Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "FLASH" ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗΙΚΤΥΩΝ

Απόσπασμα απο τήν συνέντευξη του κ. Ρέππα στον “FLASH”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πει να μην τους κουνάμε το δάχτυλο γιατί θα μας επιστρέψουν κι εκείνοι…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Θα κάνουμε διάλογο αφού παρουσιάσουμε το σχέδιό μας. Για τον ΟΣΕ το σχέδιο συζητείται αυτή την περίοδο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο και αυτό που θ' ανοίξει το Υπουργείο σας, το θέμα του ΟΣΕ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνουμε κάτι το οποίο θα αφορά στην ελληνική Οικονομία, θα αφορά στην ελληνική κοινωνία, θα αφορά στον ΟΣΕ και τους εργαζομένους του. Είναι δυνατό να έχουμε έναν κοινωνικό φορέα που επιτελεί έργο και τελικώς με τις ζημιές που σωρεύει, μετατρέπεται εκ των πραγμάτων σε μια αντικοινωνική μηχανή που αναγκάζει μια Κυβέρνηση να επιβάλλει φόρους ή να μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων ή των συνταξιούχων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές στη λειτουργία και τα μεγάλα ελλείμματα και χρέη του ΟΣΕ; Δεν είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση που πρέπει .να την αντιμετωπίσουμε; Αυτό θα κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τεράστιες αυτές ζημιές του ΟΣΕ που όντως υπάρχουν και όλοι τις γνωρίζουμε, σημαίνουν ότι θα έχουμε επώδυνες λύσεις και σε ό,τι αφορά στο προσωπικό του ΟΣΕ; Μόλις χτες διαβάζαμε ότι η τρόικα ζητά απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Δεν ξέρω αν το ζητάει η τρόικα ή αν σχεδιάζεται, αλλά ρωτάμε ευθέως αν θα υπάρξει μείωση του προσωπικού στον ΟΣΕ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχω πάρει θέση στο θέμα αυτό και σας είπα ότι είμαι μακράν τέτοιων προσεγγίσεων, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις για να επιτύχουμε τους οικονομικούς στόχους και τους λειτουργικούς στόχους του ΟΣΕ χωρίς να καταφύγουμε σε αυτά τα ακραία μέσα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την τρόικα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εν πάση περιπτώσει. Εμείς, αυτήν την ώρα συζητούμε επί τη βάσει του σχεδίου και πιστεύουμε ότι το σχέδιό μας έχει τεκμηριωμένες εισηγήσεις και μπορεί να πείσει ώστε να γίνει αποδεκτό ως έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δηλαδή ευθέως ότι η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξουν περικοπές προσωπικού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λέω ευθέως τίποτα, γιατί είμαστε σε περίοδο διαπραγματεύσεων. Και όταν είμαστε σε περίοδο διαπραγματεύσεων επιτρέψτε μου να κρατήσω αυτές τις συζητήσεις σε εσωτερικό κύκλο και να μην προβαίνω σε ανακοινώσεις, οι οποίες μπορεί να βλάψουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεβαστό αυτό που λέτε, απλώς κατανοούμε κι εμείς κάποια πράγματα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Να ρωτήσω κατ' αρχήν τι χρονοδιάγραμμα μπαίνει, πότε θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σ' αυτό το θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της πολιτικής πρωτοβουλίας για τα φορτηγά Δ.Χ. να προχωρήσουμε στο μεγάλο θέμα της εξυγίανσης του ΟΣΕ. Όλα αυτά βεβαίως είναι σχετικά. Νομίζω όμως, ότι τότε θα είμαστε έτοιμοι. Είναι συνάρτηση κι άλλων παραγόντων εννοώ, γι' αυτό λέω ότι είναι σχετικά.
Εγώ σας λέω ποιος είναι ο κατ' αρχήν προγραμματισμός μας και τότε δεν θα σκεφτώ αν υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα για εκείνη τη χρονική στιγμή. Θα πω ότι τώρα είμαστε έτοιμοι και προχωρούμε, γιατί δεν κάνουμε πολιτική με επικοινωνιακούς όρους ή με τεχνάσματα. Κάνουμε μια πολιτική καθαρών όρων, αυτή είναι η πολιτική μας, τη λέμε, την εξαγγέλλουμε, την υπερασπιζόμαστε και την προωθούμε προκειμένου να εφαρμοστεί.