Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ "Είμαστε σε πνευματική κρίση"

“Σήμερα ζούμε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην πατρίδα μας. Κι αν θέλουμε να ομολογήσουμε την αλήθεια, αυτή η κρίση και το έλλειμμά μας δεν είναι ταμειακό μόνο, που είναι το αποτέλεσμα. Είναι κρίση πνευματική, με έλλειμμα αξιών”.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Με αυτά τα πύρινα λόγια ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας κατέδειξε την πτώση των ηθικών αξιών που διακρίνει την εποχή μας, κατά τον χαιρετισμό του μετά το καθιερωμένο μεγάλο ευχέλαιο των σιδηροδρομικών, το οποίο τελέστηκε χθες το μεσημέρι στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. “Εδώ σήμερα αντιστεκόμαστε, γιατί προσπαθήσαμε με το κατά κεφαλήν εισόδημα να έχουμε συνάρτηση της ευτυχίας μας, προσπαθήσαμε με τη συγκέντρωση πολλών αγαθών σε λίγα χέρια να δείξουμε τη δύναμή μας, και αυτή είναι μια αλαζονική και γεμάτη έπαρση διάθεση και σχέση με την ιστορία”, υπογράμμισε ο μητροπολίτης προσθέτοντας ότι “εμείς ευλογώντας το έλαιο, τον καρπό της ευλογημένης ελιάς, την αποδίδουμε πάντα ως ευλογία και ως δώρο Θεού και οι χριστιανοί μας σφραγίζουν το μέτωπό τους για να έχουν τη σφραγίδα της δωρεάς, για να είναι σφραγισμένοι με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που είναι στʼ αλήθεια απαραίτητη προϋπόθεση για το βηματισμό μας μέσα στην ιστορία”.
“Αυτός ο τόπος έχει ακόμα αποθέματα, μεγάλα και σπουδαία, έχει πλούτο και θησαυρό αδαπάνητο, έχει καρδιά και φιλότιμο, έχει μεγαλείο και αρχοντιά μέσα στην απλότητά του. Ενότητα, δουλειά και αγάπη, με αυτά θα πορευτούμε, και ο Θεός θα ευλογήσει τον τόπο μας”, τόνισε με αισιοδοξία ο κ. Βαρνάβας.
Η παράδοση του ευχέλαιου
Το μεγάλο ευχέλαιο των σιδηροδρομικών της Θεσσαλονίκης στο μηχανοστάσιο της Μενεμένης τελείται εδώ και 43 χρόνια, κάθε Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή την ημέρα που τελούνται σε όλες τις εκκλησίες ευχέλαια. Τα πρώτα χρόνια γινόταν μόνο με την παρουσία των εργαζομένων στο μηχανοστάσιο, που καλούσαν έναν απλό ιερέα για την τελετή. Τα τελευταία χρόνια το Μεγάλο Ευχέλαιο γίνεται χοροστατούντος του μητροπολίτη και με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, συνταξιούχων, πολιτικών και τοπικών αρχόντων. Στη χθεσινή τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι δήμαρχοι Μενεμένης και Αμπελοκήπων Γιώργος Ακτσελής και Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Νίκος Κιουτσούκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος Παρασκευάς Πουρλιάκας και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.