεν πρόκειται να ξεπεράσει την κρίση τόσο γρήγορα και τόσο απλά. Για τρία χρόνια έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κι αυτή η πρόβλεψη είναι από τις αισιόδοξες…
«Αγγελιοφόρος»
..Νέα μέτρα καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων, που μπορεί μεν να δοθεί, αλλά με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να αποδεχτεί ραγδαία μείωση του ελλείμματος, γι' αυτό και η προσοχή στρέφεται σε αποκρατικοποιήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ, αλλά και σε απολύσεις προσωπικού από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά βεβαίως μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι των επιτηρητών της Κομισιόν και του ΔΝΤ, δεν έχει όμως νόημα η εξέτασή τους, αν δεν ξεκαθαριστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα και αύριο, τι είδους ακριβώς βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα..
«Αγγελιοφόρος»
…Στον Ασπρόπυργο: Το ρέμα του Αγίου Ιωάννη είναι αυτό που πλημμυρίζει συνεχώς στην περιοχή μπροστά στη «Χαλυβουργική» στην Εθνική Οδό στην οποία καταλήγει ακόμα και σήμερα, παρά τα κάποια έργα που έχουν γίνει. Παραμένει όμως χωρίς διευθέτηση και δεν έχει γίνει ακόμα η εκτροπή του στο Σαρανταπόταμο. Στην περιοχή της Κορυτσάς Ασπροπύργου όμως, την οποία διασχίζει, το πρόβλημα της υπερχείλισής του παραμένει, λόγω της υποδοχής των νερών της Αττικής Οδού και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ…
«Ριζοσπάστης»
..Τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που είχαν οριστεί το 2003 από το υπουργείο στη Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνους σχετικά με τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών που αφορούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης τροχαίου υλικού στον Οργανισμό, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής. Ο κ. Βερελής απέστειλε χθες νέα, πολυσέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS, στην οποία αφενός επιχειρεί να καταδείξει ότι «στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της γερμανικής εταιρείας και του Χριστοφοράκου», αφετέρου προσπαθεί να αντικρούσει τις καταθέσεις μαρτύρων που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο. Στην επιστολή αναφέρεται διεξοδικά στις προγραμματικές συμφωνίες του οργανισμού με τις κοινοπραξίες των Ελληνικών Ναυπηγείων και τη SIEMENS, τονίζοντας ότι είχε δώσει εντολή να ασκηθεί πίεση προς τις κοινοπραξίες επειδή ήταν μεγάλες οι ελλείψεις του ΟΣΕ σε τροχαίο υλικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. ..
«Ημερησία»

Νεώτερες ειδήσεις σχετικά με τον ΟΣΕ που θα υπάρξουν θα προστεθούν στην συνέχεια.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τι αναφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο για τις Αποζημιώσεις

Για την φορολογία των αποζημιώσεων οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο τα 60.000 ευρώ αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες. Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%. Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.



Την Μεγάλη Τετάρτη το καθιερωμένο Μέγα Ευχέλαιο στο Εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη

Δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ;

Αν πράγματι αληθεύει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πληρώνει άδειες και αναπαύσεις του προσωπικού της ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το προσωπικό της ΕΔΙΣΥ τότε εγείρεται σοβαρό θέμα ανισότητας και δικαιοσύνης. Μπορεί με την τακτική αυτή να κερδίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά δεν ωφελεί  το κράτος δεδομένου τα χρήματα τα εισπράττουν στο διπλάσιο οι εργαζόμενοι της ΕΔΙΣΥ αφού καταλαμβάνουν θέσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα περιμένουμε διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ.

Οι νέοι πρόεδροι και Διευθύνοντες Συμβούλοι του ΟΣΕ

Νέος πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος του ΟΣΕ αναλαμβάνει  ο κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλος.
Την Θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ καταλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος.
Νέος διευθύνον σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναλαμβάνει ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.
 Τα «Σιδηροδρομικα Νέα» εύχονται καλή επιτυχία στο έργο τους..



Πολύνεκρο δυστύχημα με φορτηγό τραίνο στο Όσλο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα στο Όσλο σε ένα δυστύχημα με ένα ακυβέρνητο φορτηγό τραίνο, που κατέληξε σε ένα φιόρδ, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία. Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, 16 κενά βαγόνια χωρίς ατμομηχανή ξεκίνησαν την ανεξέλεγκτη πορεία τους κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες πολλά χιλιόμετρα πριν προσκρούσουν σε μια αποθήκη στον βιομηχανικό τομέα του Όσλο. «Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων, τρεις ακόμη είναι σοβαρά τραυματισμένοι και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ένας είναι ελαφρά τραυματίας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο μία εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Όσλο.

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου προέδρου στην «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ»

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διορισμός του Ιωάννη Πετρόπουλου στη θέση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ».
Η πρόταση του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, έγινε αποδεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και του ΛΑΟΣ, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό.Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, σημείωσε ότι τα έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ και τα κονδύλια σχεδόν όλα εξασφαλισμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός άξονας Πάτρα Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, ο οποίος όπως είπε, θα είναι στα πρότυπα όλων των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ο νέος πρόεδρος της «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ» χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο του ΟΣΕ» τη σύνδεση των λιμανιών της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, τονίζοντας ότι πέραν της Αθήνας και του Πειραιά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι σε εξέλιξη μελέτες ωρίμανσης για Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Επίσης, χαρακτήρισε «πρώτης προτεραιότητας» τη σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο - Ικόνιο και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση της εμπορευματοποίησης του δικτύου, από το 2%, που είναι σήμερα, στο 10%. Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα είναι εντός της προγραμματικής περιόδου και πρόσθεσε ότι σκοπός της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ρώσσο ομόλογο του ήταν η λειτουργία δρομολογίων που θα συνδέουν την Αθήνα με τη Μόσχα, κυρίως για τη μεταφορά, σε πρώτη φάση, αγροτικών προϊόντων.
«Ναυτεμπορική»



Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου Πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία της αυριανής διπλής εορτής της Απελευθέρωσης της Ελλάδος από τον Τουρκικό ζυγό και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Στο Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Διακόνου Φιλίππου τελέστηκε δοξολογία από το πατήρ Αθανάσιο και στην συνέχεια ομιλία για την σημασία της διπλής εορτής από τον επιθεωρητή του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Μπελθικιώτη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εργαζόμενοι και στελέχη του Οργανισμού. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν και σε όλα τα συγκροτήματα του δικτύου του ΟΣΕ.

Στο "κυνήγι" στρατηγικού εταίρου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ στρέφεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών γραμμών. «Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αλλά θα το προσπαθήσουμε» ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χθες στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε θετική γνώμη για τον διορισμό ως επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ των Π. Θεοφανόπουλου και Αθ. Ζηλιασκόπουλου. Όπως επεσήμανε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Θεοφανόπουλος η συμβολή του κράτους για την ρύθμιση του χρέους του οργανισμού που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ είναι καθοριστική. Ανέφερε επίσης, ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ θα μπορούσε να επιφέρει σε ετήσια βάση έσοδα από 70 έως 100 εκατ. ευρώ. Στην αναποτελεσματική οργάνωση του προγράμματος δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρθηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Ζηλιασκόπουλος. Όπως σημείωσε, στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, το μερίδιο αγορά του σιδηροδρόμου είναι μόλις 1,5%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 30%.
Capital.gr

Το υπουργείο Οικονομίας δείχνει ο Βερελής για Siemens - ΟΣΕ

Τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που είχαν οριστεί το 2003 από το υπουργείο στη Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ, «δείχνει» ως υπεύθυνους, ο Χρ. Βερελής σ' ό,τι αφορά τη μη ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών που αφορούσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης τροχαίου υλικού στον Οργανισμό. «Στάθηκα αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της Siemens και του Χριστοφοράκου», αναφέρει ο Χρ. Βερελής στην επιστολή του Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ απέστειλε χθες νέα, πολυσέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS, στην οποία αφενός επιχειρεί να καταδείξει ότι «στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της γερμανικής εταιρείας και του Χριστοφοράκου», αφετέρου προσπαθεί να αντικρούσει τις καταθέσεις μαρτύρων που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο. Ο κ. Βερελής αναφέρεται διεξοδικά στις προγραμματικές συμφωνίες του οργανισμού με τις κοινοπραξίες των Ελληνικών Ναυπηγείων και τη SIEMENS, τονίζοντας ότι είχε δώσει εντολή να ασκηθεί πίεση προς τις κοινοπραξίες επειδή ήταν μεγάλες οι ελλείψεις του ΟΣΕ σε τροχαίο υλικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ακύρωση»
Επειδή όμως οι δεσμεύσεις της κοινοπραξίας δεν είχαν τηρηθεί, έδωσε στις 17/3/2003 γραπτή εντολή στον ΟΣΕ να οργανώσει τη διαδικασία ακύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων. Το Δ.Σ. του ΟΣΕ συναίνεσε στην πρόταση αυτή, τονίζει ο πρώην υπουργός, αλλά «τελικά το θέμα δεν πέρασε από τη Γ.Σ. του ΟΣΕ, που την αποτελούσαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα ο ίδιος αποκαλύπτει ότι για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και παρέμβαση (με επιστολή) του Γερμανού πρέσβη, με την οποία ζητούσε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Εκτενείς είναι εξάλλου οι αναφορές που κάνει στον Μ. Χριστοφοράκο. Υπογραμμίζει ότι είχε έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της γερμανικής εταιρείας, αλλά και ότι δεν αποδέχτηκε ποτέ τις προσκλήσεις που έλαβε από εκείνον.
Για ΟΤΕ
Σ' ό,τι αφορά τον ΟΤΕ ο κ. Βερελής γνωστοποιεί ότι η DEUTSCHE TELECOM είχε από παλιότερα την πρόθεση να μπει στον οργανισμό και αποκαλύπτει ότι το 2003 τού είχε τηλεφωνήσει ο Γερμανός πρέσβης και του είχε πει ότι η κρατική εταιρεία επικοινωνιών της Γερμανίας αλλά και η SIEMENS ήθελαν να επενδύσουν στον ΟΤΕ. Στη συνάντηση που ακολούθησε μετείχε και ο Χριστοφοράκος, ωστόσο η απάντηση που έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρνητική.
Του ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ στη «Ελευθεροτυπία»



Αυξημένη κίνηση στον Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Εικόνες πριν από λίγο

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ταχεία ανάρρωση στον Κώστα Τάνη, εύχονται οι συνάδελφοι του σιδηροδρομικοί μετά το ατύχημα που είχε και τον σοβαρό τραυματισμό του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ και οι απολύμενοι της Ολυμπιακής έξω από το υπουργείο Οικονομικών ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα

Εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον ΟΣΕ.

Εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα συγκροτήματα δικτύου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Στην Θεσσαλονίκης η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη και ώρα 12 μμ στην αίθουσα επισήμων του Επιβατικού Σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο επιθεωρητής κ. Μπελθικιώτης Παναγιώτης

Νίκος Αθερινάς: « Ευχαριστώ όλους του συναδέλφους μου για την συμπαράσταση τους»

Τις θερμές του ευχαριστίες εκφράζει μέσα από τα “Σιδηροδρομικα Νέα» ο Νίκος Αθερινάς σε όλους όσους τον συμπαραστάθηκαν στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. « Είμαι καλά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο πρόσωπο μου. Δεν έχω λόγια να για να του ευχαριστήσω». Μας είπε με δάκρυα στα μάτια ο κ. Αθερινάς. Εμείς του ευχόμαστε ολόψυχα σιδερένιος και σύντομα κοντά στους συναδέλφους του.

Ενημερωτική συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΔΑΚΕ –Σιδηροδρομικών.

Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών και φίλων της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ- Σιδηροδρομικών πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συγκέντρωση στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της διοίκησης της ΔΑΚΕ Σιδηροδρομικών αναφερθήκαν σε θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΟΣΕ, το ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολίτικη της κυβέρνησης καθώς και θέματα σχετικά με τις συνδικαλιστές εκλογές στον ΣΣΒΕ. Οι πρόεδροι της ΠΟΣ και του ΣΣΒΕ μέλη της ΔΑΚΕ – σιδηροδρομικών κ.κ. Κιουτσούκης Νίκος και Πουρλιάκας Παρασκευάς επισήμαναν την αναγκαιότητα αγωνιστικής εγρήγορσης όλων των εργαζομένων ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα στον ΟΣΕ.



Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τρίωρη στάση αύριο σε ΟΣΕ και Προαστιακό

Η εξαγγελία τρίωρης στάσης εργασίας της ΠΟΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών) για τις 23 Μαρτίου 2010 και για τις ώρες 12:00 - 15:00, επέφερε μεταβολές στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Αναλυτικά, οι μεταβολές:
1. Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας: Καταργούνται τα δρομολόγια 884, 885, 500, 501, IC52, IC 53, IC 54, 1520, 1523, IC 50 ( στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη) και IC 71 (στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Αθήνα)
2. Μεταξύ Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας: Καταργούνται τα δρομολόγια 1542, 1543, 1544, 1545, 1546 (στο τμήμα Αθήνα - Οινόη), 1547
3. Μεταξύ Λάρισας - Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας - Λάρισας: Καταργούνται τα δρομολόγια 1885, 1886, 1563, 1884, 1887, 1564
4. Μεταξύ Λάρισας - Βόλου - Λάρισας: Καταργούνται τα δρομολόγια 1576, 1577, 1578, 1579
5. Μεταξύ Λάρισας - Θεσσαλονίκης - Λάρισας (ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Καταργούνται τα δρομολόγια 1598, 1599, 2591, 2590, 2593
6. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης: Καταργούνται τα δρομολόγια 740, 743, 744, 745, 737, 738, 741, 742
7. Μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Θεσσαλονίκης: Καταργούνται τα δρομολόγια 613 (στο συγκεκριμένο τμήμα), 604 (στο τμήμα Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη), IC 70 (στο τμήμα συγκεκριμένο τμήμα)
8. Μεταξύ Αλεξανδρούπολης - Δικαίων - Αλεξανδρούπολης: Καταργούνται τα δρομολόγια 1680, 1681
9. Μεταξύ Κιάτου - Καλαμάτας - Κιάτου: Καταργούνται τα δρομολόγια 300 και 301 (στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο), IC 20 (στο τμήμα Πύργος - Καλαμάτα), IC 22 (στο τμήμα Πάτρα - Πύργος), 1351, 1352
10. Μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης - ΤΕΙ - Καλαμάτας: Καταργούνται τα δρομολόγια 7487, 7493, 7494, 7495, 7496, 7497, 7498
11. Μεταξύ Πύργου - Ολυμπίας - Κατάκολου - Πύργου: Καταργούνται τα δρομολόγια 1386 (στο τμήμα Πύργος - Ολυμπία), 3390 (στο τμήμα Κατάκολο - Πύργος), 3387, 3388, 1389
12. Μεταξύ Διακοφτού - Καλαβρύτων - Διακοφτού (Οδοντωτός): Καταργούνται τα δρομολόγια 1332, 1333, 1336, 1337
13. Μεταξύ Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης - Κορίνθου: Καταργούνται τα δρομολόγια 1421, 1440, 1431, 422, 1433, 423, 1434, 424 (στο τμήμα Κόρινθος - Άργος), 1435 (στο τμήμα Ναύπλιο - Άργος)
14. Διεθνή δρομολόγια: Καταργούνται τα δρομολόγια 361 (στο τμήμα Στρυμόνα - Θεσσαλονίκη), 335 (στο τμήμα Ειδομένη - Θεσσαλονίκη)
15. Μεταξύ Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ): Καταργούνται τα δρομολόγια 4315, 4317, 4319, 4321, 4312, 4314, 4316, 4318, 4313 (στο τμήμα Αθήνα - Πειραιά) και 4320 (στο τμήμα Πειραιά - Αθήνα)
16. Μεταξύ Αεροδρομίου - Λιοσίων - Αεροδρομίου (ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ): Καταργούνται τα δρομολόγια 4146 έως 4172 και 4149 έως 4175
ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΑΜΕΛ
Την Τρίτη, 23-03-2010 και κατά τις ώρες των στάσεων εργασίας δεν θα εξασφαλίζεται Υπηρεσία Κυκλοφορίας και για τις αμαξοστοιχίες της ΑΜΕΛ στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρομίου.



Άσκηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαμίας

ΟΙ Διοικήσεις των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε., ΕΔΙΣΥ Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σας ενημερώνουν για την διεξαγωγή σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ) και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) της Προγραμματισμένης Άσκησης για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στον Σ.Σ. Λαμίας σήμερα 22-03-2010 και ώρα 23.00, μετά την λήξη της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Για την διεξαγωγή της άσκησης έχει δοθεί έγκριση από τις Διοικήσεις και των τριών εταιρειών για την σωστή εκπροσώπηση στην άσκηση.

Χρηματοδότηση 40 έργων του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα από το ΠΔΕ 2010

Η χρηματοδότηση 40 έργων του ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010, συνολικού προϋπολογισμού 344,69 εκατ.ευρώ, προωθείται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε:
• η χρηματοδότηση για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, στο τμήμα Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς (92 εκατ. ευρώ),
• η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Ροδοδάφνη (80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 61,9 εκατ. ευρώ για την Α’ φάση των απαλλοτριώσεων),
• η κατασκευή έργων υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλαδίου-Δομοκού από το 25ο χλμ. έως το 52ο χλμ. και προμήθεια υλικών επιδομής από το 10ο χλμ. έως έξοδο Σ.Σ. Δομοκού - Α’ φάση (13,7 εκατ. ευρώ),
• η αναβάθμιση τμήματος Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ για υποδομή, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ηλεκτροκίνηση (12,4 εκατ. ευρώ), αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Χ.Σ. 37+074 – Σ.Σ. Δοϊράνης (10,115 εκατ. ευρώ),
• η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής ΣΚΑ-Α/Δ Σπάτων (9,0 εκατ. ευρώ),
• η κατασκευή γραμμών σύνδεσης προς Ικόνιο και προς υφιστάμενο δίκτυο, στο συγκρότημα Θριασίου Πεδίου - Β’ φάση (7,7 εκατ. ευρώ),
• η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης-Χαλκίδας (7,28 εκατ. ευρώ),
• η προμήθεια σήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, με συναφείς υπηρεσίες για τον σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας (7,0 εκατ. ευρώ),
• η κατασκευή έργων υποδομής της ν.δ.σ.γ.υ.τ. Λιανοκλαδίου-Δομοκού από Σ.Σ. Λιανοκλαδίου έως το 14ο χλμ. και προμήθεια υλικών επιδομής για το τμήμα από είσοδο Σ.Σ. Λιανοκλαδίου έως το 10ο χλμ. (5,0 εκατ. ευρώ),
• η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Σ.Σ. Δοϊράνης-Σ.Σ. Καστανούσας (4,79 εκατ. ευρώ),
• η αναβάθμιση τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου μεταξύ Σ.Σ. Διδυμοτείχου-Σ.Σ. Μαρασίων (4,78 εκατ. ευρώ),
• η ανακαίνιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Ανδρίτσας-Καλαμάτας, Ζευγολατιού-Καλόνερου και Λεύκτρου-Μεγαλόπολης υπό κυκλοφορία (4,37 εκατ. ευρώ)
• η κατασκευή παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη - Β’ φάση (4,0 εκατ. ευρώ)
• η κατασκευή γραμμής σύνδεσης Λιμένα Ν. Ικονίου με συγκρότημα Θριασίου Πεδίου (3,5 εκατ. ευρώ)
• η κατασκευή νέας γραμμής Κορίνθου-Κιάτου (2,4 εκατ. ευρώ)
• η αναβάθμιση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, μεταξύ Σ.Σ. Σουφλίου-Σ.Σ. Διδυμοτείχου (2,74 εκατ. ευρώ)
• η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτού-Καλαβρύτων (2,12 εκατ. ευρώ)
• οι απαλλοτριώσεις (Β’ φάση) για συγκρότημα Θριασίου Πεδίου με γραμμές σύνδεσης προς υφιστάμενο δίκτυο (2,0 εκατ. ευρώ)
• η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης μεταξύ Τ.Χ.5 Θεσσαλονίκης-Χ.Σ. 37+074 (1,274 εκατ. ευρώ)
• η αναβάθμιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών Κορίνθου-Ανδρίτσας και Άργους-Ναυπλίου (1,272 εκατ. ευρώ) κ.α.







Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον ΟΣΕ.

Εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα συγκροτήματα δικτύου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Στην Θεσσαλονίκης η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και ώρα 12 μμ στην αίθουσα επισήμων του Επιβατικού Σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης.



Ανάστατοι οι σιδηροδρομικοί για φορολόγηση του εφάπαξ. Περιμένουν διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Οι πληροφορίες για φορολόγηση του εφάπαξ και των 12 μισθών με συντελεστεί 40% έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους σιδηροδρομικούς. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά την συζήτηση στην Βουλή αν η αύξηση φόρων στις αποζημιώσεις συμπεριλαμβάνει και το εφάπαξ. Τι αναφέρει τι σχετικό άρθρο για τις αποζημιώσεις. «Αύξηση φόρων για όσους απολύονται και λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις προβλέπει το νομοσχέδιο καθιερώνοντας κλίμακα φόρου και στις αποζημιώσεις. Με τις αλλαγές, τα πρώτα 30.000 ευρώ είναι αφορολόγητα και στα επόμενα 30.000 ευρώ (για το κλιμάκιο έως τα 60.000 ευρώ) ο φόρος ανέρχεται σε 10%. Στο κλιμάκιο 60.000-100.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 20%, για να αυξηθεί σε 30% στο επόμενο κλιμάκιο από 100.000 έως 150.000 ευρώ και να καταλήξει σε 40% για αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι αποζημιώσεις απόλυσης φορολογούνται με συντελεστή 20% για ποσά πάνω από 20.000 ευρώ».
Κατά την καταβολή
«Ο φόρος παρακρατείται κατά την πληρωμή της αποζημίωσης στον δικαιούχο, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η κλίμακα φορολόγησης αποζημιώσεων εφαρμόζεται πέραν των απολύσεων και για κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγω διακοπής της σχέσης εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει τον φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης. Με την κλίμακα αυτή φορολογείται και «κάθε αποζημίωση που συμφωνείται ή επιδικάζεται σε οποιονδήποτε για λόγους ηθικής βλάβης».

Έγραψε ο τύπος για τον ΟΣΕ.

..Πληθαίνουν οι φήμες για έντονο ενδιαφέρον ξένων μνηστήρων για το σιδηρόδρομο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ευκαιρίες και για ιδιώτες στις ράγες του μέσω ΣΔΙΤ. Γάλλοι, Κινέζοι, αλλά και Έλληνες φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για συμφωνίες που αφορούν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά όχι για τον υπερχρεωμένο και προβληματικό ΟΣΕ. Τόσο στο πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι όσο και κατά την τελευταία του επαφή με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του οργανισμού, επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον των Γάλλων για τον προαστιακό της Αθήνας και πιθανώς και της Θεσσαλονίκης. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι περιελάμβαναν οι συνομιλίες του Γ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο, ωστόσο η παρουσία του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη στο πρώτο ταξίδι αφήνει να διαφανεί ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες.
Τα έργα του προαστιακού δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το 2015.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Γάλλων ανάγεται στο 1999 και επαναδιατυπώθηκε το 2004. Με δεδομένο ότι το μέλλον βρίσκεται στα προαστιακά δίκτυα -έχουν μεγαλύτερη κίνηση- γαλλικές εταιρείες επιθυμούν να εισέλθουν εγκαίρως σε αυτή την αγορά-«φιλέτο».
Υπό τις σημερινές συνθήκες, κάποιοι στην κυβέρνηση είναι ανοικτοί σε τέτοιες προτάσεις, δεδομένων και των πολύ μεγάλων χρεών του ΟΣΕ και των θυγατρικών του. Γάλλοι και Γερμανοί (οι τελευταίοι προμηθεύουν κατά κύριο λόγο τα βαγόνια του ΟΣΕ) είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουν εύκολη διείσδυση των Κινέζων στην εκμετάλλευση ή στις υποδομές του ελληνικού σιδηροδρόμου, δεδομένου ότι από τα 7 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για τα έργα περισσότερα από 3 δισ. είναι από κοινοτικά κονδύλια. Να θυμίσουμε ότι τα έργα υποδομής του σιδηροδρόμου έχουν γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά 50% έως 75%.
Το κινεζικό ενδιαφέρον συνδέεται με την πρόθεσή τους να ιδρύσουν δική τους μεταφορική εταιρεία, ενισχύοντας τις δραστηριότητές τους στον προβλήτα του ΟΛΠ, εκμεταλλευόμενοι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του σιδηροδρόμου, που άρχισε από την 1/1/2010. Το Πεκίνο «βλέπει» την ίδρυση κινεζικής μεταφορικής εταιρείας σε συνδυασμό και με την εκμετάλλευση του εμπορευματικού σταθμού στο Θριάσιο, που κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ, αν δεν αξιοποιηθούν εγκαίρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Τα σημερινά τέλη στις σιδηροδρομικές υποδομές είναι πολύ χαμηλά και δεν επιβαρύνουν το κόστος μεταφοράς κινεζικών ή και ιαπωνικών τεχνολογικών προϊόντων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας από τους λόγους που δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί κινεζικό τρένο στις ελληνικές ράγες είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός. Η γραμμή στο τμήμα αυτό θα είναι έτοιμη έως το 2015.
«Απογευματινή»
..Η ταμπέλα με την αναγραφή «ΚΕΠ» ξεπερνά τα δύο μέτρα, έξω από τον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης. Μπαίνοντας κάποιος μέσα διαπιστώνει πως υπάρχει παράρτημα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, το οποίο, ωστόσο, παραμένει ερμητικά κλειστό από την ημέρα των εγκαινίων του. Το ΚΕΠ στον ΟΣΕ, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, άνοιξε μόνο για μια μέρα, στα... εγκαίνια. Από τότε παραμένει κλειστό, με τους επιβάτες και κατοίκους της περιοχής να ανατρέχουν εκεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αλλά να πέφτουν πάνω στα κατεβασμένα στόρια..
«Αγγελιοφόρος»
●●● Καταγγελία-σοκ έφτασε στον ΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ. Πληροφορίες ανέφεραν κλοπή 75 τόνων σιδηροτροχιάς από την Έδεσσα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με (τουλάχιστον) 4 νταλίκες. Ακόμη, υπήρξαν αναφορές για περίεργες μεθοδεύσεις στην ανάθεση μικρών συμβάσεων, συνολικού ύψους 700.000 ευρώ, στη Β. Ελλάδα. Ο ΟΣΕ κινητοποίησε το σώμα εσωτερικού ελέγχου. Την προσεχή εβδομάδα περνάνε από τη Βουλή οι νέοι διοικητές του ομίλου ΟΣΕ.
Isotimia.gr
..Μια ματιά στα έργα και ημέρες του ΔΝΤ μέχρι σήμερα είναι αρκετή για να πανικοβληθεί κανείς στην περίπτωση που ο «εκβιασμός» δεν πιάσει και που η χώρα αναγκαστεί τελικά να προστρέξει στην «αγκαλιά» του. Ακόμη και με τη σημερινή πιο «μετριοπαθή» φιλοσοφία του το ΔΝΤ, όταν αναλαμβάνει να σώσει μια χώρα από τη χρεοκοπία, επιβάλλει τουλάχιστον εξίσου σκληρά μέτρα λιτότητας με αυτά που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, απαιτεί συρρίκνωση του δημόσιου τομέα -μόλις προχτές η Ρουμανία υποχρεώθηκε από το ΔΝΤ να απολύσει 10.000 υπαλλήλους από το ρουμανικό ΟΣΕ-, ενώ δανείζει με χαμηλά επιτόκια άπαξ. Μετά τι γίνεται;
«Αγγελιοφόρος»
..Ένα πρωτοφανές παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων μέσω διαρροών με εργαλείο το περίφημο ημερολόγιο του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου έχει ξεσπάσει από τότε που ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή και αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Πάσχα που θα αρχίσουν οι κλητεύσεις πολιτικών προσώπων. Οι περιβόητες σημειώσεις που κρατούσε ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Siemens έχουν κοπεί σε κομμάτια και κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως φέιγ βολάν, εμπλέκοντας όλο και περισσότερα πρόσωπα, από τα οποία ορισμένα είχαν αποδεδειγμένα πλέον τακτική επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, ενώ κάποια άλλα έτυχε απλώς να επικοινωνήσουν μαζί του, όπως επικοινωνούν συνήθως οι πολιτικοί με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων. .
«Το Βήμα»

..Το σημερινό εμπορευματικό έργο του ΟΣΕ είναι οικονομικά ασύμφορο, αφού παράγει μόνο ελλείμματα, λόγω και των εξωφρενικών εκπτώσεων, που φθάνουν έως και το 95% επί του τιμολογίου. Τα έσοδα από τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος 60 εκατομμύρια ευρώ! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή προσκείμενη στον οργανισμό, που μετέφερε 20 τόνους εμπορευμάτων πληρώνοντας μόνον 90 ευρώ το βαγόνι! Κι ενώ ο οργανισμός αναμένει ακόμη να εγκριθεί από τη Βουλή η νέα διοίκηση, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάντια του ΟΣΕ, που έχει εξελιχθεί στην πλέον προβληματική ΔΕΚΟ της Ευρώπης, στερούμενη κεφαλαίων ολοκλήρωσης της ΠΑΘΕ, επιχειρηματικού πλάνου, αλλά και πόρων επιβίωσής του.
«Απογευματινή»
 «Σ.Ν» Τα αναγραφόμενα σήμερα στον τύπο σχετικά με την Siemens και τον ΟΣΕ έχουν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες στο blog μας. Κάθε περεταίρω αναφορά δεν προσθέτει τίποτα στην ενημέρωση των φίλων σιδηροδρομικών.