Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Από την Θεσσαλονίκη. Οι σιδηροδρομικοί έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής δράσης.«Θα παλέψουμε μέχρι έσχατων. Σύντομα θα νιώσουν την οργή των σιδηροδρομικών όλοι έντονα»

   Στα πλαίσια των ενημερωτικών συγκεντρώσεων που έχει προγραμματίσει η Πανελληνία Ομοσπονδια Σιδηροδρομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο οχημάτων Θεσσαλονίκης στην Μενεμένη. Στην συγκέντρωση κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΣ και ο Γενικός Γραμματέας κ.κ Νίκος Κιουτσούκης και Αθανάσιος Λεβέντης σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ κ. Βλάχος Το μέλος της ΠΟΣ κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος τα μέλη του ΣΣΒΕ κ.κ Πιτυτζόγιας και Μπουτόλας ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην διοίκηση του ΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ελευθερίου αναφερθηκε στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και τις ευθύνες τους για την κατάσταση στο ΟΣΕ. Όλοι οι ομιλητές έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής δράσεις τονίζοντας « ότι δεν θα επιτρέψουν σε "Δούρειους ίππους" και "εφιάλτες" να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων». Παράλληλα έστειλαν σαφές μήνυμα προς το υπουργείο και την Κυβέρνηση να πάρουν πίσω το έκτρωμα νομοσχέδιο πριν είναι αργά. Ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Νίκος Κιουτσούκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συκοφαντίες που εκτοξεύονται κατά των σιδηροδρομικών για τα ελλείμματα του οργανισμού καταρρίπτοντας όλες τις αιτιάσεις των πολιτικών. « φταίνε οι εργαζόμενοι για την κοινωνική πολίτικη των κυβερνήσεων; φταίνε οι εργαζόμενοι για τις εκπτώσεις των εμπορικών μεταφορών μέχρι και 90%; Γιατί πρέπει σήμερα να απολογούμεθα εμείς για την
συνειδητή απαξίωση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των κυβερνήσεων; Εμείς φταίμε οι εργαζόμενοι που έφτιαξαν γραμμές και ανακαινίσεις χωρίς να χρησιμοποιούνται και να βρίσκονται σε αχρηστία όπως στο Κρυονέρι Αγρινίου; Φταίνε οι εργαζόμενοι για την κακή ανακαίνιση στην γραμμή Κορίνθου –Τρίπολης; Θα πλήρωση κανείς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣ κ. Κιουτσούκης . Στην συνέχεα ο κ. Κιουτσούκης αναφέρθηκε άρθρο προς άρθρο στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο με ανάφερες στου μισθούς, στα ωράρια εργασίας, στις αλλαγές των κανονισμών καθώς και την μεταφορά προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣ τόνισε «Εμείς παλεύουμε όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιον ιδιώτη, αλλά παλεύουμε για την αξιοπρέπεια την δική μας, για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση των οικογενειών μας, για τα παιδιά μας παλεύουμε. Αν νομίζουν ότι θα σώσουν της Ελλάδα έτσι κάνουν λάθος εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα όχι αυτοί της μίζας και της αρπακτής» υπογράμμισε ο κ Κιουτσούκης.
Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Λεβέντης αναφέρθηκε αναλυτικά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για της εξυγίανση του ΟΣΕ και επισήμανε: « Το σχέδιο νομού που προωθεί η κυβέρνηση συρρικνώνει το δίκτυο κλείνει δηλαδή τα 2\3 του δικτύου και μέσα από την κατάργηση του δικτύου δημιουργεί πλεονάζον προσωπικό και έρχεται στα εργασιακά να πει ότι αυτό το πλεονάζον προσωπικό, θα πρέπει με υποχρεωτικές μετατάξεις να φύγει. Ξεχνώντας ότι απευθύνεται σε εργαζομένους οι οποίοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας, ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι αυτοί με δηλώσεις και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων βαλαν πλάτη για να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος τα τελευταία τριάντα χρόνια, ξεχνώντας ότι απευθύνεται σε εργαζόμενους οι οποίοι παρέλαβαν τον σιδηρόδρομο από το κάρβουνο και το πέρασαν στο Ντήζελ και σήμερα στην ηλεκτροκίνηση και για να σας ευχαριστήσουμε σας διώχνουμε. Καταργεί δραστηριότητες και μια από αυτές είναι και συντήρηση τροχαίου υλικού μέσα από την μη υπογράφει των διεταιρικών συμβάσεων, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πράγματι εδώ να απάντηση η σημερινή κυβέρνηση σε ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο βάζει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Λεβέντης. Στην συνεχεία ο Γραμματέας της ΠΟΣ μίλησε με σκληρά λόγια σε όσους επιχειρήσουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να υπογράψουν αυτό νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας : « Τους προειδοποιούμε και τους λέμε ότι Δούρειους ίππους στις τάξεις των εργαζομένων σιδηροδρομικών δεν θα βρουν. Το παράδειγμα του ΟΤΕ το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα για το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα το βρουν στις τάξεις των σιδηροδρομικών». κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στην συκοφάντηση που δέχονται οι εργαζόμενοι και σιδηρόδρομος, στις επιδοτήσεις των άλλων μέσων μεταφοράς, καθώς και στο μοντέλο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και που απέτυχε παντού με πρώτο παράδειγμα την Αγγλία. Κάλεσε όλους τους σιδηροδρομικούς να μην λείψει κανείς από αυτήν την μάχη.
Μετά το τέλος των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις από τους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς στους οποίους απάντησε το προεδρείο της ΠΟΣ.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και το μέλος της ΠΟΣ κ Παρασκευάς Μόρφης.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συγκέντρωση στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.