Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ο τύπος γράφει για τον ΟΣΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απολύσεις χιλιάδων από τις ΔΕΚΟ... Ενοποιούνται 900 κλάδοι, καταργούνται πολλές θέσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνει από το φθινόπωρο, κατ΄απαίτηση των "κηδεμόνων" μας ο δημόσιος φορέας, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τον δραστικό περιορισμό χιλιάδων θέσεων εργασίας, τη συγχώνευση ή κατάργηση εκατοντάδων υπηρεσιών και διευθύνσεων, την "εξαφάνιση" δεκάδων ειδικοτήτων. Οι αλλαγές θα γίνουν μέσω της σύνταξης νέων οργανογραμμάτων σε υπουργείο, δημόσιους φορείς, δήμους, νομαρχίες και νομικά πρόσωπα από τους οποίους θα επαλειφθούν μια σειρά τμημάτων που έχουν ομοειδή αντικείμενα δράσης και την ενοποίηση 900 κλάδων".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρέμουν οι υπουργοί το πολιτικό κόστος από τις μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ που απαιτεί η τρόικα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τρέμουν στην κυριολεξία οι υπουργοί το πολιτικό κόστος των απολύσεων στις ΔΕΚΟ τις οποίες ζητάει επιτακτικά η τρόικα και γι' αυτό σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η κραυγή αγωνίας κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. "Κύριε Πρόεδρε αν κάνουμε αυτά που μας ζητάνε θα μας πάρουν με τις πέτρες και δεν θα έχουν άδικο" είπε και πρόσθεσε "ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά του ίδιου του ΠΑΣΟΚ". Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαζικές απολύσεις σε δημόσιο - ΔΕΚΟ. Φέρνει η απογραφή και οι πικρές οδηγίες του Μνημονίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά την απογραφή ανακοινώθηκε "αναδιοργάνωση" του δημόσιου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, στους οποίους εργάζονται χιλιάδες υπάλληλοι, με αναδιάρθρωση οργανισμών και μετατάξεις υπαλλήλων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Τρόικα απαιτεί εντός του φθινοπώρου να γίνει εκκαθάριση των ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ και να ακολουθήσουν και άλλες ζημιογόνες εταιρείες, κάτι που σημαίνει απολύσεις. Το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά την εδώ και τώρα συγχώνευση των τραπεζών και άνοιγμα των επαγγελμάτων των ταξιτζήδων, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών, δικηγόρων, φαρμακοποιών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Χ. Τσιόκας: «"Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η διασφάλιση των θέσεων εργασίας" είπε και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του ΟΣΕ. Ωστόσο είπε ότι θα τεθεί ζήτημα μετατάξεων και δευτερευουσών απολαβών».